Vine zăpada, iar cine nu și-a pregătit sania de astă vară, o poate face chiar acum. Cele mai populare activități de iarnă pentru cei mici sunt aproape întotdeuna datul cu sania sau cu planșa. Chiar dacă pe piață există o ofertă imensă de produse de acest fel, trebuie întotdeauna să luați o sanie potrivită pentru vârsta copilului. Iată criteriile de care trebuie să țineți cont. 

Specialiștii grupează categoriile de copii, conform necesității de siguranță în sanie, în trei tipuri:

Copii între 1 și 3 ani

Pentru ei sania trebuie să fie cât mai ușoară (de preferat din plastic) și joasă (pentru ca impactul cu zăpada să nu fie foarte mare). Se poate opta și pentru săniuțe din lemn sau metal, dar doar pentru a fi folosite la transportul celui mic. Pe pârtie este cel mai bine să se folosească săniuțe care, dacă se răstoarnă, nu pot accidenta grav copilul. Modelul de bob pentru bebeluși și copiii mici este foarte apreciat de părinți.

Căutați neapărat un model de sanie care să fie prevăzut cu o centură de siguranță pentru alunecări sau lovituri. De asemenea, transportul de iarnă pentru picii de până la 3 ani trebuie să fie ușor de manevrat de părinți și, eventual, dotat cu un spațiu unde se poate depozita și un mic bagaj.

 Copilas in sanie, nichiduta.ro

Copii între 3 și 7 ani   

La această vârstă se pot cumpără săniuțe atât din plastic cât și din lemn sau metal, dar de preferat sunt cele care nu sunt foarte grele și care nu prind viteză foarte mare. Stabilitatea și siguranța sunt, și la această vârstă factorii cheie. Acum, vehicolul poate fi prevăzut cu mâner pentru frânare și viraj și cu cordon pentru tragere din față – copilul are mult mai multe abilități, de care trebuie să se folosească. Un spătar înalt îi va oferii odraslei un plus de confort și siguranță.    

 sanie din lemn, soffiplanet.ro

Copii peste 7 ani

După această vârstă se pot folosi atât săniuțele clasice, cât și cele prevăzute cu sistem de frânare și viraj. De asemenea, dacă copilul nu este începător, puteți să îi cumpărați și o sanie gonflabilă, un disc sau o planșă pentru derdeluș. Există și sănii prevăzute cu punte dublă, sistem de viraj complex, propietăți excelente de alunecare și viraj, mecanism de frânare, volan pentru controlul direcției și, desigur, un design foarte atractiv – lucruri care vor face din sania sa cel mai preferat vehicul pentru cțteva luni.

În materie de discuri, puteți alege unul clasic, prevăzut cu două mânere de susținere, ce alunecă atât înainte cât și circular. Săniile gonflabile sunt recomandate pentru că sunt ușor de manevrat și, mai ales, ușor de transportat. O sanie gonflabilă poate permite mai multe poziții de alunecare: poziția de șezut, întins sau în genunchi. Totuși, nu este recomandată pentru copiii încă începători, nivelul de utilizare al acesteia fiind unul avansat.

sanie copii mai mari, lacopii.ro

De asemenea, pentru un plus de confort și siguranță, puteți opta și pentru folosirea unui săculeț îmblănit pentru bebeluș, o husă termoizolantă sau o cască de protecție pentru copil. Oricare ar fi alegerea de săniuță pentru cel mic, nu uitați să îl îmbrăcați corespunzător și să îl supravegheați atent atunci când o folosește.

Sursa: Trompi.ro

Distribuie articolul: