Dacă micul dejun preferat al dumneavoastră include croissantele (cu ciocolată sau fără) proaspăt preparate în patiserie, în scurt timp va trebui să renunțați la ele. Aceasta, pentru că lista parmezanului, a șampaniei, bourbon-ului și a brânzei feta se completează cu un nou produs, a cărui fabricare va fi rezervată exclusiv țării de origine a produsului — în acest caz, Franței.

Europenii au noi motive să conteste Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA), care penalizează producătorii ce nu respectă drepturile de autor. Recent, Franța a câștigat, după șapte ani de zile, procesul intentat la Curtea Europeană de Justiție privind instituirea denumirii de origine controlată pentru croissant.
Croissantul, un produs de patiserie foarte răspândit atât în statele UE, cât și dincolo de ele — fie că este vorba de Rusia, America sau Japonia — și-a făcut drum și în patiseriile din Republica Moldova. 

Odată cu această decizie, producătorii și patiserii din afara Franței vor fi nevoiți să renunțe la denumirea de croissant. Ministerul Agriculturii din Franța a salutat această decizie considerând-o justă.
În același timp, țările vecine precum Belgia, Germania sau Austria au contestat-o, făcând trimitere la surse istorice care argumentau alte versiuni ale originii vestitelor cornulețe. Decizia este cu atât mai importantă, cu cât adoptarea ACTA va face ca orice brutar din afara Franței, care produce și vinde croissante, să fie urmărit penal pentru încălcarea drepturilor de autor. De altfel, acest caz nu este singular, ci se înscrie în tendința generală a ultimului deceniu.

În ultimii ani, Italia a apelat la aceeași metodă pentru a-și proteja renumitul jambon Prosciutto, vinurile de Toscana și cașcavalul Parmesan, iar Grecia a contestat utilizarea mărcii de brânză Feta. Totuși, Franța este lider incontestabil la capitolul produse cu denumiri de origine geografică controlată: în portofoliul acestei țări se regăsesc vinurile de Cahor și Champagne (cunoscute la noi ca șampanie și cagor), Cognacul, brânzeturile Camembert și Roquefort și, mai nou, croissantul. Sau Croissantul, ca să fim corecți. 

Sursa rg-rb.de 

Distribuie articolul: