Arborele magnific de magnolie poate deveni regele primăverii în orice grădină. Inflorescențele sale gigantice și parfumate transformă orice ogradă într-o adevărată oază, plină de eleganță și culoare.

Deja de câțiva ani, și în Republica Moldova au început să se comercializează puieți de magnolie de diverse specii. Prețurile acestora variază, de regulă, între 100-400 de lei, pentru speciile simple, cu flori mărunte și până la 50 de euro, pentru specii de tip Grandiflora, cu inflorescențe mari.

Dacă ați decis să ”adoptați” acest arbust și să-l sădiți în grădina voastră, trebuie să vă grăbiți, întrucât copăcelul se plantează primăvara devreme.

Magnoliile se cumpără și se plantează, de obicei, când puieții au lungimea de 1,5-2 metri și un sistem radicular (rădăcină) bine dezvoltat.

Locul pe care l-ați ales pentru plantarea copăcelului trebuie să fie unul protejat de vânt, deoarece crenguțele acestui arbust sunt foarte fragile.

De asemenea, ar fi bine ca locul dedicat transplantării puietului să fie însorit, întrucât planta este iubitoare de căldură și lumină. Spațiile neîngrădite, însă, nu se recomandă, deoarece temperaturile din timpul iernii ar putea degera copăcelul de magnolie.

Magnolia se dezvoltă bine în soluri acide și bogate în minerale. Este important să vă documentați din timp cu privire la varietatea puietului de magnolie achiziționat, astfel ca să știți bine cât de des trebuie irigat. Cea mai importantă regulă este să cunoașteți trăsăturile speciei pe care o achiziționați și să nu vă lăsați duși de valul cumpărării.

Odată cu alegerea locului dedicat magnoliei, trebuie să fiți conștienți că la baza acestui arbore nu se vor mai putea dezvolta și alte plante, anume din cauza umbrei. Locul ales trebuie sa fie destul de mare, un cerc cu diametrul de 3,6 m.

După ce ați ales locul potrivit, săpați o groapă în care să așezați arbustul. Această groapă trebuie să fie destul de mare, încât ghemul de rădăcini să stea lejer. Se recomandă să nu “îngropați” arbustul, ci să îl așezați la o adâncime egală cu cea la care a fost plantat în seră.

Umpleți groapa cu turbă, bălegar descompus sau îngrășământ de frunze. Formați un șanț în jurul tulpinii; acolo se va turna apa. Arbuștii nou-plantați trebuie legați de un suport vertical, înfipt alături, care se va înlătura dupa primul an.


Atunci când îl veți îngriji ulterior, evitați să deranjați rădăcinile puietului, întrucât îi puteți stopa creșterea.

Pentru a ajuta copăcelul să-și mențină umeditatea, după plantarea magnoliei, acoperiți pământul de sub ramuri cu bucăți mărunțite de scoarță de copac, frunze uscate sau ace de pin.

 Surse foto: www.flickriver.com, www.wallpapersia.com, www.botanika.lu.lv, www.fantom-xp.com

Distribuie articolul: