Atunci când copiii greșesc, părinții recurg deseori la diferite forme de pedeapsă pentru a corecta greșeala și pentru a evita neplăcerile pe viitor. Totuși este foarte important ca părinții să știe când, de ce, şi cum să folosim pedeapsa. În cadrul unei întâlniri cu părinții, psihologul Adrian Fleștor a vorbit despre mecanismele de recompense și pedepse în interacțiunea cu propriul copil. 

“Nu există o rețetă valabilă pentru orice copil și orice situație în procesul de educație”, a afirmat psihologul. Totuși, când vorbim despre pedeapsă, trebuie să cunoaștem următoarele:
În pedeapsa inacceptabilă se regăsește abuzul emoțional și fizic, acțiunile iraționale care dăunează copilului. Pedeapsa permite o schimbare rapidă a comportamentului copilului și vine să restabilească un echilibru disturbat. Alături de recompensă, pedeapsa este o altă metodă de a face educaţie.

1. Pedeapsa trebuie să fie una pe măsura greșelii. Cu toate acestea, majoritatea părinților nu știu cum să determine pedeapsa corespunzătoare, sau chiar se autoculpabilizează pentru acțiunile copilului. De multe ori, se răzgândesc şi renunță la aplicarea pedepsei. Trebuie de reținut că o poziţie fermă în prezent, oricât de neplăcută și dură ar fi, va determina comportamentul pe viitor.

2. Claritate în mesajele oferite copiilor. Dacă doriți să-l învățați pe copil, e necesar de a vorbi într-un limbaj acceptat și înțeles de el. E important să vă exprimați în mod clar ce vreți de la ei și să le indicați concret când ei îndeplinesc ceva greșit sau ceva corect.
Exemplul unei observații neclare : Dumitru, de ce în fața oamenilor stăini te porți ca un copil mic?

3. Exemplul unei observații concrete: Dumitru, când vin oaspeții, la început te saluți, apoi poți pleca la tine să te joci. Este foarte important ca copilul să știe, chiar dacă dvs nu vă place cum se comportă – dvs îl iubiți în continuare și de accea vreți să corectați greselile lui.

4. Vorbiți cu copilul despre comportamentul său. Este important ca copilul să vă privească și dvs să urmăriți cum reacționează; concentrați-vă atenția pe copil. Tonalitatea glasului dvs să corespundă situației. Atunci când vorbiți cu copilul, trebuie să fiți la același nivel (dacă, în timpul discuției o să-l priviți de la înălțimea dvs – copilul poate să se simtă mic și speriat).

5. Lauda eficientă stimulează comportamentul pozitiv. Lăudați copilul pentru reușitele actuale (pe care deja le utilizează: se trezește dimineața la timp, își strânge patul, stinge lumina când iese din odaie. Lăudați copilul pentru micile succese din prezent, pentru tot ce apare nou în comportamentul și acțiunile sale. Exprimați admirația, bucuria prin cuvinte și gesturi (îmbrățișări, zâmbete, săruturi, etc.) Exemplu: ”Mulțumesc că m-ai telefonat”, ”Sofica, mulțumesc pentru că m-ai ajutat să strâng masa și să punem totul în frigider”, ”Sunt bucuroasă, că mi-ai zis unde ești și de ce te reții”.

Este important ca copilul să fie mai des lăudat și recompensat, decât pedepsit.

Distribuie articolul: