Autoritate și prietenie – adesea, acestea două sunt marile provocări pentru părintele modern, care trebuie să se ridice la nivelul standardelor actuale și să devină aliatul copilului, confidentul și prietenul acestuia. Însă, în goana după o relație amicală, mulți părinți se tem să nu-și piardă autoritatea. Psihologul Rodica Rudei ne sugerează câteva sfaturi practice pentru a câștiga încrederea propriului copil și a ne face prieteni, păstrând echilibrul.
– Fii prietenul copilului tău. Este cea mai bună cale de a ști ce face, ce pune la cale. Prietenia între mamă și copil se construiește greu și niciodată nu este prea devreme să începi să construiești această relație. Cum ajungi să fii prietena lui? Aici este ceva mai complicat și ține de tactul tău, de personalitatea ta și a copilului. Această relație trebuie să se bazeze pe încredere reciprocă și pe complicitate.

– Fă-i confidențe copilului tău. E de dorit să aveți micile – sau marile – voastre secrete. Dacă tu îi vei spune lucruri pe care „nimeni altcineva nu trebuie să le știe”, este posibil să primești în schimb câteva din „secretele” lui.

– Acceptă tendințele, stilul tineresc și unele toane. Ce este mai grav și cere o atitudine: faptul ca puștiul tău are un cercel în ureche, sau că fiica ta se fardează, deși are doar 11 ani, sau riscul de a consuma droguri și alte grozăvii? Daca accepți mici excentricități, poți bloca altele mai grave.

– Înainte de a-l certa sau pedepsi, ascultă-l. Lasă-l să-și spună punctul de vedere, să-și pledeze cauza – este dreptul lui. Apoi, explică-i pas cu pas unde și cu ce anume a greșit. Acceptă dialogul, chiar și în contradictoriu. Este și aceasta o formă de comunicare. Însă tu pune punctul acestui dialog, pentru că mama trebuie să aibă întotdeauna ultimul cuvânt.

– Pedepsele trebuie sa fie mereu serioase, iar părintele consecvent. Vorbim despre pedepse în limitele umanului. Ceva de genul: o săptămînă fără calculator sau televizor. Respectă-le și tu. Nu ridica pedeapsa înainte de a se consuma și nu interveni în favoarea copilului, atunci când acesta „execută” o penitență aplicată de tatăl lui.

Nu-l certa niciodată în fața prietenilor lui, în fața profesorilor, în fața altor părinți. Este umilitor și pentru el, și pentru tine.

– Nu te certa, nu discuta în contradictoriu cu tatăl copilului în prezența sa. Vă subminați orice autoritate chiar voi, părinții. În plus, imaginea unor adulți care se ceartă este extrem de neplacută pentru un copil.

– În fiecare moment gândește-te că ești primul și cel mai important exemplu pentru copilul tău. Astfel, ai grijă ce spui, cum spui, ce păreri exprimi și ce faci în general atunci când copilul este în preajmă. 

Psiholog Rodica Rudei,
a consemnat Cristina Burlacu 

Distribuie articolul: