Psihologii afirmă că e de ajuns să schimbăm atitudinea copiilor față de studii și acestora le va plăcea să meargă la școală. Căci fiecare copil, aflăndu-se la grădiniță, vorbește cu entuziasm despre studii, dorindu-și căt mai curând să devină un școlar cu rucsac și cu o bancă de studii. O schimbare radicală a suferit planul de studii în școala Saunalahti, din orașul finlandez Espoo, scrie 4brain.ro.

Să începem cu clădirea și aspectul exterior al acesteia, în care cu greu ai recunoște o școală. Sigur l-ai confunda cu Muzeul de Artă Contemporană. Arhitecții din VERSTAS Architects, au decis să ignore aspectul obișnuit și plictisitor al școlilor, dar și metoda de separare a claselor de studii.

10.500 de metri pătrați găzduiesc: școli primare și secundare, departamentul pre-școlar, casa pentru tineret, sala de servire a mesei, o sală de teatru, biblioteca, sala de sport și altele. Orele de studii au loc într-o atmosferă relaxată. Fiecare copil e liber să-și aleagă poziția dar și locul pentru orele de studii, iar comunicarea cu semenii în timpul orelor este încurajată.

Majoriatea lecțiilor sunt bazate pe lucrul în echipă și munca de proiect. Pe scaunele dotate cu roți, ajustate pentru fiecare elev individual, poți ajunge cu ușurință în orice parte a clasei. Răsfățații pot să se întindă pe o canapea, avănd la dispoziție chiar și o măsuță pentru laptop. Nu va fi o noutate să te anunț că nici tabla nu e una obișnuită, ci e conectată la laptop.

Sala pentru servirea mesei e locul în care se întâlnesc toți participanții procesului educațional. De asemenea, aici descoperi o scenă. Atunci când au loc concerte, sărbători și festivaluri, sala devine imensă. Curtea școlii este pregătită pentru pauza mare. Aceasta este divizată în zone de vârstă diferită. Seara, școala se transformă într-un loc de petrecere a timpului pentru toți locuitorii din cartier. Aici se deschid ateliere, săli de sport și cluburi de interese.

Pentru interior, dar și fațadele clădirilor, arhitecții au folosit materiale ecologice naturale, care oferă clădirii un aspect și o atmosferă confortabilă, caldă, reușită pentru studii. Partea exterioară a clădirii este ornamentată cu  cărămidă în moduri diferite cu sop educațional. Locurile, cel mai des inundate de surplusurile de energie (holurile, scările, etc), sunt viu colorate. Fiecare clasă e îmbrățișată de o culoare unică, deci e imposibil să te rătăcești.

Spațiile deschise sunt strâns legate de curțile interioare, clasificate pentru fiecare vârstă, dar formâd împreună un tot întreg. Creatorii proiectului consideră că prezența unui gard provoacă instantaneu copilului dorința de-a se revolta — curtea școlii din Finlanda este deschisă. Și desigur elevii sunt lipsiți de paznici și detectoare de metale. Există o cameră video, dar ea reprezintă o metodă de securitate invizibilă.

Interacțiunea cu mediul este susținută de ferestrele imense, cu  care este dotată școala. Astfel copii nu se simt prizonierii unui plan de studii sau captivi în 4 pereți. În asemenea școli, departe de forma clasică de studii, copiii obțin succese la care nici nu îndrăzneau să viseze anterior, iar numărul de nevroze specifice vârstei școlare este redus.

Foto: adme.ru

Sursa

Distribuie articolul: