Nu-i așa că iarna vă vine mai greu să deschideți geamurile pentru a aerisi casa de teamă că frigul năprasnic va da năvală în interior? Firesc de altfel, pentru că toți avem tendința de a ne conserva temperatura la un nivel optim în perioada sezonului rece. Totuși aerisirea locuinței este importantă pentru sănătate și pentru starea generală de bine.

Într-o cameră cu aer proaspăt ne odihnim mai bine, învățăm mai bine, ne concentrăm mai bine. Dar cum facem să nu irosim căldura de la interior, care de abia ne-a înmuiat oasele și a dezmorțit pereții reci ai casei? Foarte simplu: aerisim în reprize de câteva minute de mai multe ori într-o singură zi!

aerisirea casei

Dar ceea ce este și mai important de știut este faptul că aerul proaspăt se încălzește mai repede decât cel folosit. Așa că teama de a nu irosi căldura cu greu făcută în locuință nu se mai justifică.

Cum trebuie făcută aerisirea locuinței

Camerele se recomandă să fie aerisite – prin deschiderea ferestrelor – cât mai des, obligatoriu dimineața  (imediat după trezire, în timpul exercițiilor de înviorare, pentru înlăturarea aerului viciat adunat pe timpul nopții), seara (pe la orele 18-19, mai ales în camerele de lucru) și înainte de culcare (pentru a asigura aer curat pe timpul nopții).

Bucătăria trebuie aerisită cel mai des, mai ales în timpul preparării mâncărurilor (ideal ar fi să fie deschise permanent geamurile în acest timp, din cauza aburillor ce se degajă). Cei care sunt sensibili la frig, pot părăsi camera pe timpul aerisirii, sau se pot îmbrăca mai gros. În camera unde se serveste masa, trebuie deschise ferestrele câte 20 de minute, atât înainte, cât și după servirea mesei.

 plante de camera

Dar ce facem atunci când geamul nu este deschis, iar aerul din apartament este mult prea uscat? Ei bine un vas de lut plin cu apă pus în apropierea sursei de căldură (calorifer, sobă, plită, etc.) va ajuta la păstrarea umidității. La fel și plantele verzi, care contribuie la filtrarea dioxidului de carbon din aer.

Foto: www.homedecomag.ro

Distribuie articolul: