Bugetul auster, lipsa locurilor de muncă sau a unuia de trai pot fi, pentru unele familii tinere, problemele majore cu care se confruntă. De cealaltă parte sunt problemele de ordin personal, neînțelegerile dintre generații și lipsa unei educații familiale adecvate, care pot genera conflicte și urmări mult mai grave pentru viitoarele generații.

„Relațiile cu părinții sunt cele mai frecvente problele, divergențe cu rugele de planul doi. Deseori părinții comit anumite greșeli, spunând foarte ferm că nu sunt de acord cu perechea aleasă. Tinerii, în același timp, ar trebui să înțeleagă un lucru: părinții sunt scumpi, importanți și nu trebuie să le neglijăm părerea. Într-o căsătorie trebuie să fin conștienți că părinții nu se aleg – NU faceți dinferențe dintre părinții mei și părinții tăi!”, declară specialistul în probleme de cuplu, Larisa Cuznețov.

„Gelozia sau infidelitatea, cauzată de diferite probleme, dar și dileme privind creșterea copiilor, după apariția lor, apar, de obicei, cupă 5-6 ani de trai în comun, de existență a familiei. Mai ales gelozia, chiar și patologică, depinde foarte mult de ce model au văzut tinerii în cadrul familiilor lor. Iată de ce, modelul parental pentru copii este foarte important. Nouă ne pare că copii sunt mici și nimic nu înțeleg, dar ei interiorizează absolut totcomportamentul tatălui și al mamei. Mama și tata sunt cele mai relevante modele pentru fete și, respectiv, băieți”, mai menționează consiliera.

„Părinții trebuie să se gândească foarte bine când sunt gata din acest punct de vedere de a a avea copii și de a-i educa corespunzător”, a concluzionat Cuznețov.

Conform datelor oferite de biroul de Statistică al RM, familiile formate doar din tineri au acces şi mai sporit la astfel de bunuri, precum computer, cuptor cu microunde, maşină automată de spălat rufe şi aspirator de praf, în timp ce tinerii care locuiesc împreună cu părinţii dispun într-o proporţie mai mare de televizoare, frigidere şi autoturism.

Tinerii sunt supuşi riscului sărăciei într-o proporţie mai mică decît alte categorii de populaţie. Rata sărăciei în rîndul tinerilor se plasează sub media naţională şi înregistrează tendinţe similare de descreştere pe parcursul ultimilor 5 ani. În medie, 12 la sută din tinerii în vârstă de 15-29 se află sub pragul sărăciei, cel mai înalt nivel al sărăciei fiind caracteristic pentru populaţia din mediul rural, inclusiv tinerii. 

Distribuie articolul: