Fiecare marcă de pastă de dinți are mai multe game și uneori toate acestea pot deveni chiar amețitoare. Să luăm o pastă de dinți împotriva tartrului? Sau una care să conțină fluor? Sau poate ambele sunt bune? Dar ce-i cu toate pastele care promit albirea dinților? Să le preferăm pe cele cu ingrediente naturale, mentol sau pe cele clasice? Specialiștii sunt de părere că atunci când alegem o pastă de dinți, trebuie să ne gândim în primul rând la nevoile danturii noastre, și la ce ne lipsește pentru o sănătate orală cât mai bună. De asemenea, se pare că atâta timp cât pasta noastră de dinți conține fluor, nu trebuie să ne orientam doar după firma producătoare. Toate pastele de dinți care sunt pe bază de fluor au acțiune eficientă împotriva cariilor și a tartrului. Ceea ce este foarte important, este faptul că pasta de dinți trebuie să fie aprobată de către Asociația Medicilor Dentiști. Această aprobare este trecută pe ambalajul pastelor care corespund normelor de siguranță, astfel încât clientul să fie informat când alege produsul respectiv.

Conținutul pastei de dinți poate varia în funcție de producător și de scopul ei principal, însă toate ar trebui să aibă o serie de componente comune, printre care:

1. Fluor

Este adăugat în compoziția majorității pastelor de dinți, fiind cel mai comun ingredient activ cu acțiune de prevenire a cariilor dentare. Fluorul este esențial dezvoltării puternice a smalțului dentar, precum și în favorizarea menținerii sale cât mai sănătoase.

2. Agenți abrazivi

Pe lângă fluor, agenții abrazivi sunt considerați componenți esențiali ai unei paste de dinți cu adevărat eficiente. Studiile au demonstrat faptul că agenții de abraziune pot reduce cu până la 50% timpul necesar îndepărtării plăcii bacteriene. Prin acțiunea lor pot îndepărta petele de la suprafața dinților, resturile alimentare care se lipesc de dinți și astfel favorizează apariția unui aspect sănătos al dinților. Cei mai folosiți agenți abrazivi sunt carbonatul de calciu și silicații.

3. Arome

Îndulcitori artificiali (inclusiv zaharina) sunt adăugați adesea pastei de dinți pentru a-i crește aroma și pentru a stimula gustul plăcut, căci nimănui nu îi place să se spele pe dinți cu o pasta cu gust rău. Deși atunci când ne gândim la pasta de dinți adesea gustul care ne vine în minte este cel mentolat, pe piață au apărut și paste de dinți cu alte arome, în special în variantele pentru copii. Scorțișoara, lămâița, sunt doar câteva din aromele care îmbogățesc sortimentul pastelor de dinți. Sau poate preferați ceva mai…exotic? Puteți alege și pasta de dinți cu aromă de: caise, vanilie, pin, portocale, levanțică.

4. Umectanți

Aceștia rețin apa în interiorul pastei de dinți și previn deshidratarea acesteia. Ei sunt răspunzători pentru menținerea formulei pastei de dinți și consistenței ei timp de câteva săptămâni după deschiderea inițială a tubului.

5. Agenți de vascozitate (de îngroșare)

Sunt foarte importanți pentru păstrarea texturii, consistenței și vascozității pastei de dinți. Fără ei, pasta de dinți devine moale, și nu o putem întinde pe periuță, ajungând chiar să se scurgă printre perii acesteia;

6. Detergenți

Sunt substanțe care fac clabucul acela pe care îl observam la fiecare periaj. Majoritatea agenților care pot face această spumă sunt din clasa sulfaților, cel mai frecvent folosit fiind sodiu laureal sulfat (SLS). Pe lângă acțiunea de spumare, ei sunt preferați și pentru faptul că au proprietăți antimicrobiene;

Pe lângă acești compuși, pe care îi putem găsi pe ambalajele majorității pastelor de dinți, există și anumite ingrediente facultative, pe care producătorii le aleg în vederea sporirii efectelor benefice și potențării acțiunii de curățare a pastei respective, sau în vederea sporirii gustului, mirosului, îmbunătățirii aspectului.

Astfel, lista ingredientelor poate fi îmbogățită cu:
– Bicarbonat de sodiu, enzime, vitamine, calciu, ierburi aromatice: îmbunătățesc efectele ingredientelor de bază;
– Agenți antibacterieni, cum ar fi triclosan, clorura de zinc: previn gingivita;
– Hidroxid de sodiu: neutralizează acizii.

Printre cele mai puțin folosite ingrediente sunt: nanocristalele de hidroxiapatită, fosfatul de calciu și clorura de stronțiu. Primele două se adăugau în vederea favorizării remineralizarii, iar clorura de strontiu (sau uneori nitratul de potasiu) sunt recomandate pentru reducerea sensibilității. În prezent ele au fost înlocuite cu alți compuși cu eficiență similară.

Specialiștii sunt de părere că atunci când alegem o pastă de dinți, ingredientul său principal trebuie să fie fluorul. Restul poate varia în funcție de dorință, gusturi și necesități, însă fluorul trebuie să fie mereu prezent în compoziția unei paste de dinți cu adevărat eficiente.

Fluorul este un mineral natural, răspândit în cantități mici în plante, și în apă, efectul lui principal fiind promovarea dezvoltării normale a smalțului dentar și oaselor. Adăugarea fluorului în pasta de dinți se pare că este responsabilă de diminuarea apariției cariilor dentare observată în ultimii 50 de ani.

Bacteriile care există în mod natural în cavitatea bucală se hrănesc din resturile de mâncare ce există în gură după fiecare masă. În urma acestor procese, aciditatea din gură crește foarte mult, ceea ce va ataca smalțul dinților și va favoriza apariția petelor și degradării sănătății întregii cavități bucale. Fluorul poate reduce din efectele nocive ale acidului din gură. Iar această acțiune favorabilă este îndeplinită în două moduri. În primul rând, fluorul întărește smalțul și astfel acesta devine mult mai puțin susceptibil la acțiunea acidului.

Important!

Pasta de dinți nu trebuie înghițită! Înghițirea ei poate determina apariția grețurilor, vărsăturilor și diareei. Înghițirea în cantități crescute a pastei de dinți cu fluor poate avea efecte toxice asupra organismului. Din acest motiv specialiștii insistă ca părinții să nu folosească multă pastă în cazul copiilor, ci mereu să respecte indicațiile producătorului, care sunt trecute pe ambalaj.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro

Foto: www.opiniatimisoarei.ro

Distribuie articolul: