Nu s-a gândit niciodată să ajungă să muncească în media, însă mai speră mult că această experiență o va ajuta să își îmlinească visul de a deveni diplomat. Cristina Mîțu și-a amintit cu ocazia interviului nostru despre frumoșii ani de adolescență, povestindu-ne cu multă plăcere despre cum prietenia din scrisori devine prietenie adevărată. Aflăm detalii unice despre colaborarea mediatică moldo-italiană, proiect pe care Cristina l-a susținut cu întreaga ei echipă, dar și cum are de gând să învie pasiunea pentru pictură.

Totul a pornit de la o felicitare de Crăciun

Apropierea mea de media se datorează domnului Valerie Volontir, redactor-șef la revista pentru adolescenți NOI, care, impresionat de o felicitare pe care am trimis-o revistei cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a decis să mă invite la un interviu, după care să mă angajeze în redacție. Nu știa cum să mă găsească și a sunat la facultate, a întrebat dacă este pe liste așa persoană, rugând să sune la redacție dacă vor da de ea. Îmi amintesc perfect cum am sunat la revistă de la taxofonul de lângă căminul în care trăiam, a doua zi am mers la ei și am rămas să lucrez timp de patru ani cât am fost studentă. Așa a hotărât soarta (zâmbește).

 Cristina Mîțu

Îmi amintesc cu nostalgie de perioadele creative din adolescență

Am un blog, ce-i drept scriu mai rar acolo, dar păstrez prin intermediul lui abilitatea de a scrie, de a-mi împărtăși gîndurile, ideile, unele succese, în plus dau și reacțiile la ceea ce se întâmplă în presă. Literar vorbind, m-a cam părăsit inspirația. În adolescență știam să o chem, acum nu mai vrea să vină, drept că era și altă vârstă, și alte interese…

 Cristina Mîțu

Visez să pictez cu uleiuri pe pânze și șevalet

Mai nou am reînceput să pictez. Nu pusesem mâna pe pensulă de vreo 15 ani și acum mi-am cumpărat un set de pensule bune, unul de vopsea acrilică și încerc să fac ceva pe sticlă și pe hârtie. Când îmi amintesc că în adolescență am luat și premii pentru picturi, mă gândesc că nu eram eu aceea. Visul meu este să achiziționez un șevalet de lemn și să încerc pictura pe pânză, cu uleiuri – cu siguranță nu mă las până nu testez. Păstrez pe perete picturile cele mai frumoase ale mele, mama le păstrează acasă pe cele care mie nu-mi prea plac. Ea are și revistele copilăriei mele.

 Cristina Mîțu

Scrisori, telefoane, mail-uri, întâlniri… și nu e vorba de dragoste!

Păstrez la părinți și o cutie mare plină cu scrisorile prietenilor din adolescență și le răsfoiesc ori de câte ori am ocazia. Frumoase vremuri am trăit noi, scriam scrisori, compuneam versuri, poezie albă, eseuri, deseman, totul pentru o apariție în revista de creație preferată. Grație ei mi-am și făcut prietenii cu care corespondam și cu care ne întreceam la aceste lucruri. Încet, comunicarea noastră prin scrisori a trecut la telefon, apoi la întâlniri, ca să continue acum și face to face, și pe Facebook (râde). Am fost pe la nunțile prietenilor de corespondență din adolescență, urmează probabil să ne botezăm reciproc viitorii copii și asta e foarte frumos. Facem schimb de cărți, ieșim la prânz. Nu m-aș fi gândit vreodată că niște scrisori vor duce la o prietenie care durează deja de 14 ani. Mă invidiau colegii de clasă că aveam prieteni din alte raioane și că sunt activă. Am luat premiu într-un an și am plecat toți împreună la mare.

 Cristina Mîțu

În suflet mai doresc să fiu diplomat

Am vrut să schimb fila, după absolvirea universității și, deoarece am făcut practica la Ministerul Justiției, am primit propunerea de angajare din partea lor. Acolo am fost direcționată la Serviciul de Presă, având deja experiență ca să fiu responsabilă de penitenciare în direcția Relații internaționale și comunicare cu publicul. Am zis: Slavă Cerului că măcar ceva mă poate lega de relațiile internaționale! După o perioadă am fost avansată ca șefă pe diviziunea relații cu publicul. Simțeam că îmi place ceea ce fac, mai ales că toți cei trei miniștri cu care am colaborat: Pîrlog, Tănase și Efrim sunt persoane foarte cooperante și sociabile.

 Cristina Mîțu

Da! La trei-patru ani când ar trebui să schimbi locul de muncă

După patru ani la Minister deja îmi doream o schimbare, dar și să renunț la epoleți, iar aici a intervenit concursul pentru funcția de membru la Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Acum pot spune deja că sunt satisfăcută profesional – până ies din casă am deja planul de lucru pentru o jumătate de zi, am obiective de viitor și proiecte pe care să le dezvolt. Nu în zadar psihologii spun că o dată la trei-patru ani trebuie să schimbi postul de muncă.

“Sun-o pe mama” trebuie implementat și la noi

Anul trecut am pășit în multe state la care visam să le văd, iar acest lucru se datorează în mare parte proiectelor în care sunt implicată, studiilor, schimburilor de experiență, dar și călătoriilor: am fost în Estonia, Franța, Grecia, Italia, Cipru, prin intermediul TAIEX – schimb de experiență între instituțiile de stat din diverse țări ale Uniunii Europene și am avut o vacanță de tip test în Turcia. Mi-a plăcut mult practica estonienilor și anume campania “Sun-o pe mama”, care s-a desfășurat la ei o dată cu trecerea la televiziunea digitală. Campania te îndemna să o suni pe mama ca să o ajuți să-și programeze televizorul, recent trecut la televiziunea digitală. Este superb proiectul acesta în contextul digitalizării care este în curs de desfășurare și la noi. Sunt realizabile practicile văzute în Europa, deși durează procesul de implementare, deoarece necesită consultări cu diverse instituții, cu societatea civilă. Aceste etape sunt necesare, deoarece rezultatele sunt cele care contează cel mai mult.

 Cristina Mîțu

Suntem Euroconformi, dar mai avem de muncit

Făcând o analiză a gradului de dezvoltare a audiovizualului la nivel european, constat cu satisfacție că, în mare, țara noastră se aliniază standardelor europene în domeniul audiovizualului și politicilor instituţiilor europene regulatoare în domeniul mass-media. Recent, audiovizualul moldovenesc a fost prezentat drept un model de bune practice tuturor statelor membre ale Forumului Autorităţilor de Reglementare din Ţările Mării Negre, privind promovarea unui mod de viață sănătos la TV și radio prin difuzarea mesajelor de avertizare în cadrul calupurilor publicitare ce promovează produsele alimentare. Totuși, audiovizualul autohton se confruntă cu mai multe probleme cum ar fi: monopolizarea pieții mediatice, lipsa asigurării transparenței proprietății media, stagnarea reformării audiovizualului public, producția autohtonă necalitativă și nerespectarea calităţii limbii române în cadrul serviciilor de programe TV și radio și altele, fapt ce ne motivează să ne conjugăm eforturile ca să construim în continuare un audiovizual de valoare, euroconform.

 Cristina Mîțu

Sunt satisfăcută de realizările din 2013

Așteptăm deja modificarea și completarea Codului Audiovizualului ce ar asigura transparența proprietății mass-media, am avut anul trecut trei mese rotunde cu toți radiodifuzorii din teritoriu la care s-a discutat despre digitalizare și perspectivele de dezvoltare a audiovizualului, am semnat acordul de colaborare cu omologii din Cipru și CCA a fost acceptat în Reţeaua Mediteraneană a Autorităţilor Regulatorii. Dacă anul trecut am mers mai mult în sudul și centrul Europei, în 2014 vreau să cercetez mai mult nordul Europei – acolo practicile sunt mai exigente, mai bine puse la punct. Avem de lucru în acest sens și cu diaspora, pentru ei împreună cu membrul CCA Nicolae Damaschin, coordonăm proiectul care vrea să ducă știrile și programele TV din Moldova în țările unde este o concentrație mai mare de conaționali. Astfel din martie vom începe să retransmitem unele programe ale postului public Molova 1 la Romit TV, în Italia, după mine acesta va fi cel mai important rezultat al echipei de până acum. În curând sper să semnăm acordul cu autoritatea din Grecia, iar în prima jumătate a anului îmi propun să lansăm discuțiile și cu colegii din Franța.

 Cristina Mîțu

Deja mă simt datoare față de conaționalii din diasporă

Am promis că facem ceva pentru ei, fiind o fire conștiincioasă deja mă simt cumva datoare. Am rămas impresionată de colegii din Cipru, care au avut față de noi o deschidere extraordinară. Deja suntem lobați de ei ca să devenim membri activi la Reuniunea Anuală a Reţelei Mediteraneene a Autorităţilor Regulatorii, unde avem statut de observatori. Mă bucură foarte mult moldovenii care sunt activi și care demonstrează că pot avea succes și în străinătate.

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: