Numărul de educatori care activează în grădinițele din municipiul Chișinău este în continuă descreștere. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței operative de la Primărie de către șefa Direcției Municipale Educație, Viorica Negrei. Funcționarul a specificat că principalele motive care îi țin departe pe tinerii specialiști de această meserie sunt salariile mici dar și lipsa unui loc de trai. Primarul general interimar, Silvia Radu, este de părere că pentru tinerii absolvenți de la pedagogie ar putea fi alocate spații locative în cămine.

Viorica Negrei susține că există un deficit de tineri care absolvesc facultate de educație preșcolară. Mai mult, unii educatori care activează în grădinițele din capitală sunt tentați să plece din acest domeniu, din cauza salariilor mici.

„O altă problemă este implicarea activă a părinților în sistemul educativ. Asta îi descurajează pe educatori. Mai ales că în societate sunt domenii mult mai atractive pentru tinerii specialiști atât din punctul de vedere al salariului cât și a gradului de responsabilitate. Cel mai dureros aspect este lipsa locului de trai”, a declarat Viorica Negrei.

Vezi și: Tu cât ai trăi cu un salariu de ajutor de educator sau bucătar de la grădiniță?

Silvia Radu a propus o alternativă pentru soluționarea problemelor locului de trai.

„Problemele principale sunt salariul și locul de trai. Am identificat niște posibile cămine pentru tineri. Poate venim cu o rugăminte către consiliu ca să fie reparate un pic. Sunt călduroase, luminoase, nu sunt vechi. Este nevoie de reparat și de adaptat la sistemul de cămine de tip familial. Vă rog să identificați costurile și să le oferim tinerilor pedagogi”, a declarat Silvia Radu.

Primarul general interimar nu exclude faptul că salariul educatorilor ar putea fi majorate după ce va fi evaluat bugetul municipal.

De asemenea, viceprimarul Ruslan Codreanu a solicitate să fie identificate cadrele didactice la locuiesc în afara municipiului Chișinău, dar lucrează în oraș.

„Costurile pentru transport, atât a educatorilor cât și a personalului auxiliar. Vedeți câți oameni vin din afara razei municipiului Chișinău și să facem să le acoperim cheltuielile pentru transport”, a declarat Codreanu.

Peste 700 de pedagogi din capitală locuiesc la gazdă, scrie AGORA.md.

Distribuie articolul: