Te plângi că nu îţi aminteşti unde ai lăsat cheile? Vrei să ai o memorie bună? Antrenează-te pentru a memoriza mai uşor! Mănâncă ciocolată neagră
Când consumi ciocolată activezi anumite sisteme din creier care pompează dopamină (un element chimic important). Aceste sisteme îmbunătățesc învăţarea, memoria și mențin mintea alertă.

Vizitează un muzeu
Fă un tur cu ghidul muzeului sau alt punct de interes pentru ține. Atenție la ce spune ghidul. Când ajungi acasă, încearcă să reconstruieşti turul scriind un rezumat a tot ce îți amintești. Studiile referitoare la activitatea creierului arată că exercițiile de memorie ce implic〓 ascultare, privire, amintire, gândire întârzie declinul creierului.

Învață un cântec
Alege unul care are versuri plăcute, dar pe care nu le-ai reținut. Ascultă cântecul de câte ori e nevoie pentru a putea să notezi versurile. Apoi învață să îl fredonezi. După ce înveți acest cântec, încearcă să înveți altul. Dezvoltarea a astfel de obiceiuri de ascultare atentă te vor ajută să înțelegi, să gândești și să memorezi.

Exersează-ți vederea periferică

Stai jos pe o bancă sau la tine în mașină. Uită-te fix înainte și nu îți mișca ochii. Concentrează-te la tot ce poți vedea fără a-i mișca. Când ai terminat, scrie pe o listă tot ce ai văzut. Apoi repetă exercițiul și încearcă să vezi dacă observi și alte lucruri. 

Învață să cânți la un instrument
Te va ajuta să exersezi mai multe funcții relaționate ale creierului: ascultarea, sincronizarea mișcărilor și traducerea notelor muzicale în muzică.

Rezolvă puzzle-uri
Nu este suficient unul de 100 de piese. Ai avea nevoie de minimum 500 de piese. Rezolvarea unui puzzle implică decizii vizuale despre fiecare piesă și locul ei. Implică rotirea vizuală a pieselor, manipularea lor și focusarea atenției la implicarea unei părți mici într-un întreg mare. Iar la sfârșit ai o satisfacție că ai reușit să rezolvi provocarea.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Distribuie articolul: