O femeie din satul Zalipie, Polonia, sătulă de fumul de sobă care-i tot murdărea plafonul, a pictat cu cea a găsit la îndemână prin gospodărie niște floricele, așa ca să arate frumos. Asta se întâmpla în urmă cu vreo sută de ani. Vopseaua fiind obținută atunci doar pe cale naturală, nu dura mult și an de an femeia trebuia să reîmprospăteze desenul. Spontan treaba asta s-a răspândit în tot satul.

După al Doilea Război Mondial, când au apărut sobe noi și problema cu funinginea nu mai exista, au cam dispărut și desenele, căci nu-și mai aveau rostul, dar doamna Felicja Curyłowa (1904-1974) a luat tradiția asta mai în serios și s-a apucat să-și decoreze casa atât la interior, cât și la exterior. De data asta a folosit vopselele noi în culori vibrante și și-a pus talentul și imaginația la bătaie pentru a crea ceva într-un stil propriu.

 Casa din Zalipie

interior casa

pod in sat

Asta a și devenit meseria ei – pictor tradițional. Înainte de sărbătoarea catolică Corpus Christi, care are loc la 60 de zile după Paști și care include o procesiune religioasă, deci toată comunitatea participă la ea, tot satul a început să-și decoreze casele cu flori. Și florile au apărut nu doar la interior, ci și pe pereții caselor, pe fântâni, pe porțile șurilor, pe podul din localitate, pe căsuțele pentru câini, pe cotețe, pe pavaje, pe grajduri, peste tot.

 Fantana

casa pictata

Țărănii din Zalipie și-au făcut tot satul o frumusețe, grație pornirii practice pe care a avut-o consăteanca lor, creativă și prinsă într-un moment de revelație acum o sută de ani. Și chiar dacă la început numai femeile se ocupau de asta, acum există bărbați pictori care trăiesc din meseria asta. Decorează și obiecte de ceramică, pielărie, orice le cade în mână.

 Cotet din Zalipie

fatada

interior

Este foarte frumos faptul că în memoria doamnei Felicja Curyłowa, care a revitalizat practic tradiția aceasta și a dus-o la nivelul actual casa ei a devenit muzeu (Muzeum Tarnow). Este superb conservată și este clar un loc de atracție pentru turiști. De altfel multă lume vine acum în satul Zalipie numai ca să se convingă de faptul că așa ceva chiar există pe lumea asta. În Zalipie este pe bune: Omul șfințește locul!

Horn

usa

casa

Toate pozele pe care le vedeți în articol au fost făcute de Ministerul de Externe al Poloniei! Are cont de flickr.com și acolo au pus toate imaginile cu locurile frumoase din țara lor. Asta da promovare a țării! Voi ce ziceți? 

sura

parc

Fantana

cusca ciine

Sursa: Adelaparvu.com

Distribuie articolul: