Dacă facem o scurtă inventariere a hainelor pe care le vedem zi de zi pe stradă, la birou sau în supermarket, primul lucru care ne sare în ochi este… monotonia. Statistica demonstrează că în majoritatea garderobelor, fie că este vorba de cea a bărbaților sau a femeilor, de regulă predomină o singură culoare, din simplul motiv că nu cunoaștem regulile esențiale de asortare a acestora. Întrucât în acest an designerii ne prezintă o explozie de culori, combinate în mix-ul îndrăzneț al stilului funky-fresh, am decis să-ți deschidem micile secrete cromatice care te vor ajuta să transformi culorile în avantujul siluetei tale!

În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că niciodată nu vei atinge perfecțiunea până nu vei experimenta. De aceea, găsește timp și pentru tine, alege o zi în care să faci o probă de shoping fără a cumpăra ceva, doar ca să asortezi toate culorile posibile și să afli care ți se potrivește cel mai bine.

Ar fi bine să iei cu tine pe cineva – o fashionista de profesie sau de vocație. Dacă nu ai posibilitatea de a apela la sfaturile unui specialist, poate fi chiar colega ta de serviciu sau prietena care îți inspiră încredere și-ți poate da un sfat bun. Nu ezita să întrebi persoanele din jur, pentru a avea o a doua opinie: astfel fii sigură că faci alegerea potrivită. În același timp, nu e tocmai cazul să te conduci de sfaturile consultantului din magazin, întrucât aceștia te pot duce în eroare în speranța de a-și vinde marfa.

În momentul în care ați decis care este culoarea ce te caracterizează, fii atentă sa echilibrezi proporțiile – ar fi bine să răsfoești din timp câteva reviste sau să cauți pe internet colecțiile marilor designeri, care îți vor da o idee cum să asortezi totul cu măsură. Nu combina mai mult de două, trei culori, cel puțin la început. Doar așa vei fi sigură ca nu întreci măsura, aratând ca un clovn de circ.

Trebuie să existe o culoare dominantă, cea care îți accentuează zona corpului asupra căreia vrei să atragi atenția. Spre exemplu, dacă brațele tale ți se par prea mari, atunci poartă culori închise în acea zonă, cum ar fi o jachetă de culoarea neagră, iar restul ținutei în culori vesele sau pastelate. Aceeași manevră poate fi folosită și în cazul în care ai burtică sau coapse proeminente.

Trebuie să știi că nuanțele deschise îngrașă, iar culorile închise subțiaza vizual silueta. Dacă ai forme mai voluptoase și crezi ca negrul e salvarea ta, fii mai creativă și nu-ți fie frică să experimentezi. Pentru a evita alura gotică optând pentru negru din cap până-n picioare, pune-ți în valoare talia cu o curelușă subțire de culoare roșie, o gentuță sau niște pantofi colorați.

Criteriile de alegere a culorilor sunt vârsta, culoarea pielii, a ochilor, a părului, linia siluetei și neapărat dress-codul (condițiile în care urmează sa fie purtată vestimentația).

Astfel, persoanelor cu părul șaten, cu reflexii de roșcat sau auriu, cu tenul măsliniu, bronzat sau mulat, cu ochii verzi, albaștri sau căprui, li se potrivesc tonuri calde de maro, auriu, bej, fildeș, galben, verde deschis, turcoaz, portocaliu. Sunt contraindicate culorile: negru, alb, bordo si bleumarin.
Celor cu părul blond, ochi albaștri sau verzi și piele deschisă li se recomandă tonuri reci precum cele de zmeură, prună, albastru-verzui, galben lămâie, gri, etc. Trebuie sa evite nuanțele portocalii.

Iar dacă ai părul castaniu sau roșcat, ochii căprui sau verzi, iar natura te-a înzestrat cu pistrui, fii sigură că nuanțele tale sunt tonuri calde de caramel, auriu închis,
paprika (cărămiziu pal), verde kaki, albastru. Nu prea te caracterizează tonurile reci de negru, bleumarin sau roz.
Iar dacă ai parul șaten închis sau negru, tenul variază de la deschis la nuanțe de fildeș sau măslinii, ochii sunt căprui, albastru-verzui sau albastru-gri, ți se potrivesc culorile reci precum albul imaculat, roz fuchsia, roșu intens, negru, albastru regal etc.

În sfârșit, nu uita că cromoterapia este și o metodă de videcare a afecțiunilor, care ajută la eliberarea energiei negative. Așa că îndrăznește sa adaugi o nouă culoare în viața ta!

Distribuie articolul: