Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii mai, conform Hotărârii Parlamentului nr.116/2008, Ziua Nistrului este unul dintre cele mai importante evenimente, prin care se accentuează importanța fluviului Nistru ca principala arteră acvatică a Republicii Moldova. Ministerul Mediului al Republicii Moldova anunță marcarea Zilei Nistrului din acest an, pe 28 mai, se face sub sloganul „Râul care ne unește” și prevede mai multe evenimente, la care sunt invitați toți doritorii.

Fluviul Nistru, cu izvorul în munții Carpați, are o  lungime totală de 1359 Km și suprafața totală de 72,1 mii Km2, și este cea mai importantă arteră acvatică a țării, pe teritoriul căreia lungimea cursului de apă (Naslavcea-Palanca) este de 636 km, iar pe o distanță de 142,5, fluviul constituie frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina.

 Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sunt evaluate la 10 700 mil. m3, din acest volum, mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării. Astfel, Nistrul alimentează cu apă potabilă circa 80% din populația țării și 99% din populația mun. Chișinău.

Bazinul hidrografic Nistru are o importanță socială, istorică-culturală, dar și un rol vital în asigurarea cu apă calitativă a necesităților în agricultură, industrie, în menținerea balanței ecologice și, în general, în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Fluviul Nistru prezintă o importanță considerabilă din punct de vedere transfrontalier, fapt confirmat prin Convenția de la Helsinki privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale.

Bazinul fluviului Nistru constituie un patrimoniu natural unic, un ecosistem caracterizat printr-o biodiversitate bogată, care determină existența unor zone umede de importanță internațională, protejate de legislația națională și de instrumentele internaționale, inclusiv prin Convenția Ramsar privind zonele umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

În scopul îmbunătățirii calității apei și gestionării durabile și eficiente a bazinului fluviului Nistru, a fost aprobat Planul de gestionare a districtului hidrografic Nistru (Hotărârea Guvernului nr.814/2017), prin care s-a realizat un pas important spre implementarea principiului bazinal de gestionare. La momentul actual este inițiată elaborarea ciclului II al Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru. În prezent, mai mult ca niciodată, suntem responsabili să întreprindem toate acțiunile pentru protecția fluviului Nistru, pentru a asigura gestionarea durabilă a acestuia,  a unor ape curate și a unui mediu nepoluat.

Agenda evenimentelor din perioada 26-31 mai 2023, poate fi văzută mai jos

 

Ziua și data: Organizator: Activitatea:
Vineri, 26 mai Ministerul

Mediului

Evenimentul de acordare a premiilor pentru ediția 2022 a concursului de desen „Colours of the Dniester”

 

Locația: Ministerul Mediului, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 162 (etajul 10)

Ora: 11:30 – 13:00

Persoană de contact: Căsuța Anna, 022 204 583

Sâmbătă, 27 mai Ministerul Mediului, A.O. „E-Circular” Eveniment dedicat Zilei Nistrului – Renunță la plastic pentru un Nistru mai curat

Locația: s. Pîrîta, r-nul Dubăsari (vizavi de Vadul lui Vodă, este indicat locația exactă pe harta din Anexa nr. 1)

 

Persoană de contact: Aurelia Bahnaru, Președinte A.O. „E-Circular”, tel. 060 509 934,

[email protected]

Duminică, 28 mai Agenția „Apele Moldovei”, Programul Eu4Environment: Resurse de apă și date de mediu Desemnarea Ambasadorului Nistrului în cadrul CONCURSULUI PENTRU TINERI ACTIVI „DEVINO AMBASADORUL NISTRULUI” – poți beneficia de un grant de 12000 lei pentru a implementa ideile tale!

 

Cum participi?

Completează formularul, accesând link-ul de mai jos :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6O1kb2yz3EoQNeueecDXozsXF2TE5-lqT-YZBUsxdik6OIg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

 

Formularul se va completa pînă la 24 mai 2023, ora 23:00!!!

 

Condiții de participare:

1) Dacă ai vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani

2) Dacă locuiești în bazinul Nistrului

3) Ești creativ și ai idei cum să ajuți Nistru

 

Persoană de contact: Andrei Ursache, coordonator național Programul Eu4Environment: Resurse de apă și date de mediu, tel. 068 126 326

Luni, 29 mai Apele Moldovei Dir. Radu Cazacu: Participare la emisiunea „Obiectiv comun”, la TVR Moldova, consacrată Zilei Nistrului.
Marți, 30 mai Ministerul Mediului în comun cu Societatea Ecologică „Biotica” Marcarea Zilei Nistrului – situația actuală în bazinul râului, probleme  și soluții în cadrul administrațiilor publice locale

 

Locația: Casa de Cultură, s. Palanca, r-nul Ștefan Vodă.

Ora: 10:00.

 

Persoană de contact:  Veronica Josu: 022 204 574, Gabriel Mărgineanu: 069 150 554

Agenda se anexează (Anexa nr. 2)

Miercuri, 31 mai Ministerul Mediului

 

Ședința dedicată Zilei Nistrului cu tematica „Epurarea apelor uzate”

 

Locația: Palatul de Cultură din mun. Soroca, str. Independenței nr. 74, mun. Soroca.

 

Persoană de contact: Gratii Victoria, Căsuța Anna, 022 204 583

Agenda se anexează (Anexa nr. 3)

 

   

Distribuie articolul: