Alegerea unui animal de companie nu este o decizie atât de ușoara pe cât ar părea. Acesta nu este “o jucărie vie”, ci va trebui tratat ca un adevarat membru al familiei. Deoarece un animal are nevoie nu numai de hrană, ci și de ingrijire atentă trebuie să fii convinsă că atât tu, cât și celelalte persoane de lângă tine, sunteți dispuse să-i acordați timp suficient. Pe de altă parte, dacă ai un copil trebuie să iei în considerare vârsta celui mic, sensibilitatea acestuia, precum și riscurile asociate unui anumit tip de animal (boli, alergii).


Nu ceda primului impuls

Este normal să îți placă animalele și la fel de firesc este să te impresioneze aspectul drăgălaș pe care îl are orice pui. Pe lângă ceea ce simți tu privindu-l, dacă se mai suprapune și privirea rugătoare a copilașului tău sunt create deja toate condițiile pentru a ceda impulsului de a-l adopta.

Înainte de a spune “da”, stai un pic și analizează la rece cât de oportună este apariția unui membru patruped pentru familia ta. Nu ceda unui capriciu de moment. În această situație este binevenită o balanță cu argumente pro și contra.

 

 

Stilul de viață

La fel ca și oamenii, animalele au la rândul lor trăsături specifice, inclusiv în ceea ce privește comportamentul. Ele diferă în funcție de tipul de rasă, de aceea este bine că înainte de a alege să te interesezi și asupra acestor aspecte. Este important ca stilul tău de viață să se muleze pe firea animalului de companie.

Dacă lipsești mult timp de acasă, ar fi potrivită o rasă care se poate adapta absenței stăpânului. Dacă ești o fire activă este bine să alegi un animal inzestrat cu dinamism, nu un mic somnoros căruia îi place cel mai mult să doarmă în locurile sale favorite din casă. Ai în vedere deplasările (în interes de serviciu, concedii).

Călătoria cu animalele este supusă multor reguli, atât în ceea ce privește transportul, cât și cazarea. Dacă te hotărăști să îl lași la un vecin/ prieten, trebuie să te asiguri că îl va recunoaște ca stapân temporar și ca îngrijirea lui nu va fi deosebit de anevoioasă.

 

 

Comportamentul specific rasei

Sunt animale care trebuie să fie plimbate câteva ore zilnic sau care în majoritatea timpului au nevoie să alerge, să sară, să se joace. Un apartament micuț sau o garsonieră nu sunt spații recomandate în acest caz. Cel mai bine pentru ei ar fi să beneficieze de o curte suficient de mare, pusă la discreția lor. Iată cum nu numai nevoile tale, dar și ale lui contează.

 

 

Momentul potrivit

Apariția unui animal în căminul tău, nu trebuie să se producă într-o etapă a vieții dedicată schimbărilor: mutare, apariția unui copil. Este greu să anticipezi modul în care noul prieten se va adapta acestor variații ale stilului de viață.

 

 

Implicațiile de natură financiară

Un animal costă bani. Nu este vorba numai de suma de achiziționare, ci de tot ceea ce presupune îngrijirea acestuia: mâncare, vaccinuri, vizita la veterinar, medicamente, analize și chiar frizer. Când alegi, nu uita de aceste costuri care pot deveni extrem de ridicate cu cât animalul tău aparține unei rase mai pretențioase.

După ce te-ai hotărât ce fel de “prieten” îți dorești, mai ales dacă ești mămică, cere și părerea unui medic veterinar. El te poate sfătui ce rase sunt potrivite pentru copilașul tău, iar în cazul câinilor care sunt aceia care pot deveni adevărați tovarăși de joacă.

 

 

Din punct de vedere psihologic, un copil crește altfel alături de un animal. Învață să fie responsabil și grijuliu, iar acumularea acestor calități nu sunt de neglijat în perioada de dezvoltare și formare a caracterului.

Din punct de vedere medical, medicul pediatru și cel veterinar te vor învăța de ce anume să te ferești pentru a preveni apariția oricăror neplăceri pe care le poate cauza noul vostru prieten.

 

sursa: depici.ro

 

Distribuie articolul: