În contextul faptului că tot mai multe femei acuză incapacitatea de a fi slabe în compania unor bărbați care nu vor să fie puternici și determinați, elle.ua a realizat o serie de recomandări care vin să le ajute pe mămicile moderne să educe o generație de viitori bărbați autentici, care știu să manifeste inițiativa și știu să-și exprime emoțiile atunci când au nevoie de asta. 

La nivel de rațiune

1. Băiatul trebuie să posede un model de urmat. Nu în zadar se spune: nu pierdeți timpul cu educația copiilor, ei oricum vor deveni la fel ca voi. Deși sunt legați foarte mult de mame, primele modele de comportament ale băieților sunt tații acestora. Pentru băieți, trebuie să fie eficientă comunicarea cu unchi, prieteni de familie, verișori și frați mai mari. Cu cât mai mulți bărbați se află în jurul fiului tău, cu atât mai bine acesta își va dezvolta comportamentul de bărbat. 

2. Responsabilitate și determinare. Băieții trebuie să prezinte încă de la vârste fragede capacitatea de a lua decizii și a-și asuma responsabilitatea. De fiecare dată când aveți ocazia, oferiți-i băiatului șansa de a face o alegere. Atunci când căutați soluția pentru o problemă, cereți și sfatul lui. Acest bărbat mic va simți că este un important punct de sprijin pentru familia sa și se va maturiza mai repede. 

3. Dreptul la greșeală. Permite-i fiului tău să mai și greșească. Nu te grăbi să-l cerți atunci când „calcă strâmb”, ci permite-i să-și repare eroarea de unul singur. Prin erorile pe care le comite, copilul cunoaște lumea. Susținerea ta nu va face decât să-l încreadă și mai mult în forțele sale.

4. Întrebare-răspuns. Răspundeți de fiecare dată la întrebările băiețelului curios. Unele întrebări, cu timpul, s-ar putea transforma în pasiunile sale și, ulterior, în vocația sa.

5. Laudele. Pentru a-i întări băiatului încrederea în sine și pentru a-l stimula să se respecte, lăudați-l. Condiția este că fiecare dintre laude trebuie să fie obiectivă. Lăudați nu talentul și capacitățile generale, ci eforturile depuse în realizarea unei sarcini. Indiferent de rezultat, copilul se străduie!

La nivel de emoție:

1. Copilul trebuie să vadă și să simtă iubirea ce i se poartă. Fiecare bărbat are nevoie să se simtă iubit, indiferent de situație sau vârstă. Odată cu maturizarea, băieții se îndepărtează de mame, încercând să devină independenți și „autosuficienți”. Aceasta, însă, nu le oprește nevoia de iubire din partea mamei. Un adolescent nu va aprecia să fie sărutat de față cu semenii săi. Va aprecia, în schimb, să fie îmbrățișat înainte de somn.

2. Învățați-l să se înțeleagă pe sine. Cândva, manifestarea emoțiilor din partea unui bărbat era percepută ca și fiind o slăbiciune a acestuia. Nu-i spune niciodată fiului tău că bărbații nu plâng niciodată, pentru că lacrimile le sunt date tuturor.

3. Învață-l să-i înțeleagă pe ceilalți. Empatia este calitatea oamenilor puternici. Ajutându-l să urmărească diferite scene din viața oamenilor, roagă-l pe băiat să intre în pielea cuiva. Întreabă-l, după aceasta, cum s-a simțit în acel rol. Pentru dezvoltarea empatiei, inițiați-l pe băiat în lumea literaturii și a artei. Acolo, se va identifica și cu alte personaje.

4. Nu-l critica și nu-l lua în derâdere. Copiii, în general, au nevoie de susținere și atunci când procedează corect, dar și atunci când greșesc. Atunci când îi spui băiatului că l-ai prevenit despre apariția riscului, ocupi poziția de lider, care nu vine în avantajul lui. Fii alături de fiul tău atunci când greșește. 

5. Susține-i visele și speranțele. Indiferent de idealul cu care se identifică, trebuie să visezi alături de el. Oferă-i libertatea de a avea propriile idealuri și nu-i propune idolii pe care i-ai avut în copilărie, dar nu i-ai urmat!

Foto: funnyjunksite.combeirabrown.comjenniferechols.wordpress.com

Distribuie articolul: