Candidoza vaginală este una dintre cele mai frecvente probleme genitale cu care femeile se confruntă, fiind prezentă cel putin o dată în viața fiecărei femei. Candidoza vaginală se produce datorită agresiunii la nivelul mucoasei vulvo-genitale a unei ciuperci numite Candida Albicans.

 

Peste 75% din femei suferă de candidoza vaginală și în multe cazuri nu este ușor de vindecat. De asemenea și bărbații pot avea această afecțiune, însă de cele mai multe ori la ei nu este simptomatică (pot avea această infecție fără să simtă vreo jenă și fără să apară vreun semn ce ar putea indica prezența candidozei, tocmai de aceea în multe cazuri candidoza este transmisă sexual, făcând parte din BTS).

Această ciupercă face parte din flora locală normală a mucoasei vulvo-vaginale și este “ținută în frâu” prin intermediul restului florei, alcătuind împreună un pH mai acid la acest nivel. Acest pH are rolul de a ne proteja împotriva infecțiilor care ar putea izbucni la acest nivel. În condițiile în care acest pH este afectat și dezechilibrul florei vaginale este perturbat, bacteriile și ciupercile cu potențial patogen se pot înmulți mai mult decât este necesar și produc o agresiune. Așa se întâmplă și cu Candida, care se înmulțește excesiv în anumite condiții și provoacă boala numită candidoză. Este evident că dacă flora vaginală este perturbata, pH-ul suferă modificări și, în plus față de înmulțirea bacteriilor și ciupercilor locale cu potențial patogen, rolul de apărare nu mai este îndeplinit și se pot asocia diverse infecții, cu coci spre exemplu etc. În concluzie o candidoză netratată și neglijată de la o zi la alta se poate complica astfel încât vindecarea ei să fie posibilă după luni de tratament.

Din ce cauză apare candidoza?

Cauzele apariției candidozei vaginale sunt multiple și diferă de la o femeie la alta, de la un organism la altul. Unele femei sunt sensibile la anumite cauze, altele nu. Cele mai frecvente cauze implicate în apariția candidozei sunt:

1. Scăderea imunității organismului: anemie, răceli frecvente, o infecție cronică sau acută, diabet netratat etc.

2. Administrarea de antibiotice cu spectru larg care afectează și flora vaginală, producându-i un dezechilibru ce se manifestă printr-o candidoză.

3. Actul sexual neprotejat. Având în vedere că această boala poate să apară și la bărbați, prin intermediul unui act sexual neprotejat femeile pot lua candidoză.

4. Anumite dezechilibre psihice, în specia depresia sau anxietatea pot favoriza apariția candidozei prin afectarea imunității organismului.

5. Persoanele cu imunosupresie (la care sistemul imun are un nivel de activitate foarte scăzut), cu boli care afectează direct sau indirect sistemul imunitar, cum ar fi SIDA, cele care fac tratament cu citostatice, persoanele tratate cu corticosteroizi etc.

6. Dietele bogate în carbohidrati (pâine, cartofi, pizza, paste) și zahăr (miere, sirop de artar, zahăr, fructoză, sirop de porumb), produse alimentare pe baza de drojdie (pâine lăsată la fermentat, vitamina B în stare naturală, fructe uscate, pepeni, fructe congelate sau conservate), băuturi (vinul și berea) sau produse alimentare fermentate sau dezvoltate la umezeală (ciuperci, brânză, sos de soia, smântână, lapte bătut, oțet, muștar, sos picant de roșii sau ciuperci, condimente și mirodenii).

 Care sunt simptomele candidozei

– Mâncărimi, durere şi iritaţii ale vulvei şi vaginului
– Senzaţie de arsură în zona genitală care e mai puternică la contactul sexual şi când urinezi.
– Vulva este umflată şi roşie.
– Secreţie vaginală fără miros, dar consistentă şi de culoare alb-mat.

 Tratament pentru candidoza vaginală

Dacă nu ai mai avut niciodată candidoză vaginală este bine să mergi la ginecolog pentru un diagnostic precis şi un tratament eficient. Dacă ai mai avut această problemă şi eşti sigură că o ai din nou, poţi folosi un produs antifungic vaginal sub formă de ovule sau unguent – Gynozol, Clotrimazol, Pimafucin etc. Unele medicamente necesită o singură aplicare, altele se folosesc mai multe zile la rând, deci citeşte cu atenţie prospectul.

Dacă infecţia este provocată de un anumit tip de candida, numit candida albicans, acest tratament simplu ar trebui să dea rezultate rapid. Dacă vinovat este alt tip de candida sau dacă infecţia este puternică, probabil că va fi nevoie şi de antifungice cu administrare orală sau de un tratament local prelungit pe care ţi-l poate indica medicul ginecolog.

Dacă ai un singur episod de candidoză nu este necesar tratamentul partenerului, deoarece ciuperca se găseşte oricum şi în corpul lui. În schimb, dacă ai episoade frecvente de candida sau simptomele tale sunt puternice, medicul ar putea recomanda un tratament şi pentru partenerul sexual.

Distribuie articolul: