Dacă simți că relația ta de cuplu a devenit una găunoasă și otrăvitoare pentru sufletul și psihicul tău, e bine să te oprești din “alergare” și să-ți pui gandurile în ordine – aceasta este prima recomandare a psihologului Tatiana Mânăscută când vine vorba despre o relație care șchiopătează sau nu mai merge. Cum ai putea să pui punct acestei relații într-un mod frumos și să rămâi cu amintiri plăcute din urma ei, ne spune mai jos psihologul.

“Care este menirea ta de mai departe? Să alegi să fii o persoană fericită și să-l fericești și pe cel de lângă tine, sau din frică de a nu da față-n față cu starea de singurătate, accepți să fii cu oricine, doar să nu faci parte din categoria oamenilor “singuratici”. Deși poate ai avut o relație de cuplu frumoasă, care a adus împlinire emoțională și experiențe plăcute anterior, nu merită să mai trăiești cu trecutul și să cauți ceea ce a fost odată, dacă simți că după întâlnirea cu partenerul tău devii golită emoțional și pleci tristă acasă”, declată Tatiana Mînăscurtă, psiholog.

Tatiana MinascurtaE timpul să pui capăt chinurilor tale interioare! 

Orice despărțire este dureroasă, dar și mai dureroasă și amară devine viață ta atunci când simți că te macini, ești în luptă permanentă și nu simți acea dragoste care să te ridice, să te înalte, să te ajute să treci peste toate cu ușurință. În pofida acestor lucruri, e bine să fim înțelepți, delicați și eleganți chiar și în momentele de despărțire. Iată recomandările Tatianei în acest sens:

Amintește-ți că celălalt a fost atras de tine pentru că l-ai impresionat prin ceva. Să rămână cu aceeași părere – că se dezice de ceva bun, ceva frumos, ce merită toată admirația și respectul. Fii calm și ocupatat în asemenea situații! Deși poate după îndelungate discuții ți-a scăpat o lacrimă, nu te învinovăți, indiferent că ești bărbat sau femeie. Prin aceasta încă o data se înțelege că ai trăit cu sufletul, până în acea clipă, orice moment din viață voastră de cuplu. 

Exprimă-ți clar atitudinea față de partener! Spune-i ce simți cu adevărat față de el/ea. Lasă-i gânduri de meditație ca și temă pentru acasă și cine știe, poate că niciodată nu ați fost atât de deschiși ca în momentul despărțirii, iar acest moment poate fi crucial și vă poate apropia și mai mult.

E bine să fim demni și să ne păstrăm respectul pentru celălalt ca să nu-l jignim. Dacă îl/o iubim, îi acceptăm deciziile și-i permitem să experimenteze și altceva în viața aceasta. Tocmai pentru că ținem la el/ea, nu dorim să fim posesivi și-i respectăm decizia. 

Atât bărbatul cât și femeia au ce-și reproșa, dacă tot au decis să se despartă, dar spunându-i neajunsurile nimic nu se schimbă, pentru că oricum urmează o separare. Lăsați-l pe partener să trăiască, să-și asume responsabilitatea pentru delizia luată. Și chiar dacă vei simți nevoia să ai legătura cu el/ea, să-l suni, să expediezi mesaje de dragoste și regrete, e bine să ne abținem și să avem răbdare. Într-un moment de revedere, vei decide ce-ți dorești pe mai departe.

Invită persoană într-un loc neutru – “Nici la mine, nici la tine”, pentru a-i comunica deschis despre intențiile tale de mai departe. Evită să-i comunici prin intermediul unui sms, email sau telefon. Înconjoară-te în asemenea momente de spiritul eleganței, deși sunt dificile și aduc cu sine multă întristare, frustrare, etc. E bine să rămânem pe poziție.

Nu recurge la șiretlicuri, cum ar fi: închidem telefonul, nu răspundem la mesaje, devenim ignoranți. Comportamentele acestea vorbesc despre o imaturitate emoțională. Ceea ce înseamnă că persoană nu-și poate asuma responsabilitatea și curajul pentru a privi lucrurile în față. În asemenea situații atât femeia cât și bărbatul trebuie să se comporte demn pentru imaginea lor, fără mari umilințe și pregătiți să accepte orice eveniment le aduce viață. Dacă tot acceptăm cu ușurință și inimă deschisă evenimentele de bucurie și fericire, de ce să nu le acceptăm și pe cele mai puțin frumoase? Iar acestea din urmă ne pot învăța foarte multe…”, ne-a recomandat psihologul Tatiana Mânăscută.

Distribuie articolul: