Intepreta Cristina Scarlat își încearcă și în acest an forțele în marea competiție pentru Eurovision. Nu are complexe, nu acceptă să fie pusă în rame și nu acceptă fă fie măsurată și cântărită, dar să nu fie ascultată. În discuții, la un ceai, Cristina ne-a povestit cum se pregătește de marea competiție și cum i-a reușit să slăbească. 

Al treilea an la Eurovision, nu consecutiv

Cum fără scandal la Eurovision? Nu ar fi interesant numănui – este normal să fie așa. Eu tind mereu să mă depășesc și asta e ceva firesc. Lucrez cu aceeași echipă ca și anul trecut: compozitorul Ivan Aculov, textiera Lidi Scarlat, coregrafii Iulian Cărăuș și Svetlana Gluhova, stilista Jana Berezovschi. Sunt convinsă că am șanse mari, de fapt toată lumea are șane pentru că nu știi niciodată cum se poate întoarce norocul. Îmi doresc foarte mult să ajung la Copenhaga, știu că și cel mai mare concurent al meu tot vrea foarte mult să meragă și nu neg: Boris Covali este concurentul meu principal, îmi place piesa lui, îmi place cum cântă și este talentat – să câștige cel care va merita mai mult!

 Cristian Scarlat

Nu pot spune că suntem doar noi concurenți, avem nume noi, avem proiecte fresh și asta mă bucură mult. Cred că în decizia finală publicul are o greutate mare, însă oricum este juriul care e subiectiv și, ca să câștigi, trebuie să fii mai insistent, mai băgăcios. Eu îmi doresc o victorie pe bune! Nu am acuzat pe nimeni că a băgat bani pentru televoting – toată lumea face asta, fiecare merge spre țintă așa cum poate. Nu am așa posibilitate financiară și chiar dacă aș avea, nu simt cu sufletul că pot să fac asta. Nu am făcut șmecherii niciodată – tot ce am câștigat până acum a fost pe meritul talentului meu.

 Cristian Scarlat

Poate pe la 50 de ani mă apuc de rock!

M-am lansat cu romanțe. Dacă unii artiști încep cu muzica ușoară, cu chestii mai simpluțe, la mine a fost invers: am început cu romanțe, apoi cu jazz și iată-mă la muzica ușoară. Poate pe la 50 de ani mă apuc și de rock (râde). Atunci când sunt invitată la vre-un concert să cânt o romanță, sunt în culmea fericii. Romanța are un loc special în inima mea. Publicul de romanță este mai select, mai deosebit (notă: Cristina Scarlat a luat Premiul Mare la Crizantema de Argint, în 2000 și Premiul trei la Crizantema de Aur).

Familia

În toate m-a susținut familia și copiii mei. Feciorul meu, care are nouă ani îmi dă uneori sfaturi fără să-și dea seama. Mama mea, o bună cunoscătoare a muzicii populare, ascultă în primul rând melodiile pe care le fac, deși nu e parte a curentului muzicii noi, ea acceptă ceea ce fac eu și se străduie să fie obiectivă în părerea pe care mi-o dă. De multe ori reacția mamei este foarte adevărată, chiar dacă este un stil care nu este foarte aproape de ea.

 Cu familia

Mă enervează șabloanele – nu voi fi de acord niciodată cu ele

M-a enervat mereu că lumea mai întâi te măsoară și te cântărește și apoi te ascultă. Pentru un artist care își face bine meseria este chiar o insultă. Am dat naștere la doi copii, am avut o mică disfuncție hormonală – deci nu am ajuns cu câteva kilograme în plus pentru că mănânc și nu mă pot opri. Sunt exemple foarte pozitive din muzica internațională de artiste care au un talent fantastic și câteva kilograme în plus – toți le admiră pentru ceea ce crează, nu pentru formele lor.  

 Cristina Scarlat

Acum organismul meu a început să-și revină, mă deranja faptul că eram foarte discutată și mai puțin ascultată. După multe investigații, am primit undă verde pentru sport și am reușit să dau câteva kg jos. E nevoie de o alimentație corectă și de multă tărie de caracter, dar eu oricum nu pun accent pe asta. Cât îmi permite sănătatea, voi încerca să mă mențin în formă.

Suntem ambasadori ai stilului în scenă

Show-ul pentru Eurovision este deja pus la punct. În scenă nu-mi permit să ies oricum, am poate un gust în modă mai deosebit, iată de ce haina trebuie să reflecte starea mea lăuntrică, mesajul piesei și, în plus, nu trebuie să mă deranjeze nimic. Merg la croitor, uneori și pentru ținute mai simple. Aleg întotdeauna o bijuterie frumoasă, neapărat handmade. Noi artișii suntem ambasadori ai stilului în scenă, trebuie să dăm un exemplu – imaginea noastră ne este cartea de vizită. Am fost educată în acest sens de mama, care nu ieșea după pâine la magazin fără să se uite bine în oglidă, să se aranjeze și să-și vopsească buzele.

 Cu mama, Iustina Scarlat

După Eurovision am planuri foarte mari și tare îmi doresc să le pot realiza. Vreau în primul rând să am forța și entuziasmul pe care îl am acum, fierberea aceasta, forța de creație… îmi place să trăiesc în acestă atmosferă și tare vreau să nu mi se taie aripile din cauza banilor necesari pentru investițiile în muzică. Îmi doresc cât mai multe concerte, evenimente private – eu pentru asta și din asta trăiesc. 

Foto: Arhivă personală, facebook