Plin de stil și clasă, lemnul lăcuit este una dintre cele mai comune suprafeţe disponibile în mobilier. Însă, deși specialiștii spun că e frumos, durabil şi uşor de întreţinut, mulți se simt intimidați de suprafața lucioasă și nu știu cum să o curețe și să o îngrijească pentru a o păstra. Și cine poate da un sfat mai bun dacă nu chiar cel ce lucrează cu asemenea materiale?
Expertul Teodor Doga ne recomandă câteva trucuri pentru întreținere și curățare.

Îngrijirea de zi cu zi
Îngrijirea cotidiană a lemnului lăcuit este foarte simplă. În primul rând, străduiți-vă să o feriți de apă și alte lichide, dar și alte substanțe cum ar fi alcoolul, alimentele sau produsele cosmetice.

Unii experți recomandă ștergerea cu o perie moale, dar curăţarea periodică cu o cârpă moale, uscată, fără scame este mai eficientă. Curăţarea cu o cârpă moale îndepărtează praful, petele și conferă o strălucire moale suprafeței lemnului.

Pentru a elimina urmele lipicioase sau dure, la lumină, ştergeţi cu o cârpă umedă, după care imediat frecați cu o cârpă uscată acea suprafață. Testaţi rezistența într-un loc discret înainte de a face acest lucru, şi nu lăsați o cârpele umede pe suprafaţa lăcuită.

Îngrijirea Specială
Din timp în timp, poate fi necesar să curăţați mobila din lemn lăcuit într-un mod mai special, pentru a-i restabili aspectul şi strălucirea inițială.

Pentru a proteja lemnul lăcuit se aplică un strat de ceară. Nu este nevoie să faceți acest lucru foarte des. Chiar dacă aplicarea cerii ajută la protejarea de umiditate și praf, nu faceți acest lucru mai des de o dată pe an, pentru a preveni supra acumularea de ceară.

Dacă acumularea de ceară s-a produs deja, aceasta se îndepărtează cu o cârpă înmuiata în alcool mineral.

Asiguraţi-vă că urmăriți toate indicațiile de pe etichetă atunci când utilizați solvenţii. Nu folosiţi în apropierea substanțelor orice sursă de flacără, scânteie şi, mai ales, nu fumați. Protejați-vă pielea prin purtarea mănuşilor de cauciuc.

Unele finisaje lăcuite pot fi spălate în cazul în care acestea sunt murdare de pete uleioase sau solide, dar mai întâi încercați solvenții într-o zonă ascunsă. În cazul în care liniile de pe suprafaţă devin albe, acea zonă nu trebuie acoperită cu ceara și nici prelucrată cu solvenți.

În cazul în care sunteți siguri că puteți continua, folosiți inițial o soluție de detergent şi apă călduţă, pe care să o aplicați cu un burete curat sau cu o cârpă moale pentru spălare. Clătiți şi usucați doar pe suprafeţe mici, pe etape. Va trebui să lucrați treptat pentru a evita supra-udarea finisajului.

Evitaţi excesul de apă, mai ales în jurul articulaţiilor. Când s-a uscat complet, acoperiți cu ceară și lustruiți.

Lustruirea este folosită pentru a da strălucire lemnului, dar evitați lustruirea intensă pentru că aceasta poate provoca acumularea de ceară și va lăsa urme. De asemenea, puteți utiliza săpunuri pe bază de ulei natural, dar întotdeauna prima încercare a soluției o faceți pe o suprafață ce nu se vede.

Cum să ștergeţi urmele de apă
Petele și inele de apă pot arata foarte inestetic pe suprafețe lăcuite. Iată câteva sfaturi cum să eliminăm astfel de urme de pe mobilierul lăcuit:

  • Plasaţi o bucată de pânză groasă peste urma de apă şi apăsaţi cu un fier de călcat abia încălzit. Frecaţi lejer cu fierul cald peste urma de apă acoperită cu pânză, până aceasta va dispărea. Aveţi grijă ca pânza aleasă să fie una naturală și fiți atenți să nu mergeți dincolo de cârpă, pentru a evita contactul direct al fierului de călcat cu suprafața de lac și a nu lăsa alte urme, mai grave. 
  • Folosiți ulei esențial de lămâie sau de portocale pentru urmele de apă adânci sau inelele rămase după apa fierbinte. Puneți ulei peste urma de apă și lăsați peste noapte, sau cel puţin câteva ore. Ştergeţi excesul de ulei. Chiar dacă urma nu va dispărea complet, pata va fi mai puțin evidentă.
  • Un amestec egal de pastă de dinți albă și maioneză este de asemenea eficientă. Se aplică direct pe pată, apoi o ștergeți cu o cârpă moale. Va trebui să frecați puţin suprafața, apoi, frecați zona cu ulei de portocale sau de ulei de lamaie pentru a face urma să dispară complet.

Este evident că orice mobilier are nevoie de îngrijire, în special mobilierul lăcuit. Mobilierul din lemn natural lăcuit este cel mai popular pentru frumusețe și durabilitatea sa, dar nu uitați că grija față de propriul mobilier determină, durabilitatea și frumusețea acestuia în timp.

Dacă vă gândiți să vă cumpărați un asemenea tip de mobilier și aveți copii sau animale de companie, vă recomandăm să optați pentru o culoare naturală, deoarece restaurarea și îngrijirea acesteia este mult mai ușoară.

Pentru revista PentruEa, 
Teodor Doga, lemnăria „Savodo”

Distribuie articolul: