La aproape o săptămână de la izbucnirea scandalului de la Centrul Mamei și Copilului în care o tânără de 19 ani i-a acuzat pe medicii de acolo că au lăsat-o să avorteze în toaleta instituției, responsabilii de la Ministerul Sănătății și Protecției Sociale au venit astăzi cu rezultatele comisiei de anchetă. Șeful comisiei Iurie Dondiuc a descris pe zile perioada aflării tinerei în incinta instituției.

Joi, 7 decembrie 2017, tânăra a efectuat un examen USG în centrul raional

La acel examen a fost constatată anomalia. „Ea a fost direcționată spre instituția terțiară, unde a ajuns vineri pe 8 decembrie”, declară Dondiuc.

Vineri, 8 decembrie – examinare la Policlinica Centrului Mamei și Copilului

Pacienta a fost examinată în Policlinică, în secția consultativă pentru femei, inclusiv ultrasonografic.

„I s-a comunicat că în acest caz trebuie internată. Mai mult, ea deja avea simptome care spuneau despre iminența unui avort spontan, ceea ce se întâmplă deseori în astfel de cazuri”, a declarat Dondiuc.

Sâmbătă, 9 decembrie – pacienta se spitalizează

„A fost spitalizată cu mici dureri, conform procedurii corecte. Nu i s-au administrat medicamente pentru că s-a crezut că va avorta de sinestătător”, a punctat șeful comisiei de anchetă.

Luni, 11 decembrie: Examinări repetate și decizia consiliului medical

„În asemenea cazuri deja se examinează mai în detaliu USG, ca să nu fie erori. Al treilea examen USG a confirmat acest lucru. Apoi a fost examinată de genetician. Când s-au ajuns la concluzii ferme, s-a spus că în asemenea cazuri se recomandă de întrerupt sarcina cu acordul pacientei. S-a făcut consiliul, s-a fixat acest lucru în documentația medicală. După aceasta deja este inițiată procedura și aici e vorba de combinația dintre două preparate – Mifipreston și Misoproston”, a subliniat Dondiuc.

Marți, 12 ianuarie: Provocarea contracțiilor uterine

S-a aplicat o doză de Mifipreston. S-a așteptat 24 de.

Miercuri, 13 decembrie

„S-a inițiat nemijlocit provocarea contracțiilor uterine. Pe parcursul zilei s-a reușit dezvoltarea contracțiilor uterine”, a explicat Dondiuc.

14 decembrie, 4.30: Pacienta avortează

La întrebarea când a fost externată pacienta, funcționarii nu au răspuns. În comunicatul Institutului Mamei și Copilului se menționează că aceasta a fost externată a doua zi, pe 15 decembrie.

Sursa: Agora.md