Impresionează-ți soțul , ori iubitul cu o recetă bună, ca la mama acasă. Cu siguranță el va rămâne încântat și te va ruga să-i mai gătești asemenea bucate delicioase. Deci, să trecem la treabă! O rețetă delicioasă de te lingi pe degete. Este o mâncare gustosă, dar și ușor de preparat. Varză de Bruxelles și Conopida la cuptor

Ingrediente:
• 500 de gramede varză de bruxelles
• 500 de grame de conopidă
• 100 de grame de branză grana padano (se poate folosi și parmesan, dar și un cașcaval românesc ceva mai uscat)
• Trei linguri de pesmeț
• 20 de grame de unt
• sosul bechamel: o ceapă de marime mijlocie, 40 de grame de unt, trei linguri de faină, 500 de ml. de lapte, sare, piper, nucșoară rasă după gust
• 2 ouă
• sare

Preparare:
Se spală bine verza și conopida ruptă în bucățele, se aleg cu grijă de frunzulțe uscate. Se pune pe foc o oală cu apă sărată, iar alături se pregătește un vas cu apă rece, dacă e posibil pune-ți chiar și câteva cuburi de gheată în ea.
Când apa clocotește, se pune în oală conopidă și se fierbe timp de cinci minute.

În cele cinci minute “libere”, până ce fierbe conopida, se taie varza în sferturi.


Imediat ce au trecut cele cinci minute, conopida se scoate cu o spumieră, scurgand-o bine de apă, se pune într-un vas cu apă rece ca gheața.
În aceeași oală se pun verzișoarele și se țin exact trei minute

După ce a fiert trei minute, varza se scoate și se pune în același vas cu apa foarte rece, eventual se mai adaugă câteva cuburi de gheață. Scopul acestui tratament de soc termic aplicat legumelor, este de a le opri să se gătească prea tare în această faza și de a le păstra culoarea plăcută.

Ceapa se toacă fin, untul se topește într-o cratiță, iar laptele se înfierbână separat. Când untul s-a topit, se adaugă ceapa și se călește până se înmoaie. Se adaugă faina și se amestecă rapid până ce se îmbibă cu untul, apoi se stinge imediat cu laptele fierbinte. Adăugaț câte puțin și amestecați în permanență ca să nu se formeze cocoloașe. Se fierbe acest sos bechamel până ce se îngroașă ,apoi se trage deoparte de foc și se condimentează cu sare și piper după gust și cu aproximativ o linguriță rasă de nucșoară.
Se aprinde cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.
Brânza se rade fin, se păstrează două linguri deoparte și restul se adaugă în sos.

Se amestecă bine ca să se încorporeze și se lasă să se răcească puțin sosul. Între timp, legumele se scurg foarte bine de apă (în strecurătoare), se unge cu unt și se presoară cu pesmeț.

Cele doua oua se bat cu o furculiță și se adaugă în sos amestecând bine.

Se amestecă cu grijă varza de bruxelles și conopida cu sosul și se toarnă în formă. Se nivelează cu atent și se presoară pe deasupra cu pesmețul rămas și cu cele două linguri de brânză păstrate. Se împrăștie pe suprafață și untul rămas.

Se dă la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius și se coace aproximativ 45 de minute, adică până ce se rumenește și toată bucătăria se umple de arome .

 

În loc de varză de bruxelles, mai puteți pune și ciuperci.

 

Poftă bună!

 

 

 

Distribuie articolul: