Trebuie să ieși la muncă, ori pur și simplu crezi că copilul tău trebuie să se detașeze de fusta ta? Atât în primul caz, cât și cel de al doilea, ai o dilema și urmează să alegi între bonă și grădiniță. Înainte de a ajunge nemijlocit la dezbaterea acestui subiect, trebuie să vă gândiți bine dacă acum este momentul, dacă copilul dvs. este pregătit de această schimbare.

Psihologul Parascovia Topadă crede că această schimbare trebuie să vină după doi ani, atunci când copilul poate vorbi și face diferența între un lucru sau altul și are o nevoie stringentă de a socializa cu mai multe persoane. Bona ori grădinița? Decizia aparține fiecărei persoane în parte, doar că ar trebui să țineți cont de mai multe criterii care avantajează o parte sau alta, dar în același timp favorizează dezvoltarea copilului dvs.

Alegeți bona dacă credeți că odorașul vostru este prea mic și nu va face față colectivității. O bona acasă scutește de cel puțin două drumuri obositoare la care este supus copilul până și de la grădiniță. Cel mai important cred că e faptul că bona se va ocupa doar de copilul dvs., pe când la grădiniță educatoarea are în grija sa cel puțin 10 copii. Mai multe mame susțin că dacă copilul stă acasă cu o persoană matură și nu contactează cu mulți copii este mai puțin supus riscului de a căpăta unumiți viruși.

Alegeți grădinița dacă credeți că piciul vostru are nevoie de mai multă socializare cu semenii lor și este apt să asimileze mai multe lucruri de la colegi și educatori. Această alegere este uneori mai puțin costisitoare decât bona la domiciliu. La grădiniță copii învață mult mai multe lucruri de la educatori, care au studii în domeniu, ceea ce de multe ori nu se întâlnește la bonă.

Pediatrul Agafia Țurcanu recomandă ca părinții totuș să aleagă grădinița, chiar de copii lor sunt supuși anumitor riscuri, întrucât devin mai imuni și apoi, contra virușilor există vaccininurile. Argumentul forte în acest sens este socializarea care este primordială pentru toți copii, conchide medicul.

Dacă e să vorbim de perioada când alegem să dăm copilul la grădiniță, atunci aflați că medicul pediatru recomandă ca aceasta să fie perioada caldă a anului. Există o mulțime de argumente pro și contra în favoarea unei sau altei părți, importan e să le listați și să o alegeți pe cea mai bună. Încercați să vorbiți în familie și luați o decizie comună, iar dacă copilul este apt să-și expună propria opinie acceptați-o.

Sabina Cotorobai

Distribuie articolul: