Când ultimile zile ale lunii august se perindă, agitaţia în familiile cu copii şcolari sporeşte, iar emoţiile celor mici, dar și a părinților, intensifică febra pregătirilor pentru şcoală. Şi e firesc să fie aşa. Doar că, uneori, părinții se confruntă cu provocări cărora nu le pot face față, chiar în ajunul marelui eveniment, membrii familiei – mari şi mici – par mai supăraţi sau mai obosiţi ca niciodată.

Ce puteţi face ca să vă ajutați copilul să revină la şcoală? Cum să acţionăm ca să eliminăm stresul? În cele ce urmează, vă propunem câteva sugestii pentru această perioadă:

Restabiliţi rutina şcolară

Organizaţi ultimile zile din august astfel încât să se apropie cât mai mult de ritmul școlar. Astfel, încercaţi să treziţi copilul cu o oră mai devreme decât în perioada de vacanţă sau cât mai aproape de ora de trezire pentru şcoală. Pregătiţi din ajun hainele pentur a doua zi, încurajaţi-l să se îmbrace singur şi să-şi facă igiena de dimineaţă. Serviţi-i micul dejun şi apoi, pe parcursul zilei, oferiţi-i prânzul şi gustările, conform programului de la şcoală. Pentru o mai bună realizare a acestui exerciţiu, puteţi să-i propuneţi copilului această sarcină ca şi un joc, pentru câteva zile.

Cultivaţi independenţa copilului

Odată ce ușa sălii de clasă se închide, copilul dvs. va avea nevoie de multă independenţă pentru a gestiona o mulțime de lucruri pe cont propriu. Ca acest lucru să-i reuşească, este indicat să-i vorbiţi din timp despre responsabilitățile sale. Acest lucru ar putea include organizarea ghiozdanului, materialelor şi rechizitelor sale școlare, notarea temelor pentru acasă, curăţirea încălţămintei pentru şcoală, pegătirea rucsacului pentru sport, etc. Chiar dacă puiul dvs. este mic, nu vă temeţi să-i daţi sarcini importante, deoarece, doar astfel aveți posibilitatea să-i cultivaţi abilitățile care vor construi mai apoi încrederea în sine și independența.Tranziția la școală va fi mai ușoară pentru toată lumea dacă noul elev îşi va gestiona treburile fără să se bazeze pe un adult.

Organizați o „rampă de lansare”

Părinții ar trebui să facă tot ce pot ca să ușureze trecerea copilului de la statutul de „preşcolar” la „şcolar mic”. Un alt exerciţiu util pentru o trecere fără stres poate fi şi simularea începerii şcolii. Astfel, puteţi conveni cu toţi membrii familiei că pentru a merge la un picnic sau în vizită (în parc, la rude, la concert, etc.) veţi simula cu toţii procesul de pregătire pentru şcoală (pregătirea întregului scenariu: lucruri, precum rucsacuri și cutii pentru prânz, încălţăminte, haine, etc.). Când reuşeşte să facă totul eficient vă sfătuim să-l lăudaţi şi să specificaţi că aşteptaţi de la el aceeaşi performanţă şi pentru zilele de şcoală. Acest exerciţiu îl va ajuta pe copil să însușească noul scenariu, dar și pregătirea pentru ieşirea din casă, ceea ce va diminua mult stresul „ultimului minut” al fiecărei dimineți. S-ar putea să fie nevoie să faceţi o listă cu lucruri de luat la școală, pe care să o postaţi pe ușa de ieşire şi în fiecare dimineaţă să încurajaţi copilul să o verifice înainte de a ieşi din casă.

Pregătiţi camera/ masa de lucru

Din rutina şcolară fac parte, uneori, şi luptele de zi cu zi cu privire la temele pentru acasă ale micului elev. Ca să le evitați, este indicat să stabiliţi împreună cu copilul modalitatea de lucru, începand cu delimitarea unui spaţiu de lucru: o cameră sau o parte din cameră şi masa de lucru. Chiar dacă e masa din bucătărie sau camera de zi, ori o cameră comună cu fratele sau sora, pe copil îl va ajuta mult să ştie că în intervalul x-z, acest spaţiu îi aparţine și îşi poate face temele în linişte, la aceeași oră în fiecare zi. Organizaţi-vă propria agenda astfel încât unul dintre părinţi să fie disponibil în acest interval, ca să-l ajutați dacă va avea nevoie.

Gândiţi-vă la programul de după şcoală

Nu toate şcolile oferă şi program prelungit sau poate chiar dvs. nu doriţi să lăsaţi copilul la program, şi în aşa caz, vă recomandăm să discutaţi cu partenerul de cuplu şi ulterior cu toţi membrii familiei, cum veţi organiza programul de după şcoală al copilului? Pentru cei care locuiesc în oraşe, este bine să vă asiguraţi că un adult va lua copilul de la şcoală în fiecare zi, ca să evitați posibilele riscuri asociate mersului spre casă. Fie că e vorba de un bunic sau o rudă, de un copil mai mare sau un vecin, asiguraţi-vă de încrederea copilului în această persoană şi stabiliţi cu precizie sarcinile şi programul de după şcoală (prânz, pauză, teme, plimbare, etc.).

Asigurați-vă cu un plan de asistenţă

În zilele de azi majoritatea părinţilor lucrează şi este destul de dificil, uneori, să rămâi acasă cu copilul care s-a îmbolnăvit sau să găsești în regim de urgenţă o persoană care să te înlocuiască când ți-ai planificat o călătorie de serviciu. Pentru copil poate fi destul de stresant să apară un adult necunoscut în peisajul său, fie şi pentru câteva ore sau zile, de aceea, este important să vă gândiţi la cine puteţi apela în asemenea situaţii şi să discutaţi cu copilul despre acest lucru.

Participaţi la orientări şi vizite prealabile la şcoală

Școlile oferă, de obicei, sesiuni de orientare și informații înainte de începerea fiecărui an şcolar. Acestea sunt oportunități bune pentru dvs. şi copil să vă pregătiţi pentru ceea ce urmează. În baza celor aflate la şcoală, iniţiaţi o discuţie cu copilul (despre program, atmosferă, reguli, colegi, responsabilităţi, etc.). Nu speriaţi copilul cu ceea ce urmează – şi fără asta, este destul de anxios faţă de necunoscutul ce urmează – ci încercaţi să-i oferiţi o perspectivă cât mai optimistă şi mai atractivă.

Discutați cu profesorii

De cele mai dese ori, profesorii sunt motivul de bază pentru care copilul dvs. va frecventa anume această şcoală, şi nu alta. Când vorbiţi cu profesorii copilului, întrebați-i despre abordarea lor, despre metodele de lucru, aşteptările cu privire la temele de acasă, reguli şi programul activităţilor. Unii profesori se axează preponderent pe exersarea abilităților de noi, în timp ce alţii, se concentrează pe acuratețea îndeplinirii sarcinilor. Informaţi-vă cu privire la perioadele de testare, astfel încât să puteți pregăti psihologic copilul în aceste etape. De exemplu, dacă știți că un test important este desfăşurat în fiecare zi de vineri, veţi organiza astfel ziua de joi, încât copilul să fie mai odihnit pentru a doua zi.

Transformaţi şcoala într-o activitate de familie

Împreună cu copilul, planificaţi-vă anul în curs, astfel încât să-i garantaţi motivaţie constantă şi succes la școală. De exemplu, aşezaţi-vă la o masă cu copilul şi elaboraţi o diagramă (un plan) pentru acest an, care să includă şi rutina şcolară. Solicitaţi opiniile copilului cu privire la fiecare punct din plan. De exemplu: când vine de la școală, ce vrea să facă în primul rând, să se joace afară sau să-şi facă temele? Ce beneficii şi recompense ai vrea să ai în cazul finalizării trimestrelor şcolare cu calificative superioare (note)? Ce pedepse sunt motivante pentru copil? Este recomandabil ca anume copilul să aibă dreptul de „proprietate” în crearea unui plan şcolar și stabilirea așteptărilor, deoarece în aşa caz sunt mai multe şanse ca acesta va fi respectat.

Cum sunt pentru voi aceste zile, ce faceţi pentru a ajuta copilul să se adapteze la noul program zilnic? Împărtăşiți-vă opiniile cu noi, pe forum……

Distribuie articolul: