„Totul trebuie realizat repede, repede, repede” este expresia la care s-a adaptat Inga Olari în Coreea. În „tigrul asiatic”, așa cum obișnuiesc coreenii să-și numească țara, Inga spune că a găsit echilibrul emoțional, cultural și intelectual. A învățat coreeana și se vede, în șase ani, doctor în Științe Juridice. Supusă unei liste de teste

Ajunsă în Coreea, Inga a înțeles din primele clipe că urmează să treacă printr-o schimbare atât la nivel cultural, cât și la nivel spiritual. Iar pe lângă faptul că a trebuit să cunoască și să accepte o nouă mentalitate, Inga a mai avut o provocare – să învețe limba coreeană.

„Din punctul meu de vedere, limba coreeană este o limbă grea, dar sunt și persoane care spun contrariul. Aici depinde, dacă îți dorești să asimilezi această limbă pentru a putea conversa pe teme uzuale, atunci ar putea să pară ușoară. Însă pentru a „supraviețui” în climatul educațional și a susține cu succes examenul la limba coreeană, atunci este necesar să studiezi zilnic cu sârguință și să ai multă răbdare”, afirmă Inga.

Armonia coreenilor

Stima și aprecierea coreenilor o poți obține doar dacă cunoști limba coreeană și comunici, spune Inga. „Coreenii au un mod de gândire special, pentru că acordă o atenție deosebită respectării regulilor de etichetă în relația cu oamenii. Sunt foarte amabili, zâmbitori și gata oricând să întindă o mână de ajutor, indiferent de loc, timp și circumstanțe”, povestește Inga.

„Totuși, deoarece Coreea a fost puternic influențată de Confucianism, fiecare coreean tinde spre ordine și armonie, ceea ce-i face să fie nespus de calmi, modești, răbdători în relație cu oricine, dar și foarte severi, sârguincioși și rapizi, mai ales când este vorba de realizarea unui anumit lucru”, adaugă ea.

Ei și noi

Viața lor e bazată pe o altă viziune și un alt comportament în societate, spune Inga. Chiar și în cele mai mici detalii, diferențele dintre ei și noi sunt vizibile, de exemplu, atunci când e vorba de formulele de adresare. „O diferență mare dintre coreeni și moldoveni este că există o ierarhie strictă în relațiile dintre oameni, ca de exemplu tinerii adresându-se oamnenilor mai în vârstă folosesc formule de adresare corespunzătoare “sora mai mare sau fratele mai mare”, precum și un limbaj adecvat folosind expresii și reguli gramaticale necesare în comunicare cu o persoană vârstnică. De asemenea, în comunicare cu o persoană care deține un statut social înalt sau, în special, în sfera business-ului există un set de formule de adresare ,care trebuie folosite cu strictețe”, afirmă Inga.

„Nu încerca nici măcar să calci pe umbra profesorului”

Despre societatea, în care deja s-a acomodat să trăiescă și să se dezvolte, Inga punctează că este una diferită nu doar la nivel de comunicare sau tradiție, ci și în mediul educațional. „Un proverb coreean spune: „Nu încerca nici măcar să calci pe umbra profesorului”. Din punctul meu de vedere, acest proverb reflectă foarte bine atitudinea respectuoasă tradițională față de studii și profesori. În școli și instituții de învățământ superior este necesar să existe o atitudine bazată pe stimă înaltă față de profesor și de fiecare dată când întâlnești în cale un profesor este necesar să faci o plecăciune în semn de salut, respect și recunoștință. De regulă, profesorii sunt foarte stricți și au cerințe mari față de studenți, dar sunt blânzi și îi apreciază înalt pe cei care sunt inteligenți, harnici și modești”, povestește Inga.

„În calitate de student internațional și ca cetățean al Republicii Moldova, care fac studii postuniversitare în Coreea de Sud, dețin un statut „special”, deoarece studiez într-o țară depărtată pentru mine. Pe lângă asta, vorbesc fluent în limbile engleză și coreeană, datorită acestui fapt mă bucur de o atitudine corectă, chiar aș spune, una părintească din partea profesorilor”, spune Inga.

Dragostea pentru „Gug-ak”

Pe lângă oamenii și viziunile lor diferite, Inga recunoaște că s-a îndrăgostit. „M-am îndrăgostit din prima zi în care am descoperit muzica tradițională coreeană, în special de stilul de muzică care se numește „Gug-ak”. Acest stil de muzică este foarte lent, solemn și sofisticat însoțit de dansul cu evantaiuri, care este nespus de grațios și vioi. De asemenea, sunt fascinată de teatrul, opera și cinematografia sud-coreeană, fapt care mă face să merg uneori la concerte, musical-uri și, bineînțeles, să privesc seriale coreene”, povestește cu entuziasm Inga.

Secretele de preparare a Kimbap-ului

Bucătăria Coreeană este una picantă și sănătoasă din cauza condițiilor climaterice spune Inga. Astfel, ea a decis să ne destăinuie o rețetă coreeană.

„Prefer Kimbap-ul, care este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare coreeană. Pentru prepararea Kimbap-ului este nevoie de următoarele ingrediente: o legatură de spanac fiert în aburi, doi morcovi tăiați în fâșii lungi, un gogoșar murat tăiat în fâșii, două linguri de oțet, o lingură de zăhar, o bucată de șuncă tăiată fâșii lungi și friptă, un ou făcut omletă și tăiat fâșii lungi și subțiri, trei căni de orez fiert, semințe de susan, ulei de susan, pachet de foi de alge prăjite, sare și piper. Astfel, se fierbe morcovul, cu sare și piper. Se combină gogoșarul cu oțet și zahăr. Se amestecă orezul cu semințele de susan și uleiul de susan. Se așează o foaie de alge, se pune orez pe jumătate din fâșie și se adaugă spanac, o fâșie de morcov, una de gogoșar, una de șunca și una de ou peste orez. Se rulează foaia algei și se strânge tare. Se ung mâinile cu puțin ulei de susan și se freacă rulourile obținute. Se unge cu ulei și cuțitul cu care se taie ruloul format din algă și umplutura, ca să se obțină felii de aproximativ doi cm grosime. Asta e tot. Pofta bună!”

Doctoranda de mâine

După finisarea studiilor timp de șase ani în Coreea, Inga va deveni doctor în Științe Juridice, iar diploma de doctorat va fi recunoscută la nivel internațional. Deocamdată, își continuă studiile la master și e mândră că a ajuns într-o țară atât de îndepărtată și diferită de cele din Europa.

Distribuie articolul: