Pe data de 3 iunie 2021, la ora 11:00, va avea loc o nouă ediție Gender Debates Café. De această dată dezbaterile vor avea loc în contextul Forumului Generația Egalității, care va avea loc la Paris la sfârșitul lunii iunie. Totodată, discuția va avea loc și în contextul celebrării a 10 ani de la semnarea Convenției de la Istanbul și reiterarea necesității ratificării acesteia în Republica Moldova.

Forumul Generația Egalității este un eveniment global lansat de UN Women și susținut în acest an de guvernul Mexicului și al Franței. Acesta are scopul ambițios de a lansa acțiuni imediate care vor contribui la progresul egalității de gen în cadrul tuturor țărilor participante, dar și la nivel global. Acest lucru va avea loc nu doar prin intermediul discuțiilor la nivel înalt, dar și prin încurajarea participării active a societății civile, antreprenoarelor și antreprenorilor, persoanelor implicate în politică, prin crearea Coalițiilor de Acțiune.

Coalițiile, care sunt parteneriate naționale și internaționale, create între actorii menționați mai sus, vor contribui la accelerarea rezultatelor pentru atingerea egalității de gen. În același timp, Forumul promovează și necesitatea combaterii cât mai urgente a violenței împotriva fetelor și femeilor. Acest lucru este mai cu seamă important în contextul celebrării a 10 ani de la adoptarea Convenției de la Istanbul care previne și combate violența domestică și violența în bază de gen și are ca scop crearea unui cadru legislativ care protejează femeile afectate de violență. Discuția este, mai cu seamă, importantă în contextul în care Republica Moldova încă nu a ratificat Convenția.

La evenimentul din 3 iunie, vor participa reprezentante și reprezentanți instituționali, experte și experți locali care vor discuta despre subiectele menționate. Printre participante și participanți se numără Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova; Marc Ivarra, prim consilier și consilier pe cooperare și acțiune culturală, Ambasada Franței în Republica Moldova; Erik Wirkensjo, secretar I, Ambasada Suediei în Chișinău; Lilia Pascal, șefa Direcției Politici de Asigurare a Egalității între Femei și Bărbați, din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Arina Țurcanu, avocată și expertă în domeniul combaterii violenței împotriva femeilor și sociologul Vitalie Sprânceană.

Astfel, pentru asigurarea unui dialog larg, dar și a vizibilității unui eveniment care are ca scop accelerarea atingerii egalității de gen la nivel global, vă invităm să urmăriți evenimentul, care va fi diseminat pentru publicul general atât pe pagina de Facebook UN Women Moldova, cât și pe privesc.eu. 

Distribuie articolul: