Pentru Cristina Bolohan, statutul de studentă la Ludwig-Maximilians-Universität din München e probabil una dintre cele mai frumoase alegeri pe care le putea face în viață. După ce și-a luat licența în Limbi Străine de la USM și și-a asumat un job de stewardesă, viața i-a deschis oportunități și situții care au transformat-o într-o cetățeană a lumii.

Azi poate afirma cu mândrie că studiază într-o țară cu sistem educațional sănătos și productiv, unde mai pui că muncește pentru a se putea înreține în cel mai scump oraș din Germania.

Multe ne-a împărtășit Cristina în interviul pe care a acceptat să îl ofere pentru EA.md. Am întrebat-o inclusiv despre ce secrete ascunde studierea unei limbi străine, dar și ce lecturi i-au deschis orizonturile minții și au făcut-o atât de flexibilă la schimbări!

Cristina, aflăm că relația ta cu Germania a pornit acum doi ani, mai exact când ai fost selectată pentru un schimb cultural. Cum te-a întâlnit această țară numită de unii foarte primitoare, iar de alții – rece în relaționarea cu străinii?

Din experiențele pe care le-am adunat până acum, pot caracteriza Germania ca fiind o țară foarte primitoare. Am petrecut un an de zile într-o familie germană și pot veni doar cu cuvinte de laudă la adresa lor. Prin intermediul lor am cunoscut cultura germană, cât și obiceiurile și tradițiile bavareze.

Locuiesc la München de peste 2 ani, unde se vorbește preponderent dialectul bavarez, care e destul de dificil în comparație cu limba germană literară.

Din observațiile făcute până acum, limba este factorul cel mai important de integrare și adaptare la o societate diferită de cea de acasă. Bănuiesc că e valabil pentru orice altă țară unde imigrează cineva.

wiesn

Ce program studiezi acum în cadrul Ludwig-Maximilians-Universität și ce oportunități îți va putea deschide după absolvire?

La LMU München studiez un program de licență în domeniul științelor exacte. Este o facultate de informatică aplicată, care a fost fondată prin anii ‘90 și se ocupă de prelucrarea informației digitale a mediilor de comunicare, conceptelor moderne din informatică, tehnicilor de comunicare digitale și multimedia. Informatica media este o materie fascinantă și modernă, care cuprinde o gamă largă de domenii de specializare. Eu am optat pentru „Interacțiunea Om-Computer” care mi se pare un domeniu foarte captivant dacă ești curios cum „funcționează“ omul, ce influență are mass-media și tehnologia informației în viața noastră, cea din urmă luând o amploare extrem de avansată în ultimul deceniu.

Sunt pur și simplu entuziasmată de diversitatea materiilor ce ni se predau. Resimt mereu o plăcere deosebită când văd progresul pe care l-am făcut luând în considerare faptul că acum doi ani făceam un program de licență în Arte. Sper să îi fac pereche cu unul în științe exacte și să reușesc să duc la capăt ceea ce am început.

Absolvenții acestei facultăți au șansa de a se angaja în nenumărate companii sau instituții din domeniul economic, comerț, cercetare, industrie, administrare și sectorul serviciilor. Posibilii angajatori ar fi întreprinderile multimedia, agențiile de publicitate, companiile de software, întreprinderile de telecomunicații, instituțiile de radiodifuziune, edituri și multe altele.

Informatica este un domeniu în care trebuie să continui să excelezi, reprezintă provocări la tot pasul, însă și posibilitățile de afirmare sunt nenumărate.

Campaign

Este posibil să te întreții, în străinătate, doar dintr-o bursă de studii? Cât de sustenabil percepi că e sistemul educațional german?

München este cel mai scump oraș din Germania, din acest motiv o bursă de studii nu acoperă în niciun caz cheltuielile pe care le are un student, țînând seama că prețul pentru chiria unui apartament, în acest oraș, e cam de 7 – 8 ori mai mare decît în Chișinău. Avantajul cert este că universitățile de stat din Germania nu percep taxe de școlarizare. Acestă lege, apărută acum 3 ani, a atras foarte mulți studenți străini.

Pe lângă cursurile de la facultate, lucrez la un centru de conferințe unde se organizează seminare, meeting-uri și târguri internaționale. Conform Constituției germane, studentul are dreptul de a lucra 45 de ore lunar fără să își piardă statutul de student, să câștige ceva bani și să nu depindă financiar de părinți, cât și să adune competențe și abilități sociale în timpul facultății ca mai apoi după absolvire să aibă o pregătire pe piața muncii. Este o oportunitate pe care nu orice țară o pune la dispoziția studenților.

Germania este motorul Uniunii Europene, iar ascensiunea ei economică şi pe timp de criză poate fi pusă pe seama unui secret simplu: un sistem de învăţământ sănătos şi productiv.

Educația ține de politica de land. Putem găsi, astfel, variații importante în funcție de legile fiecărui land. Un examen de admitere la o facultate din Baden-Württemberg este mai valoros decât unul similar din Berlin.

Accentul se pune mai mult pe practică și mai puțin pe teorie, de aceea cursurile sunt interactive și mergi mereu cu drag la facultate. Universitățile sunt foarte organizate, iar studenții – destul de deschiși. Se organizează mii de evenimente, forumuri de carieră, ca viața de student să aibă gust. 🙂

Germanii au un cuvânt semnificativ care spune foarte multe despre națiunea lor – „Chancengleichheit”, echivalentul său românesc fiind „șanse egale pentru fiecare”. Germania încearcă să ofere fiecărei persoane o șansă egală să se afirme. Cum am mai spus, sunt foarte entuziasmată de șocul cultural ce îl trăiesc, e un prestigiu să fiu studentă la cea mai bună universitate de excelență din Germania, să cunosc lume nouă, să adun amintiri și să „fac” istorie.

starnberg

Ai avut ocazia să muncești în cadrul unuia dintre cele mai importante grupuri aviatice de pe continent. Ce calități ți-au educat experiența de stewardesă și ce recomandări ai avea pentru tinerele care decid să-și încerce puterile cu un asemenea job?

FB_IMG_1459693958358Activând ca și stewardesă, am reușit să îmi șlefuiesc personalitatea, educând în mine valori esențiale unui job dedicat contactului cu oamenii. Acest job m-a ajutat să mă dezvolt, să fiu mai deschisă, să știu, să lucrez în echipă, să fiu mai răbdătoare, să știu să mă organizez, să accept părerile altora (care sunt foarte diferite de ale mele), să știu să empatiez cu alții, să știu să înțeleg nevoile altora (chiar dacă sunt foarte diferite de ale mele), să fiu mai disciplinată, să accept feedback negativ etc.

Am considerat dintotdeauna aeroportul ca fiind un loc minunat, un loc cu cele mai sincere emoții, un loc care „unește” oameni. A fost o experiență foarte frumoasă, de care îmi aduc aminte cu drag.

Ca să obții cu ușurință un job la una dintre companiile de top din lume, trebuie să cultivi unele calități de succes. Trebuie să fii în primul rând lipsit de prejudecăți față de alte națiuni, gen, religie și orientare sexuală. Trebuie să fii destul de flexibil, deschis la feedback negativ, muncitor, dornic de a crea un impact și o schimbare în lume. Trebuie să iubești viața și să fii pasionat atât de dezvoltarea personală, cât și a umanității. Creativitatea și încrederea sunt și ele calități esențiale. Și nu în ultimul rând, să ai o personalitate frumoasă, caldă şi un zâmbet plăcut.

FB_IMG_1459694006396Permite-ne să-ți furăm câteva principii importante de învățare a unei limbi străine într-un termen cât mai restrâns de timp.

Învățarea unei limbi străine presupune multă dedicație. Însă într-o eră a tehnologiilor informaționale, e mult mai ușor de învățat o limbă străină, dacă manifestăm interes suficient pentru asta. Există foarte multe platforme e-learing interactive, care au un rezultat scontat, sau aplicații gratis care pot fi utilizate cu ușurință de pe orice smartphone.

Cărțile, filmele și conversațiile cu nativii sunt cele mai eficiente în învățarea unei limbi străine, dar trebuie să stăpânești cel puțin nivelul B2 conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi, ca să poți înțelege ce citești respectiv dialogul purtat cu un nativ. Orice limbă străină implică mult exercițiu zilnic.

Pentru îmbunătățirea cunoștințelor de germană, aș putea recomanda cu mare drag pagina dw.de, iar pentru engleză – voaspecialenglish.com, care mi-au fost și mie cândva de mare folos.

IMG_0640

Ce lecturi au clădit, peste ani, personalitatea Cristinei Bolohan?

Prefer orice gen de lectură. Operele clasice le citisem pe când eram studentă la Facultatea de Limbi Străine. Jane Austen, Oscar Wild, Harper Lee erau printre preferații mei.

Una din lecturile mele recente este „Look Who’s Back”, scrisă de Timur Vermes, care mi-a plăcut foarte mult. Opera este presărată cu umor de calitate, autorului reușind să facă o paralelă excelentă între Germania din trecut și cea de acum.

Codul lui DaVinci”, de Dan Brown, e extrem de captivantă și bogată în detalii. M-a prins chiar de la început și am citit-o în câteva zile.

kUn mesaj profund îl transmite cartea „Extremely Load and Incredibly Close”, de Jonathan Safran Foer.

Foarte reușită și actuală mi se pare opera lui John Gray „Femeile sunt de pe Venus. Bărbații de pe Marte”.

Țin evidența celor citite pe contul de pe goodreads.com. Sunt pasionată atât de cărți istorice, dramă, science fiction cât și de cele de dezvoltare personală. Recent mi-am achiziționat câteva cărți și abia aștept să prind vacanța dintre semestre și să le citesc.

Acum, mai citesc, în drum spre universitate, bestsellerul „Tată bogat, tată sărac” – carte despre educația financiară în familie.

Îți vezi viitorul în Germania, ori vei prefera să te întorci acasă, pentru a împărtăși tuturor experiența academică acumulată?

Mă simt un cetățean al lumii, nu sunt legată nici de Germania, nici de oricare altă țară. Flexibilitatea asta am cultivat-o când am început să călătoresc mai mult. Cred că mai important decât orice altceva este faptul să te simți bine acolo unde ești. Dacă țara unde te afli îți dă posibilitatea să te afirmi, să faci ceea ce îți place fără să fii oprit într-un fel sau altul de ceva, atunci nu mai există motive care te-ar face să crezi că trebuie să mergi în altă parte. Dar nu exclud ideea de a mă întoarce acasă. Revin mereu cu drag la Chișinău. Cel mai mare dor îl am de sărbători, atunci când îmi doresc ca familia să îmi fie alături.

Mult succes în finalizarea proiectelor începute, Cristina! Îți mulțumim pentru acest interviu.

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: