Divorțul e un moment dificil, nu numai pentru părinți, ci și pentru copii. Există anumite lucruri pe care le-am putea face în această perioadă, dar care dăunează echilibrului psihologic și emoțional al copiilor. Aflați cum trebuie să le comunicați copilului divorțul dvs. în felul în care să-i reduceți la maxim din suferință. Pentru a ajuta copilul să treacă cât mai ușor prin divorțul părinților, în primul rând cei din urmă trebuie să învețe ei să o facă într-o manieră civilizată și demnă. După ce ați clarificat, departe de ochii copiilor, cum va fi viața voastră de mai departe, comunicați-le și lor despre divorț și aveți grijă sporită față de copii, în această perioadă.

1. Explicați copilului împreună cu partenerul că divorțați
Mama și tata trebuie să explice împreună copilului că divorțează. Să-i comunice neapărat că motivul în niciun caz nu este copilul și că ei vor continua să-l iubească la fel ca înainte. Copilul trebuie să înțeleagă că mama și cu tata nu se mai înțeleg, dar el rămâne la fel de important și scump pentru părinți. Explicați împreună într-o manieră calmă, fără să vă acuzați reciproc cu soțul în fața copilului, aceste lucruri trebuie să rămână departe de urechile lui, mai ales dacă acesta e mic.

2. Există foști soți, nu și foști tați
Nu încercați să atrageți copilul de partea dvs. Trebuie să înțelegeți că dvs. divorțați, nu copilul. Foști soți există, foști tați, nu. Copilul trebuie să se bucure în continuare de compania ambilor părinți. El nu trebuie pus în situația în care să hotărască care părinte e „bun” și care e „rău”. Trebuie să conștientizați că există o problemă la nivelul de soț-soție, nu la cel de părinte -copil. Nu atrageți copilul în urmărirea partenerului, „spionajul” acestuia în noua lui familie… nu-l folosiți pe post de „informator”. Nu „împărțiți” copilul, nu-l folosiți pentru a vă răzbuna pe soț, el nu are nici o vină că mariajul dvs. a eșuat.

 

3. Nu vă certați în fața copilului
Certurile în fața copilului, îl fac să se simtă vinovat, acestea îi pot crea chiar și complexe pe viitor. Nu vă acuzați și numiți urât în fața copiilor. Încercați să păstrați o relație agreabilă, de dragul lor, în caz contrar, involuntar o să le insuflați mereu că celălalt părinte e „personajul rău” și că trebuie să vă ia parte. Nu-l faceți pe copil să creadă că soțul e vinovat de distrugerea familiei, chiar dacă e așa. Permiteți-i să se bucure de compania tatălui, fără să se simtă frustrat sau vinovat de aceasta, în caz contrar, cel care va suferi cel mai mult, va fi chiar copilul.

4. Ascultați copilul și vorbiți cu el
Ascultați doleanțele copilului, atunci când vine vorba de alegerea lui, cu care din părinți să locuiască în viitor. Nu-l neglijați, el are nevoie de explicații și asigurări că în viața lui nu se vor schimba prea multe, asigurați-i rutina zilnică, nu-i schimbați școala și cercul de prieteni. Comunicați cu el, explicații în măsura în care e capibil acesta să înțeleagă, ținând cont de vârstă, situația în care se află familia dvs. Răspundeți-i la întrebările lui, dar fără al denigra și învinui pe celălalt părinte. Nu-i comunicați detalii inutile și străine vârstei la care se află.

5. Apelați la un psiholog
Dacă nu vă puteți păstra echilibrul emoțional , apelați la serviciile unui psiholog. Mergeți împreună cu soțul de care divorțați, specialistul vă va explica importanța adoptării unei atitudini corecte față de copil și modul în care trebuie să-i spuneți că divorțați.

Psiholog: Irina Novac