Interpret, producător, fotograf, bun familist… se pare că lumea a uitat deja că Radu Sîrbu a fost cândva parte din O-Zone. Basarabeanul stabilit ce ceva ani la București are planuri mari pentru casa de muzică ce-i aparține și noi proiecte muzicale, la care lucrează intens. L-am luat la întrebări despre pasiunea sa pentru fotografie, chimia creației dintre el și soție și viitorul fetelor sale. Detaliile sunt interesante…

Radu, ești unul dintre puținii moldoveni care, ajunși la București, ai continuat cariera foarte  prodigios. De prezentări nu mai ai nevoie, dar cum te-ar prezenta cei de acolo, cum te știu ei?

Mulțumesc! Toată lumea mă cunoaște ca producător muzical, deoarece în utima perioadă accentul a fost pus pe cariera de producător, am avut colaborări cu mulți artiști atât din țara cât și din străinătate. Practic cariera de interpret a rămas pe planul doi, însă atunci când simt că o piesă este a mea o fac de plăcere și o lansez în special pentru fanii mei și nu neapărat pentru topuri comerciale. Multe piese interpretate de diverși artiști cunoscuți care au fost și sunt în topuri, pe care lumea cu siguranță le știe și le fredonează, dar puțini știu că în spatele lor mă aflu eu împreună cu echipa mea de la Rassada Music. Acest aspect nu mă deranjează, atâta timp cât văd că muncă mea este apreciată și se află sus în top sunt mulțumit din toate punctele de vedere…

Ce nume ai pe listele de colaborări cu casa ta de producție? Sunt interpreți din România pentru care ți-ai dori să scrii, produci piese?

Aș avea o listă mare de enumerat dar mă voi baza pe artiștii mai cunoscuți cum ar fi Viktoria Daineko (Russia), Leonid Rudenko (Russia), Natalia Barbu (România-Moldova), trupa Korni (Russia), trupa Fabrika (Russia), Ray Horton (Germania), Shahzoda (Russia), Buranovskie Babuski (Russia), DJ Layla (România), Dee-Dee (România), Sianna (România) și lista poate continua… În general sunt deschis spre orice colaborare indiferent de naționalitate, atâta timp cât artistul își dorește și există chimia cea specială pentru a face lucruri frumoase.

La ce se lucrează acum la Rassada? De la Natalia Barbu… ceva nou? (apropo, este cumva relația de pământeni favorizatoare în colaborarea voastră?)

Momentan lucrăm pentru un proiect al unei artiste din SUA, Los Angeles (mai multe detalii urmează în viitorul apropiat) și în același timp ne concentrăm pentru lansarea noului single DJ Layla care va apărea cât de curând… Cu siguranță îmi face plăcere să lucrez cu pământeni de ai noștri, dar după cum deja am menționat nu ăsta este elementul de bază. Cu Natalia sper să avem colaborări la fel de frumoase și pe viitor.

Siana este proiectul vostru de familie, dacă putem spune așa… nu e greu să lucrezi cu propria soție, nu vă certați de la note, cuvinte… cum e colaborarea profesională?

Sianna este o artistă și o compozitoare independentă și foarte talentată, care de altfel a semnat alături de mine toate textele și melodiile de până acum, eu concentrându-mă mai mult pe partea de producție și sound. Nu pot să spun că “Sianna” este un proiect de familie (zâmbește), proiectele de familie sunt acasă, nicidecum la job. Încercam să nu încurăm lucrurile pe cât e posibil și da, binenteles există și contraziceri în momentele creative, dar acestea sunt mai mult constructive, normale pentru o echipă, indiferent de statutul și de relația dintre colaboratorii ei.

 Ai două fete frumoase, să-ți trăiască! Ce ai vrea să le vezi în viață, ți-ai dori să cânte și ele?

Indiferent de ce talent și menire vor avea, le voi susține și încuraja! Mi-ar plăcea, bineînțeles să-și dezvolte și aptitudinele artistice/muzicale, aceste calități nu încurcă niciodată în viață, indiferent de drumul ales! Ne concentrăm ca ele să-și dezvolte și această latură. Fetița cea mare, Anastasia, este foarte pasionată de muzică teatru și pictură, deja are o piesă – „Departe”, care se difuzează pe un post de radio pentru copii din România și este extrem de încântată.

Ce calități ai vrea să-ți moștenească și care dintre valorile soției ți-ar plăcea să le vezi și la fiicele tale?

Clar, doar calitățile bune pe care le am! (râde) Dintre calitățile Anei, hmmm, sunt o mulțime bune care, de altfel, deja se reflectă în anumite cazuri și sper că atunci când vor crește fetele lui tata să fie la fel de iubitoare și la fel de talentate, frumoase, puternice și ambițioase ca și mama lor!

Cât de mult le fotografiezi, pentru că știu că și aceasta este o pasiune a ta?

Da, fotografia este o pasiune veche de a mea! Nu pot să zic exact câte mii de poze le-am făcut, dar cu siguranță peste ani o să avem nevoie de ceva timp pentru a le privi.

Cum te împarți între muzică și fotografie și când ai descoperit, practic, că obiectivul îți este prieten?

Nu e nevoie să le împart – sunt niște elemente care se combină perfect! Atunci când e nevoie de lansarea unei piese sau proiect, el trebuie transpus și în imagini. Acest lucru mă ajută mult pentru a vedea lucrurile și din perspectivă muzicală și din perspectivă fotografică sau chiar videografică… mai ales că ambele îmi plac la nebunie!

Revenind la muzică, foarte discutat și controversat a fost documentarul dedicat lui Dan Bălan, realizat la Chișinău. Ce ai întreprins în acest sens, pentru că erați nemulțumiți, tu și Arsenie?

Am spus tot ce a fost de spus pe acest subiect! Îl consider unul neinspirat și neinteresant, deci nu voi mai intra în discuții pe temă asta. Din fericire publicul din România nu a dat credibilitate acestui film, cum era și de așteptat…

Crezi că, așa precum o fac celebrele formații muzicale de peste hotare, este posibilă o reunire pe scenă, pentru un concert sau turneu al O-Zone-ului?

Din păcate, la momentul de față nu cred că e posibil, dar nici nu-i văd rostul…

Sursa Foto: Radu Sîrbu, facebook.com