O tânără din Republica Moldova a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care intenționa să părăsească țara cu o potențială victimă, pe care urma să o exploateze sexual. Activitatea grupului criminal din care făcea parte tânăra în vârstă de 25 de ani, a fost documentată de oamenii legii, infiltrând printre ei o angajată a Direcției de Poliție Chișinău în calitate de investigator sub urmărire.

Începând cu luna mai, oamenii legii au inițiat o operațiune vizând destructurarea unei grupări criminale care se ocupa cu recrutarea persoanelor în scopul exploatării sexuale și transportarea persoanelor peste hotarele țării. Tinerele vizate erau contactate de suspecți prin intermediul internetului și le era promis un venit anual de circa 75.000 EUR și condiții de trai decent.

Principala figurantă a grupării criminale perfecta pașapoartele pentru plecarea în străinătate, acte necesare pentru aflarea în Uniunea Europeană și organiza transportarea victimelor în Germania. Ulterior, fetele erau preluate de către alți membri ai rețelei internaționale de trafic de ființe umane, pentru a fi adăpostite în apartamente special închiriate.

La momentul reținerii, bănuita însoțea o polițistă sub acoperire, care avea rolul de victimă. Conform schemei, polițista urma să fie preluată de către membrii filierei de trafic de ființe umane, cu scopul exploatării sexuale în Uniunea Europeană. Cele două au fost urmărite de oamenii legii până în momentul îmbarcării lor în cursa Chișinău – Dortmund, Germania.

În urma operațiunii, bănuita a fost reținută și plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, începând cu data de 29 noiembrie. Dacă va fi găsită vinovată, acesta riscă închisoare de la 7 la 15 ani și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Pe marginea acestui subiect oamenii legii continuă desfășurarea procesului penal în vederea identificării tuturor membrilor grupării și tragerea lor la răspundere, scrie Portalul AGORA.md.

FOTO simbol