Kolinda Grabar-Kitarović a devenit, ieri, primul președinte-femeie al Croației din istoria țării. Reprezentantă a opoziției conservatoare, ea l-a învins după un rezultat strâns pe social-democratul Ivo Josipovuc, președinte în exercițiu, scrie dcnews.ro.

Kolinda Grabar-Kitarović a capitalizat nemulțumirea populară față de situația economică dificilă a Croației, ultimul stat care a devenit membru al Uniunii Europene, la 1 iulie 2013.

Diplomat de carieră și fost ambasador în SUA, noul președinte se așteaptă la o coabitare tensionată cu Executivul social-democrat până la alegerile generale programate la sfârșitul anului 2015, notează The Guardian.

După numărarea a 99,3% din totalul voturilor, Grabar-Kitarović avea un avantaj redus  în fața lui Josisopic – 50,4% la 49,6%.

„Nu este loc de triumfalism. Haideți să muncim pentru prosperitatea țării noastre”, le-a transmis ea susținătorilor.

Funcția este mai degrabă ceremonială în Croația – președintele nu are drept de veto asupra legilor, ci atribuții doar în zona politicii externe și cea a apărării –  dar victoria sa  este un semnal pentru revenirea opoziției conservatoare.

După șase ani de recesiune, rata șomajului a atins 19% în fosta republică iugoslavă cu 4,4 milioane de locuitori. Taxele ridicate și proasta administrație descurajează mediul de afaceri. Experții nu prognozează o creștere economică a Croației în 2015.

Specialiștii așteaptă ca președintele Grabar-Kitarović să se concentreze mai mult pe NATO și UE și mai puțin pe regiunea balcanică, mai scrie sursa citată.

Foto: dawn.com

Distribuie articolul: