Fiecare copil este unic și are propriul ritm de dezvoltare. Oricât ai urmări hărtile de creștere, important este să ții cont de particularitățile și modul unic de creștere și dezvoltare ale bebelușului tău. Unii bebeluși cunosc o dezvoltare fizică mai rapidă decât alții, dar acest lucru nu înseamnă că, dacă nu reușește să bifeze toate achizițiile specifice vârstei, are probleme sau întârzieri în dezvoltare. Pediatrul este cel care va decide dacă ritmul lui de creștere este normal sau nu, în funcție de mai mulți factori: greutate, înălțime, stare de sănătate, naștere prematură etc.

Totuși, la 2 luni, bebelușul cunoaște câteva experiențe noi, pe care și le adaugă în contul creșterii și dezvoltării. Este la vârsta la care îți face apariția pe chip primul zâmbet larg și conștient, care nu mai este doar un reflex, ci o reacție conștientă la unele stimulente.

Bebe va înregistra câteva realizări notabile și în ceea ce privește programul de somn sau dezvoltarea fizică. Capătă din ce în ce mai multă forță și devine din ce în ce mai activ.

Ce învață și ce poate să facă?

Începând cu vârsta de 2 luni, toate simțurile copilului, dar și dezvoltarea fizică sau motorie, sunt în plină dezvoltare. Se pot sesiza diferențe mari în dezvoltarea lui, față de prima luna de viață. Bebe începe să câștige din ce în ce mai mult control asupra propriului corp, chiar dacă mai are mult până când devine complet autonom în mișcări.

Progresele se fac totdeauna de la mușchii capului spre cei ai extremităților. Culcat pe spate, sugarul are încă tendința de a sta îndoit, cu mânuțele și mai ales cu picioarele în flexie.

Care este lungimea și greutatea medie pentru băieței și fetițe? 

În mod cert, la 8 săptămâni, bebelușul tău va înregistra valori noi la cântar și la măsurătorile pentru înălțime, față de vârsta de o lună sau mai devreme.

La vârsta de 2 luni, un băiețel cu o greutate medie va cântări în jur de 5 kg, în timp ce o fetiță va înregistra ceva mai puțin, în jur de 4,7 kg. Un băiețel de 2 luni va măsura în jur de 58,5 m, în timp ce înălțimea unei fetițe de aceeași vârstă se va situa în jurul valorii de 57-57,2 cm.

Alimentația bebelușului de 2 luni

La această vârstă, laptele matern sau formulele de lapte reprezintă singura sursă de hrană a bebelușului. Potrivit specialiștilor, bebelușii alăptați mănâncă de mai multe ori pe zi decât cei care sunt hrăniți cu formule de lapte.

Până la vârsta de 3 luni, copilul tău va cere să fie hrănit la sân cam de 6-8 ori pe zi, însă numărul solicitărilor depinde de starea de sănătate și de apetitul copilului. Din cauza faptului că bebelușii care sunt hrăniți cu lapte praf nu digeră proteinele la fel de rapid precum pe cele din laptele matern, numărul meselor zilnice va fi mai mic decât în cazul celor alimentați natural. Vor avea în jur de 5-6 mese pe zi.

Numărul meselor zilnice de care are nevoie un bebeluș de această vârstă depinde de la un copil la altul, în funcție de mai mulți factori. Cere întotdeauna sfatul medicului cu privire la alimentația bebelușului.

Temperatura ideală în camera lui bebe

În cele mai multe locuințe, temperatura medie ambientală se încadrează undeva între 22 și 24 de grade Celsius. Specialiștii susțin că temperatura ideală din camera copilului, la vârsta de 2 luni, trebuie să fie între 18 și 20 de grade Celsius, pe timp de zi, și între 16 și 18 grade Celsius, pe timp de noapte.

Trebuie să știi ca sugarii dorm mai bine și își dezvolta sistemul imunitar mai usșr atunci când sunt ținuți în camere nu excesiv de încălzite.


Sursa/foto: www.copilul.ro 

Distribuie articolul: