Tradițiile și obiceiurile sunt pe cale de dispariție în Republica Moldova, în special în rândul tinerilor. Este din ce în ce mai rar să observi copii și adolescenți preocupați de meșteșugurile tradiționale, cum ar fi țesutul covoarelor sau arta lemnului. Pentru a promova măcar puținul pe care îl avem, în satul Peresecina a fost fondat Centrul Comunitar Multifuncțional „Generația Pro”.

Generația Pro este un Centru Comunitar Multifuncțional, fondat în anul 2012 cu scopul de a oferi servicii sociale comunitare accesibile. Începând cu primele zile de la deschidere, centrul a devenit popular în rândul tinerilor, în special la persoanele cu dizabilități locomotorii. Astfel, au fost înregistrate șase tipuri de activități, prin care se promovează tradițiile și obiceiurile populare: broderia, croitoria, tricotarea, crearea costumelor tradiționale, cele mai căutate fiind țesutul covoarelor și prelucrarea lemnului.

Situat de-a lungul traseului central, blocul Generația Pro se evidențiază printr-o culoare roz pal și un teritoriu larg. Porțile masive, de pe care nu lipsește inscripția „intrarea fără masca de protecție este interzisă”, au obținut un nou aspect, diferit față de cel de altădată. Panoul informativ, realizat și el din lemn, are literele pronunțate și dimensiuni impunătoare, văzute chiar de la poartă. În față – o ușă albă, pe care o deschide domnul Ștefan, coordonatorul cercului de lemnărie.

La intrarea în atelier, cinci băieți lucrează concentrați asupra unor bucăți de lemn. „Am învățat să facem mai multe lucrări, ultima pe care am făcut-o este o gravură pe lemn”, spune Alex, care frecventează centrul timp de cinci ani. Meșteșugurile promovate în cadrul centrului comunitar oferă posibilitate copiilor de a petrece timpul cu folos maxim și de a dezvolta abilitățile pe care le au.

Ludmila Dominte, managerul instituției ne-a dezvăluit că cercul de țesere a covoarelor este unic în localitate și se numără printre puținele din Republica Moldova. „Centrul Comunitar Multifuncțional Generația Pro este o instituție publică cu profil social care direcționează toate serviciile familiilor social vulnerabile, copiilor orfani și celor aflați în dificultate. Avem și serviciul plasament, unde copiii aflați în situații de risc sunt plasați în centru pentru o perioadă de la 72 de ore până la 45 de zile”, a declarat Ludmila Dominte.

Copiii frecventează cercurile vocaționale în a doua jumătate a zilei, după ore. Fiecare activitate în parte este condusă de către un coordonator cu experiență în domeniu și deschis spre noi idei ale copiilor.