Fiecare mamă vrea ca puiul ei să fie cel mai deştept. Ba nu – greşit. Fiecare mamă crede că puiul ei e cel mai deştept. Unii părinţi investesc zile şi nopţi în educaţia copilului, iar alţii lasă toate astea pe seama desenelor animate. Care copii au o mai mare reuşită să se dezvolte? Şi cum îţi dai seama că ai un copil mai special decât alţii? Ne vine în ajutor doctorul habilitat în pedagogie, şefa catedrei ştiinţe ale educaţiei, UPS „Ion Creangă”, Maia Cojocaru -Borozan. Specialistul ne spune că pentru a şti dacă ai un copil cu abilităţi mai speciale, trebuie să ţii cont de următoarele lucruri:

Au aptitudini sporite în oricare din următoarele domenii: capacitate intelectuală generală; aptitudini academice specifice; gândire productivă sau creativă; abilitate de leadership; talent pentru arte vizuale sau scenice.

Au cerinţe mai speciale şi permanent se simt diferiţi de ceilalţi, astfel caută în permanenţă o atenţie sporită din partea părinţilor sau a educatorilor. De cele mai multe ori, părinţii sunt nepregătiţi în faţa unui copil supradotat, intepretându-l ca pe o veşnică problemă. Ideal ar fi dacă aceşti copii ar putea beneficia de parteneriatul grădiniţă-şcoală-familie pentru ca experţii în educaţie să elaboreze de comun acord un curriculum diferenţiat şi personalizat în măsură să satisfacă cerinţele copilului

Sunt mai sensibili. Ei permanent observă cât de diferiţi sunt faţă de alţii, fapt care, în lipsa unei atenţii sporite din partea părinţilor şi educatorilor, îi face vulnerabili în grupul de copii. Aceştia sunt predispusi la riscuri multiple datorită faptului că societatea nu prezintă sisteme adecvate care să se adreseze acestei categorii. 

Se plictisesc uşor. Rapiditatea cu care înţelege şi memorează un copil supradotat face ca el să se plictisească uşor în clasă. În scopul prevenirii acestui fenomen psihologic se recomandă de a stimula cât mai mult acest copil la activităţi individuale, unde el singur îşi poate demosntra creativitatea.

Părinţii lor de asemenea au un IQ înalt, peste media populaţiei. Uneori copiii moştenesc premisele native ale generaţiilor anterioare din familie (ale buneilor, spre exemplu).

Totuşi, fiecare părinte, dacă îşi doreşte să aibă un copil cât mai special, trebuie să-i acorde cel mai de preţ dar al zilelor noastre – TIMPUL, să-i vorbească cât mai mult, să-l înveţe, să-i ofere afecţiune şi să renunţe la obiceiul de a lăsa copilul o zi întreagă în faţa televizorului. Pentru că televizorul ucide creativitatea şi imaginaţia copilului tău.