Poveștile mamelor care au născut în Republica Moldova continuă să ne vină la redacție și continuăm să ne uimim cât sunt de puternice și prin ce au avut de trecut. Una dintre administratoarele grupului de Facebook Ask a MOM, Cristina Mastac Comerzan, femeia care se ocupă de atâtea cazuri de caritate din această țară are o poveste foarte dureroasă când e vorba despre prima naștere. Cristina a acceptat să ne relateze istoria în cadrul campaniei „#Cumamnăscut”.

„Tot citesc și citesc zilele astea istoriile de groză ale femeilor care vor ramâne marcate pe viață de experiența prin care au trecut. Le simt fiecare trăire, că doar o mamă care a ieșit după trei trimestre de sarcină fără copil în brațe din maternitate le poate înțelege…, dar poate săpăm mai adânc?
Poate întrebarea corectă ar trebui să fie despre cum sunt tratați medicii în Moldova, cum statul îi răsplatește pe cei care salvează vieți, pe cei care învață toată viața, muncesc nopțile, stau neclintiți ore în șir în sala de intervenții, de Crăciun, și Revelion, și de Paști. Muncesc pentru un salariu mizer! Și noi toooooți asta o știm! Și tare vă rog, nu îmi spuneți că trebuiau să își caute alt lucru și că voi ați fi super fericiți să mergeți la un lucru cu așa salariu când aveți de achitat și facturi, și hrăni și copiii. Nicăieri în lume medicii nu sunt atât ignorați de stat decât la noi. Și ei fug! Fug acolo unde îi apreciază, unde sunt stimați, unde salariul îi motivează să fie mai buni!! Fug unde sunt respectați!
În niciun caz nu îndreptățesc comportamentul neglijent și lipsa de respect față de pacient, dar totuși, adevărata luptă nu e asta și nimic, dar nimic nu se va schimba!”, notează Cristina Mastac Comerzan.

Specialista în Parenting Adriana Boroș și-a povestit experiența de naștere la Centrul Mamei și Copilului: „A fost traumatizant”

În exclusivitate pentru Revista EA.md, Cristina a relatat povestea primei sale nașteri și tragedia prin care a trecut când a devenit pentru prima dată mamă:
„La 30 de săptămâni am chemat ambulanța având tensiune 220. M-au internat cu diagnoza Hellp Syndrome (cea mai severă complicație în sarcină). Îmi cedau rinichii și ficatul. A doua zi mi s-a făcut cezariană de urgență. Au așteptat 8 ore pentru că îmi făceau injecții cu dexametazonă ca să reușească să se deschidă plămânii copilului. Mihai, băiețelul meu a trăit 5 zile. Nu am reușit să îl țin niciodată în brațe. Am stat aproape 3 luni în terapie intensivă, cu transfuzii nonstop practic.
I-am urât pe toți pe care i-am văzut în ochi când am ramas fără copil. Pe toți și pe fiecare. Cel mai tare o uram pe D-na Tamara, una dintre asistente. După două luni de terapie intensivă am aflat că are un fiu de 18 ani… invalid. Ea lucra pe 1,5 salarii, ca să îl poată hrani. Atunci când D-na Tamara va putea să lucreze pentru un salariu decent, ca să aibă cu ce își hrăni copilul, atunci va fi victoria”, mai scrie Cristina, ruptă de durere.
Dacă și-a revenit sau nu după această traumă numai ea știe, cert este că își trăiește fericirea și se bucură de o familie frumoasă, cu doi copii, după o grea încercare la care a pus-o viața și în 2017.
„Nu cred ca mi-am revenit. Doar am învățat să trăiesc cu asta. Eram la un pas de divorț. Simțeam cum pur și simplu înnebunesc. Căutam până la 6 dimineața info pe net… Am deschis ușile la practic toți medicii ginecologi și obstetricieni din Moldova. Unul doar a riscat să se apuce de mine. Cred că de asta și merg pe la copiii necăjiți, pentru că nu am reușit pe al meu să-l salvez. Și daca îi pot face pe ei să zâmbească, poate acolo sus și al meu e mai fericit”, ne-a declarat Cristina Mastac Comerzan.

„Sănătate și înțelepciune, dragi prieteni!”, a scris în final una dintre administratoarele grupului de Facebook Ask a aMOM.

Vezi și: 3 săptămâni, 5 ecografii și o sarcină pierdută: Tânăra care a avortat în toaleta maternității a povestit pentru AGORA întreaga istorie

Ionela Hadârcă vorbește despre cazul de la Institutul Mamei și Copilului: „O tradiție idioată de a umili femeia când e vulnerabilă” (Video)

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la [email protected], iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut