S-au împlinit deja câțiva ani de când, dornică de a-și crea linia destinului, Olia Braguța și-a luat bagajele și a zburat spre Dubai - orașul luxului opulent - cum mai este descris în căutările de pe Google. Plecarea la Dubai a tinerei moldovence a coincis cu implicarea sa într-un startup care, după 2 ani de muncă, a reușit să devină o afacere ce și-a extins clienții în peste 15 locații diferite din Emiratele Arabe Unite. Stabilirea Oliei aici a însemnat nu doar șoc cultural și necesitatea de a ieși din zona de confort, ci și dorința esențială de a-și asuma escapade a câte 24 de ore în diverse destinații ale lumii. De Hramul Capitalei, Olia a fost tânăra care s-a filmat într-un mesaj video de felicitare tocmai de pe insula Mauritius. Despre eforturile și provocările ultimilor ani, Olia a vorbit într-un interviu pentru revista noastră!

Olia, se împlinesc câțiva ani de când ai decis să începi o nouă viață, plecând spre Dubai. Cum te-a primit acest oraș și ce promisiune ți-ai făcut atunci când l-ai văzut pentru prima oară?

IMG_4668Totul s-a întâmplat parcă mai ieri. Se spune, aici în regiune, că dacă stai mai mult de 6 ani, nu mai pleci. Mai am încă 3 ani ca să testez teoria.

Orașul m-a primit cu +40C, dat fiind faptul că era luna august – una din cele mai călduroase din an. Multitudinea de oameni de diferite naționalități nu poate să te lase indiferent. A trebuit să învăț atât de multe lucruri noi despre modul lor de a comunica și acționa. Consider că încă mai învăț și încă mai încerc să înțeleg cum diferențele ar putea să ne unească. Nu e ușor deloc.

Mi-am promis să încerc orice ar putea să mă ajute să mă integrez în această societate. Cum să ajung dintr-o parte a orașului în alta sau cum să folosesc transportul public (care e mereu la timp, dar traseul fiecărei linii de bus rămâne un mister până îl încerci de minim 5 ori).

Mi-am promis că atunci când va veni iarna aici, voi merge mai mult pe jos, chiar dacă va trebui să mă trezesc mult mai devreme. Mi-am promis să încerc din mâncarea tradițională arabă. O, eu nu pot mânca atât de multă carne de miel și orez. Ha-ha!

Mi-am promis că voi încerca să gătesc mai mult din bucătăria tradițională moldovenească și de fiecare dată o voi promova celor străini. Până acum, toți cei care au încercat, mă tot întreabă: „Când ne mai aduci mămăligă și ardei umpluți?”.  Iar cel mai important, mi-am promis să fiu recunoscătoare ca sunt acum, aici. Să nu uit că asta e o experiență de la care trebuie să iau cât pot.

IMG_0942 (2)

Care au fost cele mai mari șocuri culturale pe care le-ai trăit inițial și care acum, evident, îți par o normalitate?

IMG_3355Mi se pare foarte interesant cum sunt tratate relațiile de afaceri aici. În Moldova ne plângem că avem atât de multe sărbători și că asta ne face oarecum să lucrăm mai puțin. În Emirate, cel mai mult lucrează expatriații: unii evident pentru a face mai mulți bani, alții – pentru a se afirma și a avansa în carieră. Însă nu știu cum, dar toți, când ajung aici, sunt prinși de modul lent de a munci.

Până a se ajunge la încheierea unui contract, trebuie să bem vreo 10 cafele, la ore diferite discutând uneori aceleași clauze sau probleme. Toate se sfârșesc cu discuțiile depre familie și unde a mai călătorit aceasta recent.

După 3,5 ani, asta mi se pare deja normal, deși uneori, când lucrez intensiv, colegii îmi spun: „shuaia shuaia”, din arabă: „mai încet, mai lent”. E nostim.

Serviciul de taxi de aici îmi va testa răbdarea mereu. Asta deja o știu, pentru că am mers de atât de multe ori și încă mai sun la ei să mă plâng că șoferii nu vorbesc în engleză sau să îi laud că mi-au trimis un șofer care știe drumurile foarte bine și pe lângă toate mai e și onest că nu mă lasă să plătesc mai mult dacă a luat-o el pe un drum greșit.

IMG_0964

Știm că acum faci parte dintr-o companie de succes, care a ajuns aici și datorită eforturilor tale. Povestește-ne despre efortul pe care l-ați făcut în ultimii ani, ca să deveniți recunoscuți în Emirate.

IMG_5062Compania la care lucrez oferă servicii de parcare a mașinii de către un valet sau șofer, care este angajatul nostru. Un serviciu de lux absolut necesar unui hotel, unui restaurant, unui zgârie-nori sau oricărui eveniment de avengură.

Am investit mult în pregătirea șoferilor la nivel de cunoaștere a limbii engleze, modului de a conduce mașini luxoase, igiena personală și comunicarea cu clienții. Asta e ceea cu ce am început acum 2 ani, când am pus primii piloni. După care, au urmat multe ore petrecute sunând oriunde ar putea fi nevoie de acest serviciu.

Uneori sunam de dimineață până seara și nu renunțam până când nu aveam măcar o întâlnire în agendă. O întâlnire s-a transformat în 3, iar 3 – în 5 și tot așa am ajuns să avem întâlniri de prezentare a start-up-ului nostru în fiecare zi.

După 2 ani, am ajuns la 15 locații diferite în Emirate, iar anul 2017 deja sună promițător! Un lucru pe care am învățat să mi-l amintesc în fiecare zi este că da, compania a crescut mai repede decât ne-am imaginat la început, iar asta bucură. Ceea ce contează este ce vom face tot ca să o menținem la același nivel. Și cred că asta e cel mai greu, pentru că domeniul serviciilor este atât de schimbător și atat de pretențios în Emirate, încât ești nevoit să-ți regândești strategia de fiecare dată.

IMG_6990

IMG_5892Afacerea pentru care lucrezi explorează, în mare parte, clientela premium. De ce anume Dubai a devenit o capitală a tuturor posibilităților, un conglomerat al brandurilor de lux, serviciilor turistice de primă clasă și a altor atracții care definesc acest oraș?

Eu cred că Dubaiul mereu a fost așa. Este o parte din cultura lor, care trebuie înțeleasă și acceptată. Recent am citit o biografie a unei prințese din Arabia Saudită, ce datează încă din anii ’60 și mi-am dat seama că și atunci a existat mereu dorința de a avea mai mult, mai luxos și mai atrăgător decât ceilalți.

Dacă e să te uiți la istoria întregii regiuni orientale, oamenii de aici au fost cândva nomazi, sau, cum li se mai spune, beduini. Conducătorii ficărui trib trebuiau să-și demonstreze puterile prin a cuceri alte triburi. Aceste lupte de ocupare a spațiilor noi, de adunare a bunurilor câștigate de pe urma războaielor și creșterea întregii națiuni au dus la ceea ce astăzi și sunt Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Opulența și viziunea de a contribui la crearea istoriei unui stat care va fi mult mai mult decât un fost trib… Care va fi mult mai mult decât doar un stat din Orient…

IMG_1671

IMG_9396Școala Formală versus Școala Vieții. Ce te-a călit cel mai bine, pentru ca astăzi să dai dovadă de capacități care nu se învață nici la facultate, nici în organizații de tineri și nici în comunități virtuale? 

Cred în școala formală. Este o platformă. Tu ești responsabil de cum o explorezi. Organizațiile de tineret și orice alt proiect extracurricular sunt o altă platformă. Și aceasta din urmă poate fi un instrument spre a te cunoaște, a descoperi ce vrei să faci, dacă ceea ce faci este bine făcut. Comunicarea cu oamenii și apartenența la un grup cu interese comune sunt absolut necesare pentru că mai târziu, asta va fi munca de zi cu zi: un grup cu interese comune, dar poate cu caractere diferite și trebuie să înveți cum să activezi în astfel de circumstanțe.

În ceea ce fac acum, Școala Vieții, organizațiile de tineret, nenumărate experiențe cu contracte încheiate cu succes și cărțile de vânzări pe care le citesc cred că sunt lecțiile cele mai bune pe care am putut să le primesc.

IMG_1999

IMG_9564Există o carte care, la un moment al vieții, ți-a deschis inima, creierul și sufletul și te-a ajutat să înfrunți provocările vieții? Care e ea?

Încerc să nu-mi creez astfel de ancore. Dacă apare altă carte și mă impresionează mai mult decât precedenta, ce fac atunci?! De aceea las ca fiecare carte să-și facă menirea de a ma învăța ceva nou. Acum citesc despre inteligența emoțională și de ce aceasta contează mai mult decat IQ-ul, o carte scrisa de Daniel Goleman. Da, știu, e un subiect foarte popular acum, dar care nu trebuie subestimat.

Ai vizitat multe destinații la care alți tineri se limitează doar cu visatul. Povestește-ne despre cele mai memorabile escapade pe care le-ai făcut vreodată în străinătate.

Chiar mă bucur că le-ai numit escapade, pentru că asta sunt de cele mai dese ori: 24 de ore în altă țară. Îmi voi aminti cu mult drag de Maldive. Nu m-am gândit vreodată ca voi putea locui într-o cabană unde șopârlele mai dau târcoale certându-se între ele. Îmi aminesc de cum am învățat să înot și cum am mers până la următoarea insulă pe jos când era reflux și puteam să simt coralii sub picioare.

Mi-a plăcut extrem de mult Roma. Istoria este scrisă pe pereții clădirilor antice. E fascinant cum au rezistat în ciuda anilor și calamităților naturale. Și da, cea mai bună cafea și cea mai bună pizza pe care le-am gustat vreodată au fost acolo.

De Hramul Capitalei, te aflai într-un colț de lume: tocmai în Mauritius. Cum ai perceput acest loc de vis? Cu siguranță că ești prima basarabeancă ajunsă pe acele tărâmuri!

Basarabeni din diferite colțuri ale lumii transmit chișinăuienilor felicitări călduroase (Video)

O, nu sunt nici pe departe prima basarabeancă ajunsă pe aceste meleaguri, dar aș vrea să încurajez cât mai mulți oameni din Moldova să viziteze această insulă. E atât de frumoasă. Atât Maldivele cât și Mauritius sunt scăldate de Oceanul Indian. Însă în Mauritius acesta mi s-a părut atât de agitat și zgomotos! Cred că fotografiile nu pot reda puterea valurilor care se loveau de stânci. Aici a fost prima dată când am facut snorkeling și mi-a fost atât de frică, încat eram unica din grup care și-a luat o vestă salvatoare. Încă nu pot să cred că am decis să merg și a doua oară. E demențial.

Cum regăsești Moldova de fiecare dată când revii acasă și ce schimbare aștepți ori de câte ori aterizezi la aeroportul din Chișinău?

O regăsesc cam tristă.  Ca un om care a lucrat toata ziua pe deal și merge greu spre casă. Îi este foame. Rupe dintr-o pâine de ieri, o mănâncă și o împarte câinelui care l-a așteptat fidel, acasă. Apoi adoarme. Se trezește mâine și își spune: „Ei, hai și azi cu Dumnezeu și vom ajunge și noi oleacă mai fericiți ca ieri!”. Oricât de depresiv ar suna fraza de mai sus, eu chiar mă mândresc că noi mai credem în ziua de mâine și încă mai încercam să facem mai bună.

IMG_1519

20160604_101559Experiența ta este extrem de valoroasă pentru tinerii care abia au ajuns la Dubai, ori abia planifică acest lucru. Te rugăm să le lași un mesaj.

Dacă sunteți niște tineri care planifică, îmi doresc ca experiența mea să nu vă servească drept imbold pentru a emigra peste hotare. Fie că aceasta să fie doar o frumoasă experiență care vă va face să creșteți atât de mult și vă va pregăti de noi experiențe. Oriunde doriți voi.

Pentru cei care abia au ajuns, un om drag mi-a spus: „Lumea este ca o carte. Dacă stai într-un singur loc, riști să râmâi la aceeași pagină, respectiv, nu ai citit toată cartea.”

Îți mulțumim pentru acest interviu, Olia! Fie ca vântul să bată mereu spre pânzele tale și ca, peste puțin timp, să avem ocazia de a-ți fura din nou din secretele succesului.

IMG_1851

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: