“Nu e buchie de lege pentru toți – sunt doar niște sfaturi, pe care mi le-am creionat și încerc să le urmez. Toate sunt din propria experiență și sunt sigură că mai pot fi cumva îmbunătățite. Ordinea nu prea are importanță”, notează Viorica Tarlapan-Ataman, autoarea travelblog.md.
1. M-am abonat la newsletter-erele companiilor avia: ryanair.com, easyjet.com, wizzair.com, flypgs.com, airarabia.com, airmoldova.md, tarom.ro, carpatair.ro, klm.com, turkishairlines.com, etc… Bine, o parte sunt companii lowcost, o parte însă au o concurență foarte mare pe anumite segmente, respectiv foarte des au promoții. Newsletter-ele vă vor ține în priză cu toate acestea. Și mai simplu, am început să urmăresc paravion.ro sau vola.ro. Cert este, că trebuie să verificați bine înainte de a cumpăra biletul.

Evident, Chișinăul este foarte sărac în oferte, dar din această toamnă ne putem bucura de Wizzair și câteva promoții de la Turkish Airlines, restul ofertelor te lasă păgubaș. București-ul sau Kiev-ul vă oferă mult mai multe posibilități, nu vă speriați, că faceți 400 km. Rezultatul va fi tot mai ieftin, chiar dacă achitați biletul dus-întors la microbuz.

2. Luați doar strictul necesar cu voi. Nu am bagaj, îmi e suficient pentru un weekend să am un rucsac cu mine, în caz de force-major găsesc eu ceva să-mi cumpăr pe loc. Strictul necesar e ok, plus ceva medicamente: pentru febră, dureri stomacale, intoxicație… nu ocupă mult loc, dar vă scutesc de bătăi de cap.

 

Atenție, totuși ce puneți în bagaje, să nu aveți probleme în aeroport la control bagaje, că doar aveți bagaj de mână. Bagajul de mână nu înseamnă câți poți duce, sunt niște standarde stricte. Rucsacul, geanta ar trebui să cântărească între 7-10 kg, nu trebuie să depășească 42cm x 32cm x 25cm. Fiecare companie avia are propria politică, dar atenție mare, sunt foarte stricți și s-ar putea să vă taxeze rău, așa că low-costul uneori nu mai e low-cost.

3. Pentru locații îndepărtate, alegeți două sau trei opriri. Zborurile directe sunt mult mai scumpe chiar și la low-cost. Un alt avantaj multistop-ului e că vedeți mai multe locuri frumoase dintr-o lovitură.

 

4. Verificați și biletele la autocar, e mai obositor, dar sunt și multe avantaje, autocarele te lasă în gările centrale, deci nu trebuie să cheltui bani cu transferurile de la aeroport în oraș. Eurolines are o rețea foarte bine pusă la punct. Mie îmi place așa gen de călătorie, mă rog, eu nu mă tem de 2000 de km făcuți cu autocarul.

5. Alegeți o agenție pentru circuitele multi-city. Prețurile sunt foarte ok pentru tururile cu autocarul, am mers de câteva ori în asemenea călătorii și le recomand. Atenție mare la prețuri și aici pot oscila mult.

 

6. Mergeți împreună cu cineva! Camera single practic e la același preț cu cea double, la double însă veți împărți cheltuielile.

7. Hotel vs Hostel? Mulți acum aleg hostel-urile, dar atenție prețurile cel mai des sunt doar pentru Bed/Pat, deci masa ar trebui să o luați în altă parte. Eu aș recomanda totuși un hotel de trei stele cu mic-dejun inclus. E cea mai reușită alegere preț-calitate-siguranță-servicii internet. Alegeți un hotel cu o bună conexiune la transport, ideal lângă o stație de metrou.

 

8. Nu folosiți taxi-ul! Dacă e neapărat nevoie, mergeți cu transportul în comun, în rest mai toate obiectivele turistice sunt alături, deci mersul pe jos face bine la buzunar.

9. Fast-food-ul și cantinele vă pot salva bugetul. E recomandat să mâncați ceva tradițional, dar dacă totuși bugetul e foarte limitat, alegeți un fast food sau în spațiul post sovietic e încă moda cantinelor. E mult mai ieftin și accesibil, poate fast-food-ul nu este cea mai bună recomandare, însă vorbim acum de un buget limitat, nu?

 

10. Nu intrați în toate muzeele, doar dacă vă topiți după muzeistică și mergeți special să vedeți o operă de artă. 7-10 euro pentru fiecare muzeu înseamnă mare cutremur la buzunar. Desigur sunt câteva, reprezentative, precum Louvre, Prado, Van Gogh, Madame Tussauds, etc., însă, atenție, nu mergeți chiar la toate.

11. Trenul – soluția studenților! Am vorbit de avion, de autocar dar am omis trenul – este o soluţie, mai ales dacă sunteţi student şi doriţi să aveți o vacanţă de vară de pomină. Sunt abonamente la tren, valabile în toată Europa, pentru studenţi şi seniori, cu preţ redus. Alegeţi clasa a doua – și mai ieftin. Un InterRail Global Pass e valabil pentru 30 de ţări. Un mare avantaj şi în acest caz, gările centrale sunt practic în centru, deci iarăşi o economie de bani.

12. Folosiți avantajele de student. Dacă sunteţi student, folosiţi la maxim carnetul care certifică acest lucru, sau faceţi-vă International Student Identity Card și veţi avea reduceri la diferite obiective turistice dar şi la transport.

P.S.: 1. Nu cumpărați bibelouri și suveniruri de prost gust. Sunt și scumpe și urâte, pentru că lucrurile autentice sunt mult mai scumpe. Mie îmi place să iau hărți turistice de la oficiile de turism, care în mare parte se dau gratuit, sau chiar dacă le cumpăr, nu sunt mai mult de doi euro.

2. Aţi putea apela la reţelele de socializare sau couchsourfing, mie îmi place mai mult să merg pe cont propriu, nu prea vreau să mă simt dependentă de cineva.
3. Între preț redus și siguranță alegeți siguranța, fie că e vorba de zboruri de noapte, hotele mai îndepărtate, sau transferuri dubioase. Siguranța e cea care trebuie să vă ghideze drumul.

Viorica Tarlapan-Ataman

Distribuie articolul: