Ai crede că instinctul matern şi, mai ales, patern nu e pentru oricine. Aşa îţi explicai de ce până acum n-ai făcut pasul de a deveni părinte. Chiar dacă te-ai gândit nu o dată că timpul trece şi că decizia ar putea să nu fie una temporară, cu loc de revenire, te-ai cam împăcat cu ideea că e posibil să rămâi singur cuc ori, în cel mai bun caz, în cuplu, doi cuci singuratici. 

Şi ce ar fi rău în asta? În definitiv nu-ţi plac scutecele, îţi place să dormi, să ieşi în oraş şi să nu te gândeşti că la o anumită oră ar trebui sa fii acasă, eventual proasapăt şi cu chef de muncă.
Dar iată că într-o zi inevitabilul se întâmplă şi devii tătic sau mămică. Tu nu te-ai schimbat ca persoană, din fericire, natura e prea înţeleaptă şi prea precaută să te lase pe tine să decizi. Până să-ţi vină ţie ideea că, într-un moment de stres maxim şi de nesomn, ai putea să abandonezi fiinţa aceea abia venită pe lume, deja ai trecut prin nişte schimbări, deloc întâmplătoare şi de care nici nu eşti conştient.

mama cu bebeluş

Bebeluşul şi baia de oxitocină

Prima schimbare care intervine ţine de nivelul de oxitocină, conform Cracked. E una dintre cele mai puternice substanţe, cu efect de calmare, însă şi euforic asupra creierului. Iar venirea pe lume a bebeluşului nu face decât să te inunde de oxitocină. Propriul tău corp fabrică drogul, practic el e dealerul. 

Acelaşi hormon te inundă după ce faci dragoste, când te îndrăgosteşti şi, dacă eşti mămică, atunci când alaptezi. Orice contact cu pielea bebeluşului duce la secretarea de oxitocină. Chiar şi doar a privi acea mică făptură în ochi îţi face trupul să secrete substanţa fericirii. E motivul pentru care mamele devin de-a dreptul dependente de copilul lor. 

Ca orice drog, însă, oxitocina afecteaza logica şi judecata. Iar dovada o vezi, dacă încă n-ai fost afectat de hormon, zilnic pe paginile de socializare a femeilor care sunt deja mame. În tot acest timp, comportamentul femeilor care au născut nu mai poate fi recunoscut. Motivul: drogul. Însă niciuna nu e conştientă de asta. 

bebeluş cu tata

Bebeluşul întotdeauna seamănă cu tata (chiar şi atunci când nu e cazul)

Un studiu din 1995, în cadrul căruia subiecţii au fost puşi să alature fotografia tatălui de cea a copilului, dintr-un amalgam de poze, a arătat ca aceştia s-au descurcat onorabil. Când însă li s-a spus să facă acelaşi lucru cu poza mamei şi a bebeluşului, totul a degenerat într-o catastrofă. 

Un alt studiu realizat în 2000 a arătat că atunci când cuplurile erau întrebate cu cine seamănă copilul, răspunsul era inevitabil, “cu tata”, însa doar când taţii erau prezenţi. Când femeile au fost interogate separat, procentul a scăzut cu 27%. Magie?

Nu se pune problema că bebeluşii să nu fi fost ai bărbaţilor numiţi taţi, ci doar că creierul femeilor a reacţionat aşa nativ, după mii de ani de răspunsuri, eventual greşite. Un tată, chiar dacă nu este cel biologic, este de preferat niciunuia. 

Realitatea este că nu întotdeauna copilul seamănă cu tata (caz în care femeile ar fi avut mult de îndurat de-a lungul timpului). Însăşi mintea lor este croită astfel încât să creadă şi să insiste asupra faptului că bebeluşul îi seamănă partenerului, pentru a se asigura că acesta rămâne în zonă, pentru a ajuta la creşterea şi întreţinerea acestuia. 

bb care plânge

Plânsul copilului aduce schimbări în creierul tatălui

În timp ce mamele sunt ocupate să facă totul pentru puiul lor, taţii se pot simţi oarecum lăsaţi pe dinafară. Însă din nou natura a fost precaută, asigurându-se că bărbatul nu va pleca cu prima femeie care nu are încă un pui. 

În acest caz, a făcut ca mintea bărbatului să reacţioneze la orice scâncet al copilului. În momentul în care-l aude, în corpul său se eliberează o doză dintr-o substanţă care nu face decât să anuleze efectele testosteronului, pe care mulţi îl invinovăţesc de lipsă de sensibilitate şi agresivitate. 

Înainte ca bebeluşul să se nască şi organismul tatălui trece prin schimbări. Corpul tatălui începe să se stocheze prolactina, un hormon care previne un comportament nepotrivit al acestuia atunci când bebeluşul vine pe lume. 

Prolactina este şi motivul pentru care bărbaţii nu au orgasm multiplu. Secretată după o partidă de sex, ea este cea care dă senzaţia de satisfacţie. Bărbaţii care sunt tătici descoperă prolactina în momentul în care se simt învăluiţi de iubire atunci când interacţionează cu bebeluşii lor.

În timp ce hormonul îl ajută pe tată să stabilească o legătură cu copilul său, rolul său cel mai important este, în realitate, să-i omoare libidoul, să-l împiedice să facă sex cu altcineva. E practic un sistem de apărare cu care vine copilul pe lume, pentru a se asigura că are parte de atenţia nedivizată a tatălui. 

copil frumos

Suntem instinctiv programaţi să iubim orice copil

Toate sentimentele de bun augur vin din ochii mari, nasul mic şi capul disproporţionat faţă de restul corpului, chiar caraghios oarecum. Priveşte spre Disney care a construit un imperiu folosind aceste coordonate de drăgălăşenie. Iubim aceste trăsături intuitiv, iar studiile au arătat că numai văzând un chip cu câteva dintre aceste trăsături se activează în creier centrii plăcerii şi ai recompensei.

Şi iată cum, lipsiţi şi de puterea de a-şi ţine singuri capul, bebeluşii vin pe lume echipaţi cu una dintre cele mai puternice arme, împotriva căreia suntem complet lipsiţi de apărare. 

Distribuie articolul: