Cu mic, cu mare suntem cuprinşi de atmosfera de sărbătoare, ne gândim la brăduţ, decoruri şi cadouri. Eu vă invit, de această dată, mai spre nord, ca să ne încălzim nu cu un vin fiert, dar cu o bere servită chiar în inima fabricii. Azi vă povestesc despre vizita mea la Guinness Storehouse. 

Dacă tot stați la dilemă referitor la cadourile de Crăciun, o Carte cu Recordurile Guinness, zic eu, e o idee faină de cadou. Vă povesteam şi într-o altă postare că Dublin-ul n-a fost pe lista mea de priorități, nu este o destinație tocmai cunoscută pentru noi. Și când îmi pregăteam un mini tur prin Europa să-mi iasă convenabil biletele avia, trebuia să hotărăsc, fie aleg partea de sud prin Italia şi Spania, fie aleg partea mai dinspre Nord. Am ales Dublin-ul și nu regret nicio clipă.

 Guiness

După o zi petrecută prin oraş, ce-a de-a doua am zis să o dedicăm Guinness Storehouse-lui. Ajunşi acolo, ne-am luat un bilet de 15 euro pentru turul fabricii-muzeu. Nu este berăria propriu-zisă, este de fapt un muzeu interactiv, care cuprinde șapte nivele, la ultimul fiind vestitul bar “Gravity Bar”.

 Guiness

Chiar de la intrare, te surprinde mulţimea de turişti, toţi vorbind în diferite limbi străine, asta îţi dă de înţeles că Guinness Storehouse este un obiectiv obligatoriu de vizitat în Dublin. Toate cele şapte nivele te conduc prin istoria familiei Guinness, totodată îţi arată cum se face o adevărată bere Irlandeză.

 Guiness

Istoria a început în 1759, când casa St.James Gate a fost concesionată lui Arthur Guinness pentru o perioadă de 9 000 de ani (!) şi aici s-au pus bazele fabricii de bere, care mai bine de 200 de ani este cunoscută în toată lumea, ca Berea Guinness. Berea cu doar cinci ingrediente: Apă, orz, hamei, drojdie şi pe sir Artur Guinness (aşa spun localnicii). În 1833 ajunge să fie cea mai mare fabrică de bere din Irlanda, iar prin anii 1900 deja se exporta în cele mai mari ţări ale lumii din Indii până în America şi Australia.

 Guiness

Conducera Companiei este transmisă din tată în fiu, o afacere de familie cu tradiţii. În 1936 a fost construită prima fabrică Guinness în afara Irlandei, în Anglia şi în anul 1955 a fost editat primul volum al Cărţii Recordurilor Guinness. Zece milioane de halbe se consumă în fiecare zi în întreaga lume şi arhicunoscuta harpă irlandeză, logo-ul companiei, a fost înregistrată ca marcă comercială încă din 1876.

 Guiness

Aflăndu-vă pe teritoriul Guinness Storehouse veţi afla o mulţime de date,  plus multe lucruri interesante despre familia Guinness, cu fotografii de epocă şi mărturii. Veţi vedea instrumentarii vechi, care erau folosite odinioară, veţi vedea de unde aduc apa, cum sunt alese materiile prime şi cum mai apoi este livrată berea în toată lumea. Surpriza vă aşteaptă  la ultimul nivel, în localul Gravity Bar, de unde se deschide o panoramă de 360° deasupra oraşului Dublin.

Cam astea am aflat eu fiind acolo, mai multe detalii vezi pe www.travelblog.md

Viorica Tarlapan-Ataman

Distribuie articolul: