Îngrijirea dinților temporari la copii este foarte importantă, în pofida faptului că ei se vor schimba. Argumentul folosit este că viață unui dinte de lapte, deși scurtă, influențează sănătatea generală și a danturii copilului, pe termen lung. Cu cât alimentația copiilor este mai nesănătoasă, cu atât crește predispoziția spre carii și pierderea dinților.

Stomatologul MelaDent Elena Popova ne-a povestit în detalii despre cum putem preveni caria dinților de lapte și de ce este important să păstrăm cât mai mult dințișorii copiilor, chiar dacă ei oricum se vor schimba.

„Medicul stomatolog trebuie să țină cont de particularitățile psihologice ale copilului. Astfel, între 2 și 4 ani copilul nu are gândire logică, se sperie ușor, se concentrează greu, obosește repede. La 4 -5 ani apare perioadă lui „nu vreau”, caracterizată prin dezamăgire, agitație, nerăbdare. Între 6 și 9 ani copilul are mândrie, curaj, poate analiza logic necesitatea tratamentului. Este bine că prima vizită la dentist să se facă înainte să apăra durerea, astfel încât copilul să nu asocieze mersul la cabinet cu ceva neplăcut, dureros”, precizează specialistul.

Vezi și: Ce influențează sănătatea dinților în primii ani de viață?

Chiar dacă se schimbă, dinții de lapte sunt foarte importanți

„Tratamentul include îndepărtarea cariei și obturarea dintelui afectat. Chiar și atunci când caria este profundă și atinge nervul NU SE SCOATE DINTELE! Și dințișorii de lapte pot fi tratați endodontic, diferența constând doar în materialele folosite (trebuie să nu influențeze resorbția și erupția dintelui definitiv).

meladent

Mulți părinți evită să trateze cariile dinților temporari pentru că spun că „oricum vor cădea”. Dar, netratarea la timp a cariilor dinților de lapte poate avea consecințe grave pe viitor, atât asupra formării, dezvoltării și erupției dinților definitivi, cât și a întregului organism. O carie care evoluează și se agravează poate produce infecții care se pot răspândi în sânge, afecțiuni ale rinichilor, cardiovasculare, respiratorii, digestive”, mai explică Elena Popova, stomatolog.

Cum prevenim apariției cariilor dentare

„Profilaxia cariei se realizează atât printr-o igiena orală corectă, igiena alimentației (evitarea dulciurilor între mese și mai ales înainte de culcare, evitarea sucurilor acidulate), cât și prin metode specifice realizate în cabinetul stomatologic (fluorizarea dințișorilor, sigilarea fisurilor și a fosetelor). Aceste metode duc la scăderea semnificativă a riscului de apariție a cariilor dentare și sunt inofensive”, mai spune stomatologul MelaDent, Elena Popova.

Vezi și: Apa și alimentele – prietenii și dușmanii dinților noștri! Specialiștii recomandă ce să bem și mâncăm pentru a avea o dantură perfectă

Mela Dent

P

Distribuie articolul: