Lucrurile mari și scumpe, mai ales pentru un nou-născut, trebuie alese cu mare grijă și ținând cont de mai multe detalii esențiale. Astfel vom face o achiziție reușită, vom economisi timp și bani, iar copilul nostru va fi mereu în bună siguranță și deplin confort. Căruciorul este primul vehicul pe care îl deține un omuleț, chiar dacă nu se află el la volanul acestuia. Confortul și siguranța sunt factorii cheie pentru care alegem un anumit tip de cărucior pentru copilul nostru. Care sunt alte particularități de care trebuie să ținem cont la achiziționarea căruciorului unui bebeluș?

Spațiul pe care-l va ocupa
Trebuie să te gândești bine dacă va încăpea în lift, în portbagaj, în casă, pe ușă, etc. În mare, va trebui să raportezi dimensiunile căruțului, la spațiile pe care le vei frecventa cu el, inclusiv spațiul de depozitare. Dimensiunile lui sunt, de cele mai multe ori, într-un coraport strâns cu manevrabilitatea căruțului, dar și cu greutatea acestuia.

Greutatea și stabilitatea
Dacă locuiești în casă la sol, greutatea lui (și dimensiunile) nu-ți vor face mari probleme, însă dacă stai la bloc și ai trepte de urcat/coborât, sau te deplasezi des cu mijlocele de transport în comun, va trebui să iei în considerare aceste aspecte. Nu va fi mereu cineva cu tine să te ajute, așa că va trebui să te descurci cu puterile proprii.

 

Manevrabilitatea
Acest lucru înseamnă cât de ușor îl poți plia, cât de ușor i se rotesc roțile, cât de simplă este schimbarea brațului sau a coșului și multe alte detalii. Nu cred că te încântă ideea de a rămâne în mijlocul străzii/curții cu un cărucior blocat și copilul plângând.

Materialele din care este fabricat
Acest aspect este important deoarece nu orice tip de stofă este impermeabilă și nu orice combinație este tocmai potrivită pentru bebeluși. De la textile (care pot fi și detașabile să le poți curăța ușor), până la roți, suspensii (dacă e cazul) – totul trebuie verificat. În acest sens roțile cu cameră încorporată asigură căruciorului o suspensie mai bună și copilului o plimbare mai lină.

Husa pentru picioare
Husa este ideală pentru sezonul rece, deși iarna, uneori nu prea ai cum să folosești căruțul afară din cauza zăpezii, toamna ea îți este utilă până când bruma devine zăpadă. În cazul ân care ea lipsește, poți folosi cu ușurință o pătură mai groasă ori un pled.

Culoarea
Toți părinții trecuți prin experiența a doi și mai mulți copii, dar și specialiștii recomandă să alegi culori universale: crem, verde (deși sunt țări care consideră verdele al băiețeilor, trebuie să mizăm pe faptul că gama cromatică este pentru toată lumea, indiferent dacă ești fetiță sau băiețel), galben, maro, portocaliu, etc. Astfel vor fi mai ușor de refolosit la următorul copil, sau ușor de vândut. Combinațiile de roșu sau bordo cu negru sunt foarte comode din considerentul comodității la praf și murdărie. Puteți, însă, alege un cărucior care să aibă detaliile care se murdăresc cel mai repede (mânerul din față, bara de protecție, scaunul) acoperite cu o peliculă transparentă.

 

Geanta
Unele modele au incluse și genți, sau pot fi cumpărate separat. Utilitatea lor este dată de faptul că sunt compartimentate astfel încât să-ți fie foarte ușor să iei cu tine strictul necesar (de la scutece, păturica de înfășat, până la hrană) unui bebeluș, fără să-ți faci griji că biberonul poate s-a răsturnat și curge-n geantă.

Scaun reversibil și landou
Marea majoritate a modelelor au scaunul cu poziția spre direcția de mers, însă sunt și modele care permit rotirea/poziționarea lui spre tine (cu spatele la direcția de mers). E mult mai comod pentru că ai mereu contact vizual cu bebelușul și poți vedea ce face. Există modele al căror scaun se poate transforma foarte ușor în landou, însă marea majoritate au landoul separat.

Detalii care te vor salva!
Fereastra de la capotină o sa îți fie foarte folositoare să supraveghezi micuțul mereu. Coșul de cumpărături cât mai încăpător și ușor de accesat îți va fi de un real folos într-o raită pe la piață sau chiar să depozitezi acolo o păturică. Husa de ploaie îți va prinde bine, mai ales dacă ai casă la sol sau îți plac plimbările mai lungi. Suportul pentru picioare, reglabil pe înălțime este o comoditate în plus pentru copilaș, treaptă care mai târziu îi va fi de folos pentru a se urca singurel în căruț.

Distribuie articolul: