Fiecare cultură națională se deosebește prin metodele asale de edicație a copiilor. În Japonia educația tradițională a strămoșilor a rămas la fel de drastică și în secolul XXI. Primul lucru pe care îl vei observa dacă vei vizita Japonia, va fi faptul că picii de acolo nu sunt caprisioși, iar părinții lor, practic nu-i pedepsesc sau ceartă în niciun fel.  

Cum au reușit părinții să-și stabiliească o asemenea relație cu copii săi poți înțelege doar dacă urmărești atent prin ce metode își cresc aceștia copii.

Din cele mai vechi timpuri, femeile japoneze nu își împărțeau munca. Ele reușeau să muncească pe câmp sau să stea acasă cu copilul în același timp, iar copilul era legat de mama sa cu o pânză specială și o însoțea peste tot.

În timp ce mama se ocupa de treburile prin casă, sau era pe câmp, această continua în permanență să comunice cu bebelușul său, astfel permițându-i să se simtă implicat în tot ceea ce face și să evolueze. Foarte frecvent în Japonia copiii începeau inițial să vorbească, iar apoi să meargă.

Tradiția de a purta copiii peste tot a rămas păstrată până în ziua de azi. Orice magazin specializat din Japonia propune o întreagă gamă de slinguri în care se poartă copii. În această țară, nu este acceptat să îți lipsești copilul de atenție și legătură fizică, de aceea copii dorm cu părinții până la zece ani.

De asemenea, este important de menționat faptul că copiilor le este insuflată ideea că nu trebuie să interfereze cu celelalți, să fie liniștiți, politicoși și să fie modești.  De asemenea, japonezii nu-și exprimă emoțiile prin cuvinte, dar își arată nemulțumirea cu ajutorul prin privire și intonație. Copiii pot recunoaște cu exactitate când părinții nu sunt mulțumiți de comportamentul lor.

În lumea modernă femeile japoneze cu copii mici nu au un job în care să lucreze 8 ore pe zi, pentru a se dedica educației copilului.

În concluzie, putem spune că picii japonezi primesc o cantitate mare de căldură părintească, dragoste și grija, care le formează personalitatea. De asemenea, ei nu-și exprimă emoțiile direct și permanent sunt liniștiți, cu atât mai mult aceștia rar sunt văzuți plângând.