Copiii de azi au la dispozitie posibilitatea de a-și alege dintr-o varietate tot mai mare de jucarii. Însă nu întotdeauna alegerile făcute de ei sunt menite să le dezvolte anumite arii ale cunoașterii și imaginației. De aceea, e necesar ca părinții să intervină în alegerea jucăriilor. Jucăriile au un rol foarte important în lumea copiilor. Cu ajutorul lor încep bebelușii să exploreze lumea, mediul, împreună cu ele încep copiii de peste un anișor să vorbească și tot împreună cu ele încep copiii mai mari să exploreze lumi imaginare, să creeze povestiri și personaje imaginare.

Jucăriile educă copii 

Jucăriile au și rol educativ, sunt create pentru anumite segmente de vârstă și special pentru a dezvolta anumite arii ale motricității, cogniției, socializării, imaginației, limbajului și chiar afectivității. De aceea, este foarte important să alegem pentru copiii noștri jucării adecvate vârstei, pentru nivelului lor de dezvoltare, dar  și  să-i stimulăm prin acestea dezvoltarea lor armonioasă.

Ce fel de jucării alegem?

Atunci când alegem o jucărie, trebuie să fim atenți la anumite aspecte pentru a fi siguri că am făcut alegerea cea mai potrivită.

• Jucăria trebuie să fie adecvată vârstei copilului 
• Să nu conțină părți detașabile care se desprind ușor și care pot fi ingerate cu ușurință de către copii mai mici de trei ani.
• Trebuie să ne asigurăm că jucăriile cumpărate nu conțin metale în compoziție, pentru că acestea pot fi toxice, mai ales pentru copiii foarte mici. Plumbul, în special, este un metal greu care are efecte extrem de nocive.
• Jucăriile trebuie să stimuleze acumularea anumitor cunoștinte, cum sunt cele despre mediu, natură, etc.

• De asemenea, nu trebuie să îi luăm copilului nostru absolut toate jucăriile pe care și le dorește, pentru că lipsa unei jucării sau a unui personaj dintr-un scenariu de joacă aduce după sine investirea altei jucării cu acele calități, deci dezvolta jocul imaginativ și astfel imaginația. Dacă, de exemplu, copilului îi lipsește un căluț, poate transforma un băț într-un cal, și imaginația lui iese mult mai câștigată!
• Nu trebuie însă să uităm nici despre cărticelele pentru copii, cărticele din care fie că citim noi o poveste, fie că se uită ei la imagini sau descoperă în spatele părților detașabile alte elemente surprinzatoare.

Sursa: Itsybitsy.ro
Foto:  www.zakiro.info, www.piciorus.ro, www.utilecopii.ro,depici.ro.

 

Distribuie articolul: