Continuăm seria celor opt femei prezentate în materiale video care vin să ne arate diferențele dintre cariera și viața unei femei de la sat și a uneia din oraș. Al ales de această dată două profesoare, ambele fiind dedicate muncii lor și având ani buni de stagiu pedagogic în spate.

„Dimineața eu mă trezesc la 5:30. Nu mă ridic din pat, mai aștept un pic. Eu pregătesc micul dejun, soțul are grijă de găini, iepuri. Nu întârzii la serviciu, la 7:30 sunt la școală. Ziua de muncă durează până la 19:00, uneori puterm să venim la 2:00 de noapte. Nu măsurăm timpul de lucru”, a precizat Aurica Bodiu, director liceul teroretic „Ștefănești” din raionul Florești.

„Am un program încărcat. Mă trezesc la 6:00, pentru ca să reușesc să pregătesc micul dejun pentru soțul meu, pentru că nu obișnuiesc să mănânc dimineața. Fac pregătirile pentru lecții. La 7:45 sunt la școală”, a zis Ala Oprea, profesoară de clasele primare liceul „Orizont” din Capitală.

Își iubesc meseria și sunt apreciate de elevi și colegii de serviciu. „Am depus foarte mult efort în ceea ce fac și tind să cred că mi-a reușit. Vreau să am un colectiv de profesori care se respectă și iubesc meseria. Bani din această meserie nu prea faci, dar am rămas din alte motive în acest domeniu”, a subliniat Aurica Bodiu.

„La școală mă simt împlinită. Îmi place să comunic cu elevii mei și îmi place meseria pe care o fac. Îmi admir elevii când văd că reușesc și că se dezvoltă”, a recunoscut Ala Oprea.

Femeile consideră că profesorii nu trebuie să fie severi cu elevii, ci din contra – să le ofere spațiu pentru a se dezvolta și a fi creativi. „Nu este cel mai important să rupi cărțile, ci să însușești anumite lucruri ce țin de cultura generală. Eu întotdeauna am pus accentul pe personalitatea elevului, pentru că acest lucru contează cel mai mult”, a spus Aurica Bodiu, director liceul teroretic „Ștefănești” din raionul Florești.

„Sunt de părere că toți copiii trebuie tratați cu calm. Nu mi-au plăcut oamenii severi niciodată. Mă străduiesc să fiu zâmbitoare și să-i tratezi cu calmitate, pun accentul mereu pe personalitatea lor”, a adăugat Ala Oprea, profesoară de clasele primare liceul „Orizont” din Capitală.

Aurica Bodiu recunoaște că are mare noroc de soțul ei, pentru că și el este profesor, doar că de informatică. „Este tare înțelegător și datorită lui am obținut tare multe, pentru că m-a susținut și a crezut în mine”, a recunoscut profesoara.

Chiar dacă școală le răpește mult din timpul liber, cele două doamne încearcă să-și programeze ziua în așa fel încât să petreacă timpul și cu cei dragi. „După școală vin direct acasă. Văd ce treburi sunt pe acasă și după ne așezăm cu soțul pe pat și începem să discutăm ce a fost astăzi la școală. Uneori el mă mai critică, alteori mă laudă. Dar mereu țin cont de părerea lui, pentru că este obiectiv și asta îmi place la el”, a spus Bodiu.

„După școală vin și pregătesc cina, pentru că soțul meu de obicei vine mai flămând decât mine și mult mai târziu. Dar sunt zile când și el gătește sau el are grijă să fie ordine în casă. Am toată susținerea lui”, a subliniat Oprea.

Aurica Bodiu consideră că femeile din sat au mai multe responsabilități și de multe ori sunt nevoite să soluționeze problemele familiare de unele singure. Acest lucru nu este însă valabil și pentru familia lor.

O femeie în sat în Republica Moldova are foarte multe responsabilități, atât la serviciu, cât și în familie. O mare sarcină rămâne pe samă femeilor. Dar rolul acesta întotdeauna l-am împărțit cu soțul meu, pentru că noi niciodată nu am delimitat lucrurile în familie”, a recunoscut femeia.

„Treburile în casă le împărțim la doi. Cineva face ordine în baie, altcineva – în bucătărie. Nu există o persoană în casă care să se ocupe de tot și acest lucru mi se pare corect”, a adăugat doamna.

Ambele femei consideră că susținerea din partea partenerului de viață este primordială, indiferent dacă ești femeie sau bărbat. „Întotdeauna am avut susținerea lui și este foarte greu dacă nu ai susținerea partenerului. Contează mult acest lucru”, a zis Aurica Bodiu.

„Este foarte important să fii pe aceeași undă. Să îți susții partenerul. Nu cred că mai este viață de cuplu dacă mergeți răzleț. Trebuie să fim răbdători. În cuplul nostru există fisuri, dar încercăm să găsim acel fir de aur prin tăcere câteodată, zâmbet. Uneori un zâmbet poate rezolva foarte multe”, a spus Ala Oprea.

Serile în familiile Bodiu și Oprea sunt liniștite. Cuplul din sat preferă să navigheze pe Internet și să citească articole interesante, pe când cei din oraș își vizitează nepoata, care locuiește în apropiere sau privesc televizorul.

„Nouă ne place să discutăm, putem să o facem câteva ore înainte de culcare. De asemenea, stăm pe Internet, vorbim cu copiii pe Skype”, a recunoscut Aurica Bodiu.

„Seara mai verific ce am de făcut pentru a doua zi la școală. După ce am vizitat nepoata, stăm cu soțul și analizăm ce vom face mâine. Ne povestim cum a fost ziua de muncă”, a conchis Ala Oprea.

Acest material a fost realizat cu suportul OPEN Media Hub în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.