Fiecare părinte are emoţii mari atunci când decide să-şi dea copilul la grădiniţă. Şi asta din cauza mai multor factori: vârsta copilului, felul în care relaţionează cu alţii, abilităţile sociale, temerile părinţilor, ataşamentul copilului faţă de părinţi, etc. Așadar, câtă atenție atragem la fiecare aspect? Psihologul ne spune. Oferta de grădiniţe nu este foarte variată. Am înţeles acest lucru şi acum 4 ani, cînd încercam aceleaşi emoţii, legate de găsirea grădiniţei perfecte pentru copiii mei. Dar şi acum, când mă abordează părinţii pentru a le ajuta să identifice cea mai bună grădiniţă pentru copiii lor.

Şi această lipsă de grădiniţe pune şi mai mult în dificultate părinţii. Aceștia deseori apelează la diverse surse de informaţie, încercînd să identifice avantajele şi dezavantajele grădiniţelor selectate. Şi este un procedeu bun, cu care vă recomand să începeți căutarea.
Așadar, faceţi o listă cu grădiniţele din localitatea dvs., pe care aţi dori să o frecventeze copilul dvs. şi apoi analizaţi fiecare grădiniţă în baza criteriilor de mai jos. Este bine să efectuaţi acest lucru împreună cu familia sau cu partenerul de cuplu. Se poate întâmpla că fiecare dintre voi să vadă altceva şi doar prin împărtăşirea impresiilor veți calcula toate argumentele pro şi contra, ca să puteţi lua cea mai bună decizie.

Vă oferim câteva criterii de selectare a grădinţei.

Recomandări și opinii
Includeţi în lista dvs. preliminară grădiniţele pe care vi le-au recomandat persoane în care aveţi încredere (prieteni, vecini, rude) şi care sunt mulţumite de serviciile prestate. Urmăriţi, dacă aveţi ocazia, şi copilul lor, analizaţi modul cum se dezvoltă acesta. Dacă constatările dvs. sunt pozitive, includeţi grădiniţa respectivă în lista celor pe care doriţi să le vizitaţi, pentru a vă hotărî cu decizia finală, în baza impersiilor personale.

Notă: Această selectare şi alegere este una bazată pe încrederea dvs. în persoana care face recomandarea. Uneori, recomandarea se referă şi la o educatoare anumită, pe care părinţii şi-ar dori-o în mod special, ca educatoare copilului său.
Risc: Alegând astfel grădiniţa, părinţii vor ca aşteptările lor să se adeverească, iar alegerea să fie una satisfăcătoare. În caz contrar, există riscul unor nemulţumiri de recomandarea făcută, cu posibile repercusiuni asupra relaţiilor dintre părinţi şi persoana care a făcut recomandarea.

Condiţiile oferite
În baza acestui criteriu părinţii vor include în lista posibilelor alegeri grădiniţele pe care le-au vizitat sau cele care le-au plăcut în descrierile de pe net sau de pe forumuri. Spaţiu modernizat şi securizant de joacă, săli de lucru, sală de mese, ateliere, dotare, dormitoare – toate acestea sunt analizate şi evaluare.
Notă: Această alegere se bazează pe nevoia de siguranţă a părintelui în ceea ce priveşte confortul copilului. Dar luați aminte cine oare are mai mare nevoie de acest confort: dvs. sau copilul?
Risc: Părinţii se aşteaptă la o adaptare uşoara a copilului în acest mediu. Părinţii sunt convinşi că aceste condiţii îi vor plăcea copilului şi el se vă simţi bine în timpul petrecut aici, ceea ce poate să nu fie defel aşa.

Personalul grădiniţei
E bine să fim foarte atenţi la profesionalismul personalului. Caută şi obţine informaţii despre pregătirea şi calitatea educatorilor şi a celuilalt personal care va contacta cu odoraşul tău. Analizează modul în care aceştia relaţioneaza cu copiii, cât de implicaţi sunt, cât de apreciativi, cum se raportează la situaţiile dificile, cum ajută copiii să se adapteze şi să se integreze, cât de creative şi blânzi sunt, etc (fiecare părinte are criteriile sale de analiză a personalului).
Notă: Această alegere a părinţilor se bazează pe investiţia pe care o acordă educatoarei şi personalului grădinţei, cei care îi vor înlocui pe perioada cât copilul se află acolo.
Risc: Părinţii se vor aşteapta să vadă rezultate imediate în urma acestei relaţionări, să aibă un feedback permanent cu privire la evoluţia şi progresele copilui, iar în realitate procesul ar putea întârzia.

E aproape de casă

Alegerea grădiniţei se poate face în functie de locaţia ei: cât de aproape este de locuinţa copilului sau a bunicilor, rudelor, bonei (după caz). De obicei, acest criteriu câștigă în cazul părinţilor care au o disponibilitate scăzută ca timp, iar de ducerea și aducerea copilului de la grădiniţă se ocupă bunicii sau alte persoane apropiate.
Notă: Un drum scurt până la grădiniță economisește părintelui timp și efort, în cazul în care există nevoia de a-şi planifica timpul pentru a fi în acord cu toate activităţile sale.
Risc: O locaţie apropiată presupune posibilitatea accesului uşor: a-l duce pe copil dimineaţa şi a-l lua la ora stabilită, evitând dificultăţile de trafic sau alte probleme. Dar oare merită acea oră în plus de somn dacă în joc e confortul şi performanţa copilului?

Costurile

De obicei, familiile cu venituri medii şi mari vor alege o grădiniţă care implică cheltuieli mai mari, pe criteriul raportului preţ – calitate. Părinţii sunt dispuşi să cheltuiască mai mult pentru a beneficia de cât mai multe: condiţii optime de spaţiu, abordare educațională diferită, personal calificat, asistenţă medicală şi psihologică, ore de engleză/înot/teatru, etc.
Notă: Această alegere se bazează pe investiţia financiară a părinţilor în educaţia copilului, în scopul obţinerii unor condiţii optime, dar şi a unor performanţe sporite.
Risc: Aşteptările părinţilor vor fi înalte, iar nerealizarea lor poate determina chiar şi schimbarea grădiniţei. Cu consecințele de rigoare pentru copil.

Programul

Parintii pot opta pentru alegerea unui program scurt, mediu sau prelungit. În condiţiile actuale ale multor cupluri, când ambii parteneri lucrează cu normă deplină, timpul alocat copilului nu poate fi valorificat decât seara. Din acest considerent, programul grădinţei este un factor decisiv pentru mulţi părinţi.
Notă: Această alegere se bazează pe nevoia de compensare, pe nevoia de a menţine un program structurat, adecvat şi variat chiar și în absenţa părinţilor.
Risc: Aşteptările părinţilor se referă la structura acestui program (masă, somn, activităţi educaţionale, excursii, activităţi individuale), astfel încât rolul parental să fie suplinit. Dar nu uitați: nimeni, niciodată nu va putea înlocui plenar părintele.

Specificul educaţional
Alegerea se bazeaza pe decizia părinţilor de a înscrie copilul la o grădiniţă cu un specific anume: limbă straină, dans, teatru, sport, etc. Părinţii fac această alegere fie pentru a încuraja şi stimula aptitudinile copilului, fie pentru că ei consideră importantă această achiziţie pentru viitorul copilului.
Notă: Această alegere se bazează deseori pe identificarea părintelui cu o nevoie a copilului, care poate fi reală sau doar o proiecţie, o dorinţă a părintelui.
Risc: Primo, copilul poate avea alte nevoi decât cele pe care cred părinţii că le are. Şi acestea pot rămâne adesea nedescoperite. Secundo, părinţii vor încerca să găsească şi o scoală cu acelaşi specific pentru copil – ceea ce este o investiţie pe termen lung, care poată fi zadarnică, dacă interesele părinţilor nu corespund cu interesele copilului.

Acestea sunt doar câteva criterii în baza cărora părinții aleg grădiniţa potrivită pentru copilul lor. Este recomandabil ca alegerea să fie realizată în baza analizelor pentru toate aceste aspecte, care sunt complementare. Cel mai important lucru însă este cunoaşterea copilului: trăsăturile de personalitate, nevoile sale, nivelul său de dezvoltare, gradul de maturitate emoţională, modul de relaţionare, pasiunile sale, etc.

Pentru a lua decizia finală cu privire la grădiniţa pe care o va frecventa odoraşul tău, îți propun următorul scenariu:

1) Elaboraţi o listă preliminară a grădiniţelor din oraşul (cartierul) vostru – este primul lucru pe care trebuie să-l cunoaşteţi, înainte ca să le vizitaţi pe cele selectate. Unele grădiniţe au pagină de internet şi puteţi găsi informaţii utile în baza cărora veţi putea selecta grădiniţele pe care doriţi să le vizitaţi (veţi avea astfel, o a doua listă).
2) Vizitaţi grădiniţa şi discutaţi cu directoarea/ educatoarea grădiniţei – veţi afla detalii despre program, desfăşurarea activităţilor, calificarea personalului, medotele de lucru, etc.
3) Analizaţi condiţiile oferite de grădiniţă – spaţiu de joacă, dormitoare, săli de joacă, echipamente sportive, material didactice, toate sunt elemente importante care ajută părinţii să-şi facă o opinie despre instituţie. Pereţii şi mărimea sălilor, luminozitatea, încălzirea, etc. sunt și ele foarte importante pentru ca odoraşul tău să rămână sănătos (copiii se pot îmbolnăvi ușor dacă este igrasie, dacă e frig sau spaţiile nu sunt aerisite corespunzător).
4) Familiarizaţi-vă cu orarul grădiniţei – programul este foarte important: dacă grădiniţa are program doar scurt şi mediu, nu este întotdeauna potrivită. Grădiniţele cu program prelungit sunt cea mai bună soluţie – vă puteţi lua copilul mai devreme, dacă vă permite propriul program, iar în cazul unui orar de muncă pînă la 18.00 sau situaţii imprevizibile – sunteţi asiguraţi.
5) Analizaţi oferta educaţională a grădiniţelor selectate – fiecare grădiniţă are un specific anume: cursuri de dans modern, balet, limbi străine, informatică, tenis, înot – toate pot reprezenta o atracţie irezistibilă pentru părinţii care caută gradiniţa perfectă.
6) Vizitaţi 2-3 grădiniţe împreună cu copilul – entuziasmul şi interesul copilului pentru ceea ce vede şi aude atunci când vizitează o grădiniţă sunt buni indicatori că aţi selectat grădiniţa potrivită pentru el. Este bine să relaţioneze cu directoarea, educatoarea, copiii din grupa în care va merge, să se joace, să participle la unele activităţi etc. Un factor determinant pentru alegerea grădiniţei este confortul pe care îl va avea copilul în cadrul acestei vizite.

Alegerea grădiniţei nu este defel o sarcină uşoară pentru un părinte. Dar pentru că în acest exerciţiu sunteţi ghidaţi de dorinţa firească pentru binele copilului, sunt sigură că veţi face cea mai bună alegere: cea potrivită pentru copil. Vă dorim success!

Dacă aveţi întrebări sau experienţe interesante şi utile altora, cu privire la alegerea grădiniţei pentru copiii dvs., vă rugăm să veniţi pe forum, să discutăm!

Distribuie articolul: