Deși nu ne place să recunoaștem, fiecare dintre noi recurge la pedepse. Fie că dorim sancționarea unui comportament nedorit sau educarea unui caracter, nerespectarea unei reguli impuse atrage după sine aplicarea unei pedepse. Dacă simți că ești la capătul puterilor și nicio metodă nu funcționează, poți începe să înveți mai multe lucruri despre pedepse chiar acum. Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că există mai multe tipuri de pedepse. Este adevărat că unele sancțiuni își ating scopul pentru care au fost aplicate, în vreme ce altele nu fac decât să creeze tensiune inutilă în casă. În al doilea rând, trebuie să înveți despre eficiența unei pedepse: ce înseamnă o pedeapsă eficientă, cum să o aplici corect și, foarte important, cum să-l pedepsești fără să te pedepsești singură sau fără ca să devii dușmanul copilului tău!

1. Previno comportamentul nedorit prin îndeplinirea nevoilor copilului în momentul în care sunt exprimate. Odată satisfăcute solicitările sale, este liber să treacă la următoarea etapă de învățare.

2. Oferă-i un mediu sigur, prietenos cu copilul. Nu păstra obiectele prețioase la îndemână unui bebeluș sau copil mic, așează-le undeva mai sus, până la momentul în care copilul le va putea atinge fără a le deteriora.

3. Aplicați regulă de aur: gândește-te cum ți-ar plăcea să fii tratată dacă te-ai afla în aceleași circumstanțe că și copilul tău. Natură umană este aceeași, indiferent de vârstă.

4. Arată empatie sentimentelor copilului. Chiar dacă purtarea lui pare ilogica, nevoile și sentimentele lui sunt reale pentru el. Afirmația “Pari destul de supărat” te poate pune de partea lui.

5. Validează sentimentele copilului așa încât el să înțeleagă că îl înțelegi și îți pasă de ceea ce simte: “Asta m-a speriat și pe mine când eram de vârstă ta”.

6. Safisface-i nevoia care a generat comportamentul. Dacă pedepsim comportamentul deplasat, nevoia neîmplinită va ieși întodeauna la suprafața în multe alte forme.

7. Oricând este posibil, găsește o soluție în care ambele părți să câștige („win-win”).

8. Reasigură-ți copilul, ori de câte ori e necesar, că este iubit și apreciat. De multe ori el vrea doar dragoste și atenție, în cel mai elocvent mod de care este în stare la acea vârstă.

9. Schimbă centrul atenției de la situația care a generat conflictul, ia o pauză, ieși la plimbare ori schimbă brusc activitatea.

10. Asigură-te că tu și copilul ați luat mese hrănitoare de-a lungul zilei, așa încât glicemia să fie în valorile acceptate. Mesele mici și dese sunt cele mai indicate.

11. Respiră! Când ești nervoasă, ai nevoie de mai mult oxigen, însă ai tendința de a respira scurt. Chiar și câteva respirații adânci te ajută să te calmezi și să gândești limpede.

12. Nu aștepta ca emoțiile celui mic să fie pe sfârșite. Cele trei lucruri care umplu „sufletul” copilului cu dragoste sunt contactul vizual, îmbrățișările și atenția deplină.

13. Ceaiul de mușețel este foarte relaxant, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Servit cu o oră înainte de oră de culcare de către mamă care alăptează, va ajută la calmarea copilului.

15. – Încurajează-i visele, – Copilul imită/ reflectă comportamentul părinților, – Arată-i dragoste prin fapte și vorbe, -Un copil care se joacă e un savant în miniatură, învață despre lumea ce îl înconjoară, etc. Printează fiecare idee pe un cartonaș mic, sau ca listă pe o foaie mare și citește-le zilnic.

16. Oferă-i copilului un masaj. Un masaj relaxant înainte de culcare îl poate ajuta să doarmă mai profund, încărcându-se cu mai multă energie pozitivă pentru ziua ce vine.

17. Oferă-i opțiuni. Copiilor le place să creadă că au un cuvânt de spus. Oferă-i posibilitatea să aleagă, chiar dacă opțiunile exprimate îți păr lipsite de importanță, așa învață să ia decizii.

18. Șoptește! Când tensiunea e la limită, șoptitul poate atrage atenția copilului și ajută părintele să se calmeze.

19. Acordă-i timp. Afirmația: “Când ești pregătit să împarți jucăria/ să iei haină pe tine, anunță-mă” îi dă celui mic autonomie, făcându-l să coopereze mai ușor. Ia timp și pentru tine, cel puțin numărând până la zece.

20. Spune-i: “Mai ușor!”, “Te rog să faci asta” – se va simți matur, sau râzi, ca să-ți aduci aminte cu drag de acel eveniment.

Scopul fiecărei familii este crearea unui mediu plăcut, stimulant pentru fiecare membru ce o compune, și nu împărțitul pedepselor în stânga și-n dreapta sperând că astfel vom avea copii mai disciplinați și mai ascultători.

Sursa: mamica.ro 

Distribuie articolul: