Alegerile pe care le facem materie de modă și comportamentul pe care îl avem în relația cu hainele, accesoriile și produsele de înfrumusețare – cele care ne dictează stilul nostru de a fi depind, în mare parte, de bugetul pe care-l acordăm acestor cheltuieli, dar și de mediul în care ne desfășurăm activitatea. Dar punctul de pornire reprezintă cunoașterea și înțelegerea stilului personal nativ, cel cu care ne naștem și pe care trebuie să-l dezvoltăm odată cu maturizarea. Stilul personal este cel care reflectă o parte din personalitatea noastră, iar aceasta înseamnă să-ți înțelegi atuurile fizice și să construiești o imagine bazându-te pe ele. O persoană stilată este la regulile modei, pe care întotdeauna le filtrează prin prisma propriei personalități, pentru obține cea ce dorește de la imagine ei.

Stilul romantic este tema preferată de designeri în ultima perioadă. Femeia romantică va profita de orice ocazie pentru a-și evidenția silueta în modul cel mai feminin cu putință. Volanele, dantela, fundele sau pliurile sunt detalii de care se simte atrasă orice reprezentantă a acestui stil. Femeile cu un stil dominant romantic au de obicei osătura delicată, fața rotundă cu obraji moi, forme feminine cu rotunjimi plăcute și preferă părul aranjat cu bucle sau onduleuri lejere. Ea trebuie să știe foarte bine când și cum să se îmbrace. O apariție la birou sau la o întâlnire de afaceri, în haine vaporoase, eventual în tonuri pastelate de roz, nu va lăsa impresia unei femei puternice, orientate către business.

În cazul stilului elegant (sau chic) este vorba de rafinamentul, eleganța și perfecțiunea stilului clasic. Diferența față de reprezentanta stilului clasic este dată de simțul estetic cu care își combină hainele și de priceperea cu care adoptă noile tendințe. O femeie elegantă se remarcă prin accesoriile pe care le poartă și atenția pe care o acordă detaliilor. De obicei preferă elemente de bază, în culori neutre, la care adaugă un singur detaliu la modă sau într-o culoare puternică. Acordă o atenție specială încălțămintei și genților. Este stilul potrivit femeilor care lucrează în mediul de afaceri și care își doresc să înlocuiască ținutele sigure și conservatoare, cu acelea moderne și rafinate.

 

Stilul dramatic simbolizează tot ceea ce este sofisticat și avangardist, care intimidează și șochează. Este stilul pe care îl adoptă o femeie căreia nu îi este frică să experimenteze noile tendințe, în combinații cât mai îndrăznețe. Poartă brățări late, accesorii cu forme unghiulare, pălării remarcabile și, aproape întotdeauna, pantofi cu toc înalt. Preferă hainele cu decolteuri unghiulare, imprimeuri abstracte, umeri supradimensionați și cu tăieturi (croială) asimetrice. Avangardismul pe care îl abordează în ținutele sale îi poate intimida pe cei din jur sau poate părea ridicol. Așa că, într-un mediu profesional, de afaceri, ar fi mai potrivit dacă ar adopta un stil minimalist, care pare încurajator și mult mai accesibil.

 

Pe reprezentanta stilului clasic o recunoaștem după modul mai conservator, destul de formal, în care se îmbrăca. Pune mare preț pe calitatea produselor și dă dovadă de mult bun-gust în felul în care și le alege. Garderoba ei se bazează pe haine cu croieli simple, cu linii drepte și clare, negre sau în culori neutre (gri, bleumarin, albastru sau bej). Foarte rar poartă rochie, dar are întotdeauna în dulap cel puțin o piesă din categoria little black dress. Are tendința de a alege ținute sigure și conservatoare în locul celor moderne. Poate transmite astfel o imagine plictisitoare, ușor demodată. Uneori la birou se îmbrăca mult prea, iar uneori întâmpina dificultăți când trebuie să adopte o ținută de tip business casual.

Stilul natural se potrivește persoanelor dinamice, dar fără a fi agitate, care preferă ținutele de tip casual în locul celor formale. Aspectul general proaspăt și relaxat îi este asigurat de hainele ușoare, din materiale naturale, fără luciu și ușor de întreținut, și de culorile de intensitate medie. Piesele ei esențiale sunt tricourile simple și topurile casual, blugii, jachetă de tip safari sau boyfriend blazer-ul, pantofii sport din pânză și în general încălțămintea fără toc, bijuteriile în stil minimalist și geantă de tip rucsac. Chiar și pentru ținută de birou, ea preferă articole de îmbrăcăminte separate, și nu costume.

 

Stilul creativ urmărește tendințele din modă doar pentru a se inspira în combinațiile pe care le va face, însă are întotdeauna o interpretare personală a codurilor vestimentare. Improvizația este cuvântul ei cheie. Ținutele unei astfel de femei se bazează pe salopete, tricouri cu imprimeuri grafice, pantaloni largi pe picior, imprimeuri etnice sau tribale, rochii lungi din materiale imprimate cu flori mari, veste din tricot sau blană, cizme din piele întoarsă, sandalele de tip gladiator, pălării din pâslă de tip fedora, cercei sub formă de cercuri mari și bijuterii de inspirație indiană.

Sursa: Revista Cariere 

Distribuie articolul: