Să vezi o mireasă în zilele noastre fără voal, nu mai este o mirare, deoarece, voalul îşi pierde din farmec, cedând locul altor accesorii pentru podoaba capilară. În schimb, accesoriul de păr a rămas tradiţia respectată, din punct de vedere a religiei, cât şi a ţinutei vestimentare. Voalul miresei, de fapt, completează toată ţinuta miresei şi este un element (alături de rochia albă a miresei) contrar ideilor actuale de modă. Adică atât cu 300 ani în urmă, cât şi în prezent, voalul avea şi are acelaşi scop: de a ascunde faţa miresei până la cununie şi de a acoperi capul în biserică.

Acele mirese care îşi aleg să poarte un voal, doresc să adauge trăsături de curăţenie, feciorie, credinţă în Dumnezeu.

În dependenţă de caracteristicele rochiei, mireasa cu uşurinţă îşi poate alege ce voal va purta. Pe piaţa vestimentaţiei de mariaj, se pot găsi voaluri de diferite dimensiuni: de la cele lungi (până la glezne), medii şi scurte (care să ajungă până la zona gâtului), însă atenţie deoarece, nu toate rochiile se potrivesc cu un voal scurt. Forma lor poate se diversifică: într-un rând şi drepte, în două rânduri suprapuse de dimensiuni diferite fiecare, bufante sau foarte bufante, înguste etc. Decoraţiunile voalului pot fi improvizate cu diferite broderii pe tot perimetrul voalului sau doar în zona capului ori a părului, ornamente de pietricele sclipitoare sau perle, broşe.

Voalul american este acel voal ce „cântăreşte mult”. Este un voal foarte sofisticat, conţine multă textură, şi de obicei acoperă toată coafură şi o parte din faţă. Avantajul acestui voal este văzut atunci când este purtat de o mireasă mai scundă, iar mirele este relativ mai înalt. De-aceea voalul vizibil „întinde mireasă” şi se prinde extraordinar de bine în păr.

Un voal contrar poate fi cel simplu, care uşor cade la spate. El este mult preferat de miresele moldovence, deoarece se prinde în spatele coafurii, lăsând bine la vedere toată graţia capilară a miresei, în plus poate avea orice lungime.

Voalul spaniol este unul graţios, ce oferă un temperament miresei, chiar dacă la prima vedere pare excepţional de simplu. El este ornamentat cu broderii la periferii sau cu panglici de satin. Este lăsat uşor peste cap şi oferă aluzia că nu este prins de păr.

Voaleta, numit şi blusher, este un voal scurtuţ, care acoperă faţa până la decolteu. El poate fi purtat cu flori decorative, paiete, broşe şi oferă un aer mai sofisticat şi extravagant.

Alternativa!
Avantajul voalului se manifestă prin corespunderea cu tradiţia religioasă, ca mireasa să-şi acopere capul în timpul slujbei de cununie, în plus arată incredibil pe poze. Dar deseori nu este comod, încurcă la dans, sau mireasa poate obosi, din cauza greutăţii voalului.

De-aceea, miresele recurg la alte accesorii pentru păr, mult mai uşoare, chiar la petrecere. Dacă cununie se desfăşoară în altă zi, e mult mai simplu, mireasa chiar de acasă îşi aranjează un alt accesoriu, iar dacă ambele se întâmplă în aceeaşi zi, atunci poate fi ajutată să-şi schimbe voalul după cununie cu un alt accesoriu.

Dacă îţi permite coafura atunci alege să porţi o tiară, cunoscută şi coroniţă ori diademă. Este unicul accesoriu care îţi poate oferi un chip de prinţesă sau regină (depinde cât e de sofisticată rochia). Tiara poate fi din flori naturale, plastic, metal preţios etc. Iar culorile pietrelor sau florilor pot fi asortate cu alte accesorii din vestimentaţia mirilor sau tema nunţii.

Poţi alege o coroniţă regală, încrustată cu diferite pietre simple sau semipreţioase, depinde de bugetul posedat.

Tiara simplă este împletită din motive florale şi frunze cu împletituri obişnuite sau complexe. Poate fi purtată în diferite moduri: deasupra cocului, lăsată puţin pe frunte, sau mai în spate, daca cocul nu este ridicat pe cap. Astfel poţi să te alegi cu un model clasic de mireasă sau una egeică, grecesc.

Coroniţa din perle este una mai individualizată, deoarece se poartă cel mai bine cu o rochie din satin, iar culoarea perlelor trebuie să corespundă perfect cu tonul celorlalte piese vestimentare.

Pălăriile sunt accesoriile spectaculoase, care oferă o vedere deosebită. În funcţie de vârsta miresei se va alege şi mărimea pălăriei. Pălăriile de dimensiuni mai mici sunt purtate de miresele tinere, şi pot fi ataşate pe zonele laterale ale capului, sau chiar înclinate spre frunte. Varietatea pălăriilor se datorează faptului că sunt decorate cu diferite texturi: dantelă, tulle, organza, satin, pene, mărgele.

Clamele sunt ultimele tendinţe în domeniul vestimentaţiei pentru mirese. Multe mirese aleg să-şi poarte părul cât mai natural, aranjând în dosul urechii câte o clamă sau aşa-numitul accesoriu cu pieptănaş. De obicei, cea mai des purtată este floarea (textilă sau metalică). Nimic nu poate arăta mai natural, fresh şi personificat decât un păr buclat şi o floare uşor ataşată. Pe clama cu flori pot fi imprimate şi cristale mici, perle, pene fine.

 Colaje: EA.md 

Distribuie articolul: