A trecut aproape un an de la DARE Social Fashion Show, primul eveniment caritabil de modă din Republica Moldova. A trecut aproape un an de când 18 modele cu dizabilități au devenit modele de viață pentru o țară întreagă. Redescoperă-le pe moldovencele care au îndrăznit să creadă în visele lor. Și au reușit.  Cristina Godoroja, regizoarea de film care le ajută pe femeile din Portugalia să nască fără asistență medicală, își definitivează studiile în domeniul cinematografiei, la una dintre cele renumite școli de film din lume și se pregătește pentru o serie de reușite. Despre acestea, în interviul pe care l-a acordat pentru Ea.md.

Cristina Godoroja, regizoarea de film care le ajută pe femeile din Portugalia să nască fără asistență medicală, își definitivează studiile în domeniul cinematografiei, la una dintre cele renumite școli de film din lume și se pregătește pentru o serie de reușite. Despre acestea, în interviul pe care l-a acordat pentru Ea.md.

A trecut aproape un an de la prima ediție a DARE Social Fashion Show. Cum a contribuit Dare la dezvoltarea ta personală (sau profesională), în tot acest timp?
DARE a avut un impact profund asupra consolidării încrederii în mine și a auto-acceptării. De fapt, a fost foarte dificil „sa țin piept“ la atâta atenție. Plus, am început să mă interesez mai mult și să fiu mai solidară cu persoanele cu nevoi speciale la un alt nivel, dincolo de înțelegere și compasiune (mă refer la conceptul de compasiune asa cum îl explică Kundera, ca artă a telepatiei emoțiilor). La nivel profesional, DARE a avut o contribuție enormă pentru care sunt foarte recunoscătoare.

Care a fost visul tău și cum a fost îndeplinit?
Visul meu a fost să-mi achit un an de studii în Portugalia. Sunt studentă la Școala Superioară de Teatru și Film din Lisabona în anul II, sau pot zice deja anul III. La fel, îmi doream să achiziționez material de filmat pentru a-mi termina documentarul despre nașterea naturală. Dar, având în vedere că în Portugalia e foarte dificil să-mi găsesc un job part-time ca să mă întrețin și că echipamentul de filmat e destul de scump, nu am riscat să investesc în asta. Sunt foarte, foarte bucuroasă că am putut să-mi continui studiile, fără a fi copleșită de grijile de supraviețuire. Colegii și prietenii mei din Portugalia, dar și cei din Moldova, mă întreabă adeseori cum trăiesc în Portugalia, cu ce resurse. Și de fiecare dată când le spun cu mândrie și bucurie despre DARE Social Fashion Show, le este dificil să creadă sau mă privesc sceptic zicându-mi că am făcut ceva magie cu femeile care nasc acasă. Există convingerea că pentru a obține ceva, nu e suficient doar să-ți lansezi cu încredere dorințele tale către univers. Trebuie să lucrezi din greu, cu sudoarea frunții, să te jertfești. Numai așa meriți și ești demn de rezultat. Încă și azi pun la îndoială dacă sunt demnă de minunea care mi s-a întâmplat acum un an.

_MG_0208

Care este cea mai mare realizare pe care ai obținut-o după DARE Social Fashion Show?
Nu pot să mă laud cu o realizare mare, dar pot spune că în perioada asta mă pregătesc personal și profesional pentru realizări mari de mai târziu. Faptul că am putut să-mi continui studiile la școala de film, iar din ianuarie voi merge la FAMU International (Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague), una din cele mai bune școli de film din lume, e deja un vis împlinit.

Ai simțit o schimbare în percepția opiniei publice față de persoanele cu nevoi speciale după DARE? Care crezi că ar fi acțiunile suplimentare pe care statul trebuie să le întreprindă în acest sens?
Nu locuiesc în Moldova ca să pot evalua schimbările produse de DARE, dar, citind presa, comunicând cu fetele de la DARE și cu alți prieteni din Moldova, am sesizat, pe de-o parte, ca persoanele cu nevoi speciale (sunt reticentă să folosesc acest cliché) au obținut mai multă încredere în sine și îndrăznesc să acționeze cu propriile forțe ca să-și realizeze visele. Pe de altă parte, am observat că lumea e mai deschisă față de oamenii mai puțin obișnuiți. N-am mai văzut în altă perioadă atâtea articole în presă, pe bloguri, postări pe facebook la această temă. E un semn bun. Evident că schimbările nu se produc brusc, iar când e vorba de schimbările de mentalitate, durează și mai mult, totuși cred că lucrurile merg spre bine.

E foarte important să fie revăzute și ameliorate mecanismele de funcționare a educației incluzive în Republica Moldova. Un lucru admirabil în acest sens pe care l-am remarcat în Portugalia este educația incluzivă încă la gradiniță. Copiii de mici își cultivă auto-acceptarea, încearcă să fie independenți și reușesc să se integreze mai ușor când merg la școală. Totodată, ceilalți copii sunt mai deschiși și mai predispuși să comunice și să ajute colegii lor cu necesități speciale. Pe lângă asta, cred că și părinții, și cadrele didactice din gradinițele și școlile din Republica Moldova au nevoie de mai multă susținere și formare specializată.

Care este cel mai important sfat pe care l-ai da viitoarelor modele DARE?
Nu cred că ar avea nevoie de sfaturi. Ele, în sinea lor, le cunosc, le împărtășesc, dar nu cred în ele. Îmi spun mie însămi și tuturor modelelor DARE că avem în noi totul pentru ca să putem trăi cea mai frumoasă versiune a vieții pe care ne-o dorim.

Foto: DARE, Ellene Mocrii

Distribuie articolul: